View Single Post
Staro 28.04.2009., 23:19   #11
Vuco
Moderator
Moj komp

Vuco's Avatar

Datum registracije: Dec 2004
Svaka čast, no kad si već digao temu, moram nešta reći, što sam već u par navrata uvidio na forumu, a tiče se ovakve teme, brzina i "čistoća" (glupa riječ, al ajde) Windowsa.

Davno je AMD odlično napisao, da neki postaju robovi vlastitog računala.

Bilo da se radi o broju procesa koji su upaljeni u Windowsima ili količina memorije koja je zauzeta. Računalo mora biti, funkcionalno, koristiti svrsi, povećati produktivnost, ubrzati rad. Ne vidim čemu forsiranje sličnih stvari. Nekoliko puta je bilo pitanja zašto mu je zauzeto preko 600MB memorije ili zašto neki OS uzima toliko i toliko MB. A dotični ima primjerice 4GB RAM-a. Ok, netko tko nema 4GB RAM-a nego 256MB mu je to vjerojatno važno (ako mu je utoliko to računalo neki home server ). Ali na jednom računalu koje se koristi za sve, multimediju, igranje, surfanje, a ima dovoljno brz procesor i dovoljno memorije (uz današnje niske cijene, vidim da 4GB nije rijetkost) - čemu to ?

Mislim, ja to gledam sa svoje perspektive, a ako ćemo o brojkama, to je 65 procesa i PF Usage-om od 1,9GB. Windowsi su ne znam niti sam koliko stari, rade odlično, funkcionalno je - instalirani su oni sitni programi što život ponekad znači, kada npr. stara treba slike brzo smanjiti sa 2 klika, kada se treba SS uzeti, pogledati film, poslušati neka određena muzika, provjeriti/poslati mail, odigrati neka igra i slično, konvertirati ili editirati neki video i slično; usto je i file server i DVB-T server jer buraz gleda telku preko mene.
Rušenja naravno nikakvih nema, uptime je preko 2-3 tjedan valjda (uglavnom, samo kad se mijenja hardver ili stavljaju update-ovi). Sve je instalirano, dostupno u par klikova.
U redu, oprez kod stvari poput AV-a ili Firewalla shvaćam i to je opravdano.

Velim, meni je u današnje vrijeme (kada se za malo novaca naprema prije, može dobiti jako brzo računalo) malo smiješno biti rob računalu. Ja sam njega platio, potrošio svoje novce i sad još da budem njegov rob, kako bi AMD rekao ? Nema šanse...