View Single Post
Staro 05.05.2009., 20:21   #1
Visitor Q
Premium
Moj komp

Visitor Q's Avatar

Datum registracije: Oct 2008
Unhappy Rikava Raptor ili...?

ok, odakle da uopce pocnem..

nastojat' cu prepisat cijelu anamnezu, pa kome se da citat' bit' cu zahvalan
kome se neda neka skipne samo na zadnja dva italic pasosa

konfa navedena u 'mein komp'

diskovi; raptor 36 gb (SYSTEM), barracuda 250 gb, i caviar 500 gb

diskovi su inicijalno bili ustekani u channel 0, 1, 2, sve masteri

raptor i barracuda su bili dio prethodne konfe u kojoj je tijekom cod-a 4 ruknio Tagan 420W tada bez posljedica za ostatak sustava - ali bi moglo biti indirektno relevantno za daljnji razvoj problematike.

sve je to radilo ol' rajt' nekih god. dana, dok se odjednom nije poceo javljati prvi problem; nekada nakon boota, a nekada i tijekom idlea compa - windozi bi javili 'delay write failed' ne sjecam se dali sa naznakom konkretnog diska, ali bi nakon takve poruke redovito nestala barracuda iz diskovnog sustava..

problem se manifestirao totalno nepredvidljivo.. nekada bi se nakon reboota disk pojavio, nekada ne i nakon nekoliko. Zanimljivo da bi ga skoro redovito uspio vratiti istekavanjem i ustekavanjem njegovog sata kabla u maticnu, te bi se comp ponasao normalno neko vrijeme, ali bi se onda iznebuha problem opet vratio.

tada sam bio uvjeren da rikava sam disk, pa sam ga reformatirao via disk management i od onda s njim ne sjecam se da je bilo problema.

opet je sve bilo u redu par mjeseci, i onda se desio pravi kolaps..

windozi poceli eraticno smrzavat, zvuk se poceo blesirat, pa sve do BSODova i totalnog odbijannja bootanja.

prvi put sam problem 'rijesio' sa disk checkerom iz Windoza koji je zakazao scan pri bootanju i na raptoru nasao bad sectore, obiljezio ih kao unusable, spasio ostecene fajlove itd.

komp je radio opet mjesec-dva bez greske, i onda opet apokalipsa..

sada se poceo prvo gubiti caviar i konstantno bi javljao poruku 'one of your disks needs to be checked for consistency' naveo caviara odvrtio scan, nebi nasao nista problematicno i normalno usao u windoze, dok sa pokretanjem nekakvog benignog fajla sa desktopa se komp konacno nije smrznuo i sa svakim novim resetom bacao bSOD

nista mi nije preostalo, nego XP cd i na repair, koji je uz par poteskoca kod usnimavanja win fajlova na kraju uspio odvrtiti bez greske i vratiti mi sustav, ali uz par zablokiranih foldera na desktopu s kojima ne mogu nista, probao sam jedan killnuti i sa killbox'om, ali nije uspjelo..

radilo je ok mozda dan-dva, pa je opet poceo javljati 'consistency' error za caviar i scanirati ga bez nekog rezultata, da bi danas opet cijeli sustav zamro nakon pokretanja obicnog word dokumenta sa desktopa, i odbio bootati nakon reseta.. uz warning da mi otkazuje disk i da spasavam podatke
napomena; kad god bi pokrenuo disk checker ili scandisk sa natempiranim bootscanom raptora, nebi se ponavljao proces oznacavanja sektora kao 'neupotrebljivih' i zamjena fajlova, nego bi samo javio da ima 64 kb u bad sektorima i da je disk healthy ili tako nesh'..

nakon cijele ove zalosne scenske kantate, samo po sebi se namece da progresivno rikava raptor sa systemom na sebi i da je to suma svih mojih problema, ali zbunjuje me to da kada sam god proprckao po kablovima - bi se npr. barracuda nakon boota vratila u sustav, i da konkretno danas kad je sve riknulo i odbijalo bootat, kada sam fizicki iskljucio ostale diskove iz maticne, raptor je bez problema digao system !?? ;/

Moja dilema je; dali jednostavno raptora hititi kroz prozor ! i uzet' neki SSD kao zamjenu i installirat' novi os.. ili bi se jos trebao zamisliti nad ovih par indikacija da mozda nesto nije u redu sa sata kontrolerom odnosno maticnom ? u biti, dali svi navedeni problemi mogu ili NAJvjerovatnije jesu uvjetovani rikavanjem systemskog diska, ili je mozebitno u pitanju nesto mnogo suptilnije i mracnije ?

Hvala svima koji pokusaju pomoci !