View Single Post
Staro 04.05.2009., 17:23   #1
cho1594
Premium
Moj komp

cho1594's Avatar

Datum registracije: Jul 2008
Trzanje slike na LCD-u u igricama...

Pozdrav!

Već duže vremena sam pokušavam odgonetnuti u čemu je problem, ali nikako mi to ne uspjeva pa eto konačno da i ja potražim pomoć. Početi ću od konfiguracije:

CPU: Intel E8400 OC 3,6 GHz
MBO: Gigabyte EP45-UD3P (P45 chipset)
RAM: 2x1 GB Corsair PC-6400 800 MHz (4-4-4-12)
GPU: XFX GTX 285 648M 1024 DDR3
HDD: 2x Seagate 500 GB 7200.12 SATA-II
OPD: 2x Pioneer 115D DVD+RW
SND: CL X-Fi Titanium
LCD: Samsung 931 BF (19'')
PSU: Enermax Infiniti 720W (52A@12V)

E sad, nekako treba početi...

Moje muke počele su otkako sam si nadobudno poželio pojačati komp tj. grafiku. U 12 mjesecu prošle godine kupio sam si Zotac GTX 260 AMP2 (prije sam imao BFG 9800 GTX+) i od onda sam primjetio trzakanje (trzakanje je postojalo i na 9800 GTX+). U trećem mjesecu riknula mi je matična Abit IX38 QuadGT te sam si tada kupio gore navedenu Gigabajticu (EP45-UD3P) te sam u to vrijeme prodao GTX 260 te sam si uzeo GTX 285. Trzanje i dalje postoji. U prvi mah sam mislio da je grafička (GTX260), međutim kupio sam si novu (GTX285)) i trzanje nije nestalo. RAM sam istestrirao Memtestom, sve je prolazilo bez problema. Napravio sam testiranje i sa Prime95, nema nikakvih error-a. Pokušao sam i sa vraćanjem frekvencije CPU-a na default vrijednost (3,0 GHz) i sa povećanjem latencija memorije sa 4-4-4-12 na 5-5-5-15 no niti to nije pomoglo. PCI-E frekvenciju sam podešavao na 100 MHz i na AUTO, ali ni to nije ništa promijenilo.
Nakon toga u petak sam od jednog kolege forumaša kupio 9800 GTX da vidim još jednom je li problem u grafičkoj, ali problem i dalje postoji. Pokušao sam i sam nekoliko friških instalacija Windowsa, no nema pozitivnih rezultata.

Konkretno se radi o FIFA09 i o COD4 singleplayer/multiplayer, ali problem je bio i u Company of Heroes: Opposing Fronts. Htio bih napomenuti da imam instaliran RivaTuner (zbog kontrole venta od grafičke) u kojem u hardware monitoru imam uključen RTSS (mjerenje FPS-a).

E sad, da malo opišem problem i što je najčudnije u njemu...

Dok igram sve igrice V-Sync (u Fifa09 i u CoH: OF je V-Sync default te se jedino može overrajdati iz nvidijinog control panela) mi drži FPS-ove na 60 frejma i odjednom se dogodi "propad" na 59 FPS-a i točno u tom trenutku se dogodi "trzaj". Ljudsko oko pretromo je da bi to moglo primjetiti, ali kada se trzaj dogodi čim prebacim sa ALT-TAB om vidim da je došlo do tog famoznog propada od jednog frejma. Znam da postoje propadi i da je to normalno te da u menijima ima manje FPS-a, ali taj mali propad ne bi trebao prouzrokovaiti trzaj. Zanimljiva stvar je da mi se to "trzakanje" ponekad primjeti na LCD-u čak i kad imam 60 FPS-a. Nakon što isključim V-Sync u FIFI (tj. podesim "force off" opciju u NCP-u) minimalni broj frejmova se kreće oko 200 FPS, ali to je gotovo neigrivo zbog katastrofalnog "tearinga". Stvarno ne znam u čemu bi mogao biti problem.

Jedino što mi je preostalo, a da nisam istestirao (tj. fizički zamijenio i probao sam drugom komponentom) su CPU i RAM te matična. (matična je nova, stara svega 3 tjedna te mislim da ona nije jer je to trzakanje postojalo isto i sa ABIT-icom).

U čemu bi još mogao biti problem?

Bilo bi mi drago da postavite što više pitanja i da date što više sugestija da odgovorim na one stvari koje sam zaboravio napisati i da nađem neke nove solucije.

Unaprijed zahvaljujem na odgovorima!

LP

cho1594
cho1594 je offline   Reply With Quote