View Single Post
Staro 04.03.2009., 13:23   #37
drone
Registered User

drone's Avatar

Datum registracije: Feb 2009
Koristim linux nekih 5 godina i isprobao sam hrpetinu distribucija. Svaka je imala neke svoje mušice, ali sam toliko zavolio linux da su mi windowsi postali potpuno neprihvatljivi. Nije toliko riječ o traljavo napisanom OS-u, riječ je o filozofiji koja stoji iza svega. Ali to je druga priča i nije vezana samo za OS.

Nego, što se tiče "najboljeg" linuxa...
Najbolji je onaj koji najbolje radi na tvom kompu. Znači ona distribucija s kojom ćeš imati najmanje problema. Na to je nemoguće ovdje odgovoriti. Meni je najbolji LFS (Linux From Stratch). Ovo pišem iz FF-a pod LFS-om iskompajliranim prije skoro 3 godine. Ali to je samo za entuzijaste. Tko bi normalan "instalirao" OS 6 mjeseci...

Kad bih morao izabrati distribuciju kod koje najviše stvari proradi odmah bez puno štelanja, izabrao bih Mandrivu i to ONE verziju. Posebno su dobra Spring izdanja jer u njima bude ispravljeno dosta bugova. Primjer, na Acer 5520 i 5535 lapovima je odmah bila prepoznata Atheros wifi, nVidia (Acer 5520) i Ati (5535) grafičke, bluetooth, ma sve osim soft modema kojeg nisam ni isprobao, a to je ujedno i najveća boljka kod linuxa jednostavno zato što mnogi proizvođači modema (chipseta) ne daju free/oss drivere. Općenito sa Intelom ima najmanje problema. nVidia je pod linuxom jako dobro podržana, zahvaljujući samoj nVidiji, ali driveri nisu open source (iako su free). ATI/AMD se nešto trudi u zadnje vrijeme, pa ćemo vidjeti što će biti.
Za Nokiu postoji sw pod linuxom, ali ne Nokijin, pa je pitanje kako će pojedini mob raditi (posebno noviji). Za prijenos podataka bluetooth uglavnom radi ok jer su standardni protokoli podržani u linuxu.
TV kartice rade, ali isto ne sve, treba provjeriti prije kupovine.
Printeri, kako koji. Rade svi koji imaju PCL, a ostali... ovisi. http://www.linuxprinting.org

Znači, sve ovisi koji hw imaš i čime se zapravo baviš. Nekih rješenja pod linuxom jednostavno nema (primjer je OCR koji je u povojima). Igranje, glazba, CAD... je još uvijek daleko bolje pod win.
Mreže, serveri, pa i obično surfanje je daleko bolje i sigurnije pod linuxom. Instalacija sw-a u modernim distribucijama je jednostavnije pod linuxom. A drivere uglavnom ni ne treba instalirati jer u mnogim distribucijama već sve bude učitano (kernel moduli) i spremno za rad. Opet bih tu izdvojio Mandrivu (ali ONE) i recimo Sabayon. Ubuntu ne. Pod ubuntuom se driveri koji nisu open source skidaju posebno.

I da još jednom naglasim: linux je open source, ali to ne znači da je i sav sw pisan za njega isto open source. Najbolje stvari ipak jesu. I ako nešto ne radi, nema smisla prigovarati. Windowsima imamo pravo prigovarati, valjda je jasno zašto. Osim ako imamo piratske...
drone je offline   Reply With Quote