View Single Post
Staro 29.04.2009., 02:02   #15
Vuco
Moderator
Moj komp

Vuco's Avatar

Datum registracije: Dec 2004
Pozdrav,
eto vidim ima raznih mišljenja. Nažalost, zbog nemogućnosti (ili pak nedovoljno volje ili boljih izbora riječi), vidim da ste se pohvatali za ono najgore što sam mislio. Eto, McG je prikazao najgori primjer toga što se može desiti, da se računalo natrpa sa 5-6 stvari koje rade istu stvar. No nažalost, to nije bila poanta moga posta, jer u potpunosti se slažem sa time što si McG rekao. Ali to je problem neke druge teme i tiče se više neznanja.
Svebee, to što sam napisao nije se odnosilo direktno na tebe. Svaka čast ako ti je računalo funkcionalno i da radi kao da su Windowsi friško instalirani.

Nego, Bubba je najbolje pogodio bit, ali pak s "krive strane". Ti si se osvrnuo na konformizam kod samih korisnika, ali i kod onoga tko programe piše. Ja sam manje gledao na to, zašto netko koristi program koji troši 100MB nego neki drugi koji troši manje od 10MB. Već sam gledao na one korisnike, koji idu u toliko mjeru "ubrzavat" si računalo da ono jednostavno nije više funkcionalno. (a pak, totalna kontra je ono što je McG spomenuo, 10 programa za istu stvar). To je, ajmo reći bila - poanta.
Slažem se da su ljudi danas lijeni tražiti alternativu ako imaju program koji ima obavlja sve što im je potrebno i da manje misle na neku portabilnost (moram napomenuti da su portabilni programi kod mene uvelike zastupljeni i potpuno djelim tvoju simpatiju prema njima).
I sam koristim doma softver koji za svoj radi koristi svakojake "teške" baze, troše po 0,5GB RAM-a, ali što kad - besplatne alternative, jednostavno nema. Primjer za to mi je npr. MediaPortal sa TV server funkcijom koja može povući i preko 500MB, sa sam program je užasno spor i težak. Ali, alternative nema (besplatne za Win platformu) i zašto bih ja sada micao taj program (znači, smanjio si nekakvu funkcionalnost, mogućnost računala), gasio mu djelomično procese i slično ? Mislim, možda je glup primjer jer se radi o programu za strogo određenu namjeru. Ali trenutno ne mogu smisliti nekakav drugi bolji primjer .
Citiraj:
Autor Bubba
I nista me ne kosta da pri instalaciji pregledam koji su mi servisi nepotrebni i pobijem ih, bez obzira na to sto mi njihovo prisustvo u memoriji mozda nikada nece zasmetati do razine da bi bilo apsoultno krucijalno da ih se izgasi.
E, tu si pogodio bit onoga što sam mislio. Samo što je teško odrediti granicu kada će te ono zasmetati - je li to kada uzme previše memorije (usprkos što imaš i više nego dovoljno) ili nešta drugo.
Skidanje procesa koji uzima 2/5/15MB, a kasnije može doći do problema oko funkcioniranja samih Windowsa, a s time i računala - čemu ? Svaka čast onomu tko zna 100% što radi, no takvih je malo (ja spadam u onu drugu grupu ). A kasnije imati 100 problema i misliti si zašto to ne radi... Na to aludiram, znači micanje stvari koje nisu toliko krucijalne, ne uzimaju ništa ili nešta sitno, a kasnije može doći do problema u radu samog programa, OS-a, računala do te mjere da ono postane funkcionalno (tu bi čak možda i mogao neki primjer biti updater nekog AV programa ili slično).

EDIT:
Citiraj:
Autor thopok
A pitanje je radi li tu o drugoj vrsti portabilnosti…
Kasno je i već sam opako umoran, ali imaš pravo. Ja sam mislio na totalno drugu stvar . Još si mislim, kakve veze ima portable programi sa ovime što Bubba priča. Jebiga, kad on radi programe za sve .
Uglavnom, fino si me ispravio. Noć momci

Zadnje izmijenjeno od: Vuco. 29.04.2009. u 02:45.
Vuco je offline   Reply With Quote