View Single Post
Staro 29.04.2009., 01:32   #14
Bubba
E Pluribus UNIX
Moj komp

Bubba's Avatar

Datum registracije: Oct 2002
Citiraj:
Autor Vuco Pregled postova
Svaka čast, no kad si već digao temu, moram nešta reći, što sam već u par navrata uvidio na forumu, a tiče se ovakve teme, brzina i "čistoća" (glupa riječ, al ajde) Windowsa.
Ovakav konformizam (imam miljardu GB RAM-a, pa me BK sto je 99% programa cisti bloat) je i dovelo do stanja da nekakav usljivi IM klijent ili slicna trica i kucina pozdere 100njak MB bez da trepne.

I sam pisem (ponesto specifican) softver i redom gledam na portabilnost i svaki byte koji se koristi. No shvatjam da je u velikim koorporacijama lakse koristiti biblioteku od 50MB za jednu funkciju koje igrom slucaja nema nigdje drugdje nego bas tamo, nego pisati nesto svoje i ustedjeti. Jer uostalom, vrijeme je novac, a RAM je dzabe. OTOH, za aplikaciju za koju moja konkurencija trazi Windows 2003 Server, M$ SQL bazu, 3.2GHz P4 i 512MB RAM-a, ja izvedem na OpenBSD-u s Motorolom 68040 33MHz i 132MB RAM-a. I to ljepse a mozda cak i brze. Te mi je potpuno svejedno na kojoj arhitekturi i OS-u radim...

Svejedno, ruzno je za vidjeti kada danasnje prosjecno Windows based racnalo u idleu, s buljenjem u Desktop, zauzme preko GB RAM-a. Po meni, to je zalosno, jer se productivity nije pomaknuo od sredine osamdesetih (cast rijetkim izuzetcima). I nista me ne kosta da pri instalaciji pregledam koji su mi servisi nepotrebni i pobijem ih, bez obzira na to sto mi njihovo prisustvo u memoriji mozda nikada nece zasmetati do razine da bi bilo apsoultno krucijalno da ih se izgasi.

Programer
Rok od dva mjeseca u stvari znači četiri, ali nikako ispod šest.
Bubba je offline   Reply With Quote