View Single Post
Staro 29.03.2009., 09:43   #51
tomek@vz
Premium
Moj komp

tomek@vz's Avatar

Datum registracije: May 2006
OS je samo to-OS. U prijevodu podloga za programe koji ljudima trebaju.Ovisno o tome što kome treba tako će isto to i koristiti. Kome treba nešto rudimentarno tipa web-office-multimedija za po doma ,ne vidim nikakve prepreke (osim one umne) da koristi Linux OS umjesto ilegalnog Windowsa i takve nikad neću shvatiti. Ako uključimo u to rijetko igranje i svaćanje igara kao igara (razbibriga u slobodno vrijeme) te da ne mora nužno igrat baš svaku igru koja izađe na tržište - Linux je dosta dobar OS i za to (ne,ne mislim na tetris...osobno igram Red Alert 3,Homeworld 2 i GT2 bez većih poteškoća)...No ako idemo u profesionalnije svrhe tipa skup i rijedak hardwer uže namjene (naglasak na desktop korištenje,serveri su druga priča) koji nisu podržani na linuxu tada baš i nema svrhe vrtjeti linux ako aplikacije i hardwer koji se trebaju koristiti nisu podržani,bez obzira na to kolike on prednosti i potencijala imao (osim ako nisi programer pa si sam napraviš aplikaciju koju trebaš)...Druga stvar jest učenje i hobi. Osobno sam isprobao dosta distri i mogu reći da su sve dovoljno iste da budu različite.Svaka ima svoju filozofiju koja ju razlikuje od ostalih.Recimo Slackware - linux u najčišćem obliku,kernel ko od tate Linusa stvoren bez ikakvih modifikacija,svi paketi upravo onakvi kako su ih autori stvorili. Izuzetno dobra podloga za učenje kako čist sustav radi. No,naravno meni osobno da takav sustav sredim kako ja želim jest druga priča-predugo ako ne misliš sve od 0 sređivat i po par dana (naravno to ne uključuje odabir "full" opcije kod instalacije jer smatram da debilizmom na takvoj distri).Ipak su posao i obveze na prvom mjestu kad je u pitanju pravi život. S druge strane bilo koja od "zvučnijih distri" (Ubuntu,OpenSuse,Fedora...) su vrlo jednostavne da ih kalibriram kako ja želim nakon instalacije (u biti sve se svodi na gašenje servisa,malo igranja sa par skripti i čišćenje nepotrebnih aplikacija) ali su upravo zbog sve automatizacije relativno sporije od distri kao Slackware,Arch...Debian bi možda bio najbolji kompromis (net-install) ...na početku se instalira samo bazni sustav nužan za pokretanje te nakon toga korisnik instalira samo one aplikacije koje želi....idealno osim ako je kao ja žedan za najnovijim aplikacijama A jesam se zablebetao ko baba na placu

@Bubba - pa kad sam ga zadnji put vidio Fleks je bio u dobroj formi
tomek@vz je offline   Reply With Quote