View Single Post
Staro 01.06.2009., 07:54   #13
herion
Premium

Datum registracije: Jun 2007
Treba uvjek uspoređivati procesore iste generacije što QX9775 i 5580 nisu. Isto tako je besmisleno uspoređivati single i dual socket mašine. Mislim da je osnovna ideja ove rasprave da li se isplati uzeti stroj sa jednim Xeon procesorom ili sa jednim i7. Dakle jedan na jedan. Glede benchmarka sve aplikacije ne profitiraju jednako od nove arhitekture. Najveća snaga Nehalema je njegova fantastična memorijska propusnost. Aplikacije za simulaciju dinamike fluida izvršavaju se gotovo 3x brže na njemu nego na procesoru prethodne generacije koji je bio također veoma brz. S druge strane aplikacije koje ne traže takvu mem. propusnost pokazuju daleko manje dobitke u ubrzanju. Moram nadodati da prema benchmarcima koje imam(simulacije dinamike fluida sa pravom aplikacijom a ne generički bench) Xeon 5580 nije bitno (10-15%)brži od i7 965 ako se radi o jednoprocesorskim mašinama. E sad ako uzmemo relativno jeftini i920 sa relativno jeftinom matičnom pa ga overkloknemo dobijemo za puno manje novca dobru stvar. Dva socketa su sasvim druga priča. Osobno ne vjerujem da smo baš napravili pametan(svakako ne financijski) posao kupnjom Xeon umjesto i7 za jednoprocesorski stroj osim ako se ne radi o serveru i strojevima koji rade 24x7 pod vrlo visokim opterećenjem. Treba svakako vidjeti kako će raditi kombinacija Xeona 35xx i desktop ploče. Jest da Supermicro puno nudi ali koliko to ljudi treba? Uglavnom Xeon po meni ima smisla ako se ide na 2 procesora. S druge strane ako je aplikacija napisana da koristi sve dobrobiti cluster tehnologije 2 jeftina singleprocesor PC-a u clusteru sa 1GB ethernetom čine čuda za manje love. U svijetu Xeona i višeprocesorski mašina odlučujući faktor za nabavku hardware-a je sama aplikacija. Da ovo je svakako klizav teren
herion je offline   Reply With Quote