Jasno je da se treba prihvatiti čitanja, učenja, prčkanja i svačega. Ali isto to treba i za windowse i za bilo koji iole ozbiljniji sw. A sa gledišta običnog korisnika (da, što/tko je to...), mislim da priča o kompliciranosti linuxa ne stoji. Zašto?
Kad je sustav podešen, a podesio ga nije netko tko nema pojma i kad za takav sustav sjedne "obični" korisnik koji malo surfa, malo gleda filmove, malo čita mail ili chata, sluša mp3-ce i sl. gotovo da i nema razlike. Provjereno s ukućanima. Problemi nastaju kad se taj prosječni korisnik navikao baš na taj i taj program, raspored ikona i slično, pa ne zna stisnuti play ili logout...
Tko su najveći protivnici linuxa. Ne računajući M$, po mom iskustvu to su malkice napredniji korisnici windowsa koji recimo znaju i pokoji driver natuć ili instalirat windowse. To su najčešće oni koji imaju neko minimalno znanje o win, a misle da su stručnjaci. E, oni se osjećaju loše i tjeskobno u bilo čemu drugom, pa tako i linuxu. Sjećam se sebe kad nisam htio čuti ni za Thunerbird ili Mozillu (u to vrijeme još nije ni bilo firefoxa). Koristio sam Outlook Express, IE, WMP (da, čak ni winamp) i sl. Da li je to značilo da Mozilla ne valja i da je teža za koristiti? Meni - da.
Linux ima svojih prednosti i nedostataka. Ovisi za što se namjerava koristiti.
Jel' generalno bolji od windowsa?
Rekao bih da je.
Jel' teži za upotrebu?
Meni nije.
Ima li stvari koje su bolje pod windowsima?
Ima.
Da li se može koristiti umjesto windowsa kao "desktop"?
Apsolutno. Osim za igranje.
Nepotrebno je voditi rasprave što je bolje. Iako i jedno i drugo imaju, u principu, istu namjenu riječ je o različitim svjetovima. I da... ne poznajem ni jednog pravog "kompjuteraša" koji ne koristi linux. To je jednostavno zato jer su takvi ljudi znatiželjni i nije im problem učiti o različitim stvarima vezanim uz kompove. Ne zato da bi se preseravali pred ekipom (ima i takvih, ali ti se brzo prepoznaju posebno ako nabasaju na nekog tko stvarno koristi linux). Većina koristi i jedno i drugo. A što je tu više ili manje "user friendly"... takvima baš i nije bitno.