View Single Post
Staro 29.05.2009., 22:43   #1
ante2
Premium
Moj komp

ante2's Avatar

Datum registracije: Jan 2005
Čemu služi Xeon?

Evo iza ovog cudnog naslova se krije pitanje nekog ko bas ne kuzi u cemu se to Xeon razlikuje od ostakaka procesorskog krda tj i7, Core 2 Duo, Core 2 Quad, Athlon 64 X2, Phenom II X3 X4, itd itd ....

Tj da li mi neko onako seljacki moze objasniti sta to Xeon bolje radi od drugih procesora.
Znam da je on direktna asociacija za servere i tkz radne stanice, mada je pojam radna stanica jaaako sirok tj moze bit za 3d animaciju, obradu videa, DTP pa do BUS-sne stanice na kojoj ZET izvodi radove

Sta zapravo muci mene je ovo. Mi u firmi trebamo PC koji bi dobro tj brzo obavljamo RIP-anje tj "Raster Image Procesor" (konkreto HQ rip v 7.0), ljudi koji se bave tiskom i DTP-om ce znati o cemu pricam, a vi sta ne kuzite prosirite znanje guglajuci.
Sta RIP radi je da sliku (bilo kojeg tipa) rasterizira u bitmapu velike rezolucije (npr 2400 dpi) i pusta na stroj za osvjetljavanje, u mom slucaju CPT (Computer to plate).

E sad dolazimo do mog pitanja, da li je za takvu matematiku bolji, npr - Xeon 2.5GHz ili recimo Core 2 Duo na 3.16GHz.
Znam da je ovo jaaaako relativno pitanje i za dobar odgovor treba pozanvati puno stvari, pocevsi od toga je li program za RIP-anje podrzava Xeon procesor, pa da li je OS 32 bitni ili 64 bitni, itd, itd, .....

Kako god, bilo kakva sugestija je dobro dosla, a i malo jednostavnije pojasnjenje o tome za sta je i za sta nije Xeon proc, isto nece skodit.

Pozdrav i fala ante2

ps- da ne bi mislili da sam lini tovar, pro-gugla sam ja o Xeonu, i cito sa intelovih stranica i sa njihovih pdf-ova i svasta sam ja cita o njemu, ali nigdi nema ljepo seljacko obasnjenje o ovome sta ja pitam za Xeon procove
DDR3 16GB (4x4GB) 1600Hz Corsair Vengeance
Carbide Series Air 540, Corsair RM750i
CREATIVE LABS X-Fi Titanium-Kingston HyperX Cloud
DELL U2515H
Synology DS413

Zadnje izmijenjeno od: ante2. 29.05.2009. u 23:16.
ante2 je offline   Reply With Quote