Mojih par iskustva sa expresnim dostavama su pokazala da je stvar jos gora nego kod obicne carine/dostave. Tamo barem znas proceduru.

U jednom slucaju (UPS), paket vrijednosti 200$ (+cca 100$ postarina) prolazi za dva dana iz kine bez placanja ikakvih davanja.
Tri mjeseca kasnije paket (opet UPS) vrijednosti 150$ (+cca 100$ postarina), zaglavljuje na carini , i dobivam ga tek nakon 2 tjedna nakon puno zvanja, davljenja i prijetnji, uz placanje carine i PDV (postaru kod dostave), plus sto su mi jos napravili dva racuna pa sam jos nakon mjesec dana dobio postom zahtjev za placanje nekakvih dodatnih 70kn razlike... wtf...
Paket vrijednosti 50$(+50$ postarine), stigao za par dana (mislim da je bio DHL), postanski troskovi cca. 700kn. (vise od pola su nekakve trosarine i ostale gluposti)
Zatim jedan paket, vrijednost 120$ (+120$ postarina), ukupni carinski troskovi oko 1100kn, opet preko pola razni troskovi koji nisu carina+PDV. I uz to jos odlazak i troskovi javnog biljeznika zbog carinjenja (kupljeno privatno).