View Single Post
Staro 22.05.2009., 21:49   #3
LuxZg
Premium
Moj komp

Datum registracije: Jan 2008
Vezano za skupi stroj.. Pa odgovor je možda i donekle "blesav". Riječ je o tome da će vjerojatno cijeli stroj biti kompenzacija, stoga i navedeni iznos. S obzirom da nema smisla pretjerivati sa ostatkom komponenti, jedino na što mogu potrošiti svojevrsni "višak" bili bi procesor+matična.

Naravno da mi nije cilj bacati novce, ali općenito je neko mišljenje da među desktop procesorima trenutno nema boljeg od Core i7. A server benchmarke je malo teško naći, pa da usporedim Phenom II i Core i7. Pogledao sam i tvoj link sa Ananda, ali nakon toga imam više pitanja nego odgovora Ok, vjerojatno ću malo detaljnije pogledati Phenom II X4 955, i neku high-end matičnu tipa ASUS M4A79T.. no ima i i7 kao platforma svojih prednosti. Recimo 6 slotova za memoriju, vrlo korisno za server, kao i dual-LAN koji ima par X58 ploča ali to ne viđam baš kod AMD matičnih (iako to lako nadoknadim sa par PCIe mrežnih). No daleko je još 10-11.mj, tko zna što će se još tu sve desiti... ovo su tek psihološke pripreme i istraživanje

Kako god, cca taj iznos moram potrošiti, a znajući kako stvar funkcioniraju inače, taj stroj će vjerojatno raditi to, i još brdno novih stvar, sljedećih 4-5 godina, ako ne i 10 :/ Pa se bolje pripremit unaprijed. A kupovat dva stroja od 5.000kn pogotovo nema smisla, tim više što mi je dosta popikavat se po kantama servera kad god nešto radim u tom dijelu ureda.

Što se tiče virtualizacije, iskreno, isprva sam vagao - da li sve te servise jednostavno puknuti na jedan OS i gotovo, ili ići na virtualizaciju. Kad sam vidio neke stvari koje virtualizacija nudi, vaga je malo prevagnula. A kad sam se sjetio da je to sve skupa nekih 20-ak manjih i većih servisa, imati sve to u jednom OS-u mi nekako zvuči na velike potencijalne probleme jednog dana (ako ne i odmah). Ovako ako nešto i "crkne" bar mi neće potegnuti i ostalih 19 servisa, nego samo jedan VM, a ostali mogu nastaviti. Da ne spominjem da je lakše napraviti povremeni backup cijelog VM-a (tj virtuanog diska) pa ako nešto zapne brzo ga puknut natrag, nego se bakćati sa drugim načinima rješavanja problema.

Informativno (tko zna, možda pomogne u savjetima ), servisi koji će se vrtiti na tom stroju (kako god da bude konfiguriran) obuhvaćat će i WSUS, i interni IIS, i ESET NOD32 server+management, i sekundarni SQL server (testne baze i mjesečna produkcija koja se vrti svega 3-4 dana u mjesecu), i Terminal server sa svojih par aplikacija (koji se koristi jednom u nikad, al mora bit tamo ako direktor odluči nešto radit prek vikenda tu i tamo), i razni file sharovi, tko zna možda i SharePoint jednog dana, pa naravno backupi, i još brdo sitnica koje sam zaboravio.. Igrao sam se mišlju i da domain controller i active directory puknem gore, al bojim se da je to izazivanje problema Kao što je očito, neki od tih servisa mogu biti ugašeni 5 dana u tjednu (recimo Terminal server) ili 25 dana u mjesecu (sekundarni SQL). Gdje ćeš bolje nego samo ugasiš taj VM i kvit. Slično bi mogao baratati čak i sa NOD32 serverom i palit ga po potrebi (update definicija ide drugim putem i tako), a i WSUS se može povremeno "odmoriti" jer Microsoft i tak update pušta jednom mjesečno. Sa VM-ovima bi mi bilo lako pojedine servise tako gasit po potrebi, backupirat njihov VHD, i tome slično. Da ne pričam da bi bilo kasnije puno lakše prebacit sve (ili dio toga) na drugi server kad se pokaže potreba za time. Heh, a i sad sam se sjetio jednog servisa koji nam nije radio kad smo prešli sa Win2000 na Win2003, pa bi možda proradio opet u VM-u sa Win2k

Eh da, i pitao si zašto ne VMware.. U principu nemam neki razlog Ali u firmi nam je skoro sav software Microsoftov, s iznimkom NOD32, naših par in-house aplikacija, i sitnica tipa Adobe Readera. A licence imamo za sve od igle do lokomotive kaj se MS softvera tiče. Pa mi je nekako lakše držati se u Microsoft vodama, i ako nešto zapne barem imam "one stop shop" support i nabavku ako bilo što zapne ili nečeg pofali.. A da, i Unix/Linux mašine nemamo nijedne, tu bi vjerojatno BMware imao osjetniju prednost u odnosu na Hyper-V.
Intel Core 2 Duo E4400 @ 320x10 (3200MHz) w/ Scythe Ninja rev.B + 120mm fan | Gigabyte GA-P35-DS3R (Intel P35 + ICH9R) | 4x 1GB Kingmax MARS DDR2 800 CL5 | Sapphire ATi Radeon HD4890 | Seagate 7200.11 250GB+2x WD Black 640GB+Samsung F3 1TB; svi SATA/7200rpm | LG GH20NS15 SuperMulti, SATA | LG W2361V-PF 23", 1920x1080, DVI+HDMI | Aplus CS-188AF case w/ 250mm side fan | onboard 7.1, with Logitech X-540 5.1 speakers | Chieftec 450W /w 120mm fan | Windows 7 64bit Enterprise
LuxZg je offline   Reply With Quote