View Single Post
Staro 07.03.2009., 05:04   #1
stuc
Banned

stuc's Avatar

Datum registracije: May 2005
Vip CARNet bez VMC - Podešenja !

Tražio sam na forumu no nema ništa detaljnije ili sam promašio no svejedno...
Neznam dali vas ali mene ponekad užasno živcira Vodafone Mobile Connect program koji služi za spajanje a primjetio sam da sam stick bolje hvata UMTS/HSDPA signal bez tog sranja od programa, zašto je tako - neznam no uvjerio sam se u više situacija da mi VMC nudi samo GPRS a kad konfiguriram vezu bez njega ide uredno UMTS/HSDPA.

Inače ne koristim carnet nego pretplatu jer je jeftinije no dopala me jedna vip-me broadband kartica pa reko da isprobam malo taj carnet i tu onda nastaju problemi. U VMC se da sve namjestit no ako ga se ne želi koristiti, naći negdje postavke za klasičnu dial-up konekciju je vip-ova stroga tajna izgleda.

Pa evo kako to napravit sa Huawei VMC Usb Stick-om.

1. Ubaciti sim karticu u telefon i isključiti traženje pina ! Ovo obavezno napraviti jer kartica bez VMC
programa ne može raditi u sticku zbog toga "što joj nema tko reći da se ukuca pin" a sam stick ne može
bez kartice tražiti bilo kakvu mrežu i ako kartica ima uključeno traženje pina na sebi bez pokretanja VMC-a nema surfanja !

2. Instalirati VMC Lite, nažalost bez tog sranja se ne može no neće se koristit, treba nam radi drivera.
Nakon instalacije isključit VMC program, start->run->msconfig te maknuti kvačicu sa "mobile connect",
isto tako u servisima napraviti disable na "Vodafone Mobile Connect Service".

3. Sad valja podesiti APN tj. inicijalizacijski string. Za CARNet on je at+cgdcont=1,"ip", "carnet.vip.hr",
dakle odemo u properties modema u device manageru i pod advanced karticom se to fino unese.

Također promjeniti i COM port na 44 jer je 42 za "data.vip.hr" a mi imamo sad drugi string.

4. Sljedeći korak bi bio kreiranje klasične dial-up konekcije, dakle idemo u Network Connections->new connection wizard->
conect to the internet->manually->dial-up modem-> naziv konekcije stavite koji hoćete i onda važna stvar, broj za pozivanje je: *99***4# !
Sad ostaje još unjeti username i lozinku koju smo dobili od CARNet-a i to ide u obliku: "miro.miric@skole.hr" te pripadajuća lozinka.
Završit sa wizardom no još se ne spajat, kada smo dobili ovo sa slike dolje

potrebno je još ući u tab "properties" pa tab "security" i tamo tamo označiti "advanced" i podesiti kao što je na ovoj slici.

Pozatvarati tabove, ako windows pita nešto tipa jeste li sigurni - potvrdit i možete se sad klasično spojit.

Jedno par ljudi na forumu se požalilo da je u Zagrebu slaba pokrivenost UMTS-om ili HSDPA što mi je za ne vjerovat.
Moje mišljenje je da je tu problem softwerske prirode jer dok putujem vlakom ili autobusom sa glavnih kolodvora prema
slavoniji ili Karlovcu nikad ama baš nikad nisam imao problema sa signalom ako nisam koristio VMC dok recimo sa njim
negdje kod Sesveta mi puca veza ili prebacuje na EDGE/GPRS. Stick drugačije radi bez tog sranja, bolje hvata mrežu
i brže se prebacuje između baznih stanica. Sve što sam sufro u Zagrebu je bilo u pokretu sa javnim prijevozom i ako
nema pucanja veze meni onda nema šanse da je pokrivenost tako očajna.

Uglavnom - isprobajte, ne košta vas ništa a može vas riješit glavobolje sa vodafonovim đubretom.
stuc je offline   Reply With Quote