Ajmo ovako, par činjenica o stvarima oko kojih se bezveze prepucavate..
1. 128-bit sabirnica je pola od 256-bit, ALI, GDDR5 je 2x GDDR3 na istoj frekvenciji; dakle ako jedna kartica ima GDDR5 na 800MHz i 128bit sabirnicu imat će potpuno istu propusnost kao i druga kartica sa GDDR3 na 800MHz i 256bit sabirnicom. E sad, ako je teoretski cijena GDDR5 i GDDR3 tu negdje, jeftinije je koristiti GDDR5 jer je jednostavnije dizajnirati sami čip (memorijski kontroler), jednostavniji je PCB jer treba manje površine i manje layera etc. Dakle da zaključimo, ova kartica ima manji bandwith od HD4850 samo zato jer imam memoriju na 800MHz a 4850 ima na 1000MHz (
slide).
2. TDP je oznaka maximalne teoretske potrošnje kartice (Thermal Design Power), dakle maximum za koji je potrebno prilagoditi sve dijelove kartice, napajanja, hlađenja i sl. Realna brojka je UVIJEK niža, i ovisi o aplikaciji koja koristi karticu. I da, prema već spomenutom slideu ova kartica ima 20W veću TEORETSKU MAXIMALNU potrošnju od HD4670, no isto tako 30W manju od HD4850. Ali pogledajte malo usporedbu sa obje kartice. Nova kartica je skoro DUPLO brža od HD4670 za 35% povećanje potrošnje. Isto tako, HD4850 je brža samo cca 5% a troši 37,5% više struje. Dakle nikakav "total failure" (sorry, "epic fail"), 40nm se pokazuje vrlo dobrim. Naravno, govorimo o brojkama sa slideova, dakle teoretskim GFlopsima i TDP-u.. ali omjeri bi trebali ostati približno jednaki.
3. Dual slot cooler, ako ostane ovakav kakav je na slici, bit će j**eni overkill za ovu karticu! Iako je cooler jednostavniji nego onaj na HD4870 seriji, ima samo 1 heatpipe kako se čini, i manji heatsink, i dalje vjerojatno hladi jako dobro. Ako uzmemo da HD4870 ima skoro pa dupli TDP ove nove kartice, ako nisu napravili neki OGROMAN propust, ovaj cooler bi trebao biti i hladan i tih. Mislim da su se "opekli" na HD4850 i single slot cooleru, pa su se opametili. Naravno, ništa ih ne sprečava da cooler bude totalno drugačiji, ali nadajmo se da neće :/ HIS kartica ima drugačiji heatsink, ali mislim da je to nereferentni dizajn. Zašto? Jer ATI nikad nije imao nikakav sličan dizajn coolera. li su imali dual-slot sa sistemom puhanja "preko kartice" ispuhom van kućišta, ili su imali single slot dizajn sa raznim rješenjima, ali gdje je opet ventilator gurao zrak preko kartice. Nikada nisam vidio referentni dizajn sa coolerom koji je dual-slot visine, a da ventilator puše prema kartici i kao što je to slučaj sa slikom HIS coolera.
EDIT: Baš gledam
sliku sa slideova i ovu
sliku HIS grafičke.. I olazim čak u napast HIS grafičku nazvati HD4750. No idemo redom. Prvo, slika sa slideova je definitivno referentni dizajn, a HIS je napravio "po svojem". Obratite pozornost na tanku bijelu liniju na crvenom PCB-u HIS grafičke, kako opcrtava oblik coolera koji bi TREBAO biti na toj kartici, i onda pogledajte sliku sa ATI slidea.. oblik je ISTI. E sad, gledajte dolje desno u uglu obje kartice.. HD4770 sa ATI slidea ima popunjena sva mjesta koja su na HIS kartici samo označena, ali prazna. 4750? Uglavnom, budem sad napravio u paintu slikicu da vidite o čemu pričam.. dajte mi 5 minuta da uploadam..
EDIT2: Evo, zdravo seljački

EDIT3: Hehe, ok, HIS je zbilja HD4770 .. sad sam tek kak treba vidio sliku kutije di lijepo piše HD4770

Ali čemu tolika štednja onda? Možda će biti HD4770 OC i non-OC? XT i PRO? Ili je samo ATI napokon napravio dizanj sa totalnim overkillom, a sad će "tvorničari" rezat to i štedit pokoji cent gdje god stignu?
4. Cijena. Standardni sistem koji koristim zadnje vrijeme je cijena u dolarima put 8-8,5. Dakle 99$ ove kartice bi trebalo biti oko 800-850kn kod nas. Ali s obzirom na ratove cijenama (pogledajte samo pad cijena HD4890 u prvih 3 dana od izlaska kartice), mislim da će kartica brzo pasti bar negdje na 700-750kn. Ako mislite kupiti karticu, čekajte da izađe i dođe u naše dućane, i onda sačekajte još bar 10 dana.
Moja procjena je da je kartica pun pogodak, i da bi čak u penziju mogla otjerati ne samo HD4830 nego i HD4850. Da imam Crossfire ploču vjerojatno bi sačekao ove kartice i upogonio jedan jeftini Crossfire sistem.
U svakom slučaju, ovo je prvi korak rotacije kompletne ATI postave, u sljedećih 5-6 mjeseci bit će puuuno 40nm novosti
EDIT4..5.. koji već: Ubija me ova HIS grafulja.. pa sam iskopao još linkova
http://www.itocp.com/htmls/72/t-27872.html
http://www.itocp.com/bbs/viewthread.php?tid=28106
http://bbs.chiphell.com/attachments/...ed04287da0.jpg
I onda sam se sjetio Guru3D reviewa
http://www.guru3d.com/article/radeon...preview-test/3
I sad gledam sliku.. i po kondenzatorima bi se reklo da je to isto čudo kao i HIS grafulja. ALI Guru3D piše da je HD4750 .. čuuudno čudno.. Netko laže, samo TKO?