View Single Post
Staro 10.05.2009., 19:54   #253
Tomy B.
Premium
Moj komp

Tomy B.'s Avatar

Datum registracije: Nov 2007
wear leveling produljuje vijek trajanja SSD-a

bez wear leveling-a će podatke zapisivati uvijek na prvu slobodnu poziciju na SSD-u, tako da bi se moglo desiti da u čelije koje su na kraju SSD-a na zapiše niti jednom, a neke čelije na početku SSD-a budu već potrošene

a wear leveling je nekakav algoritam koji "pamti" u koju je čeliju koliko puta zapisivano i on se brine baš o tome da svaka čelija bude jednako iskorištena

zaboravih spomenuti TRIM funkciju:

O čemu se tu radi? Kako je Kova napisao, SSD da bi zapisao neki podatak u čeliju u kojoj je već bio zapisan podatak mora ga prvo obrisati, pa tek ona zapisati novi. Znači ne može kao HDD jednostavno prepisati taj sektor. Da bi TRIM radio moramo imati OS (Win 7 će podršavati TRIM) i SSD koji podržavaju TRIM funkciju. Mi kada obrišemo neki file, OS šalje naredbu SSD-u da obriše te čelije i tada su one prazne i spremne za ponovno pisanje i tako da SSD kada zapisuje podatak neće prvo morati obrisati ćeliju nego samo zapisati podatak u nju.

Win 7 će sam prepoznavati da li koristimo SSD ili HDD i sam će uključiti ili isključiti neke funkcije (TRIM, defragmetaciju, prefech, superfech...)

Objasnio sam to dosta ovako na brzinu i nije to baš tako jednostavno kako sam ja to napisao, ali ako ima još kakvih pitanja slobodno pitajte.

Pošteni trgovci: .1. .2. .3.

Zadnje izmijenjeno od: Tomy B.. 10.05.2009. u 20:29.
Tomy B. je offline