View Single Post
Staro 08.02.2009., 21:14   #13
Milentije
Adrenaline junkie
Moj komp

Milentije's Avatar

Datum registracije: Apr 2006
Citiraj:
Autor bojler Pregled postova
pojasni
Sta se tu mora pojasnjavati? Postoji odredjena razlika izmedju "strujnog" i UTP/FTP/STP... kabla. "Mrezni" kablovi se obicno brave od bakra, iz razloga sto je on najbolji provodnik, ono T u njihovom imenu znaci "twisted" (pletene su kako bi se ponistili negativni efekti polja koje se stvara oko njih prilikom prolaska naelektrisanja kroz njih),.... Dakle sve je to uradjeno kako bi se sto vise priblizilo perfekcionizmu, a ti bi sada to makazama za ogradu presjekao i rukom omotao jednu paricu o drugu, zamotao izolirom i ostavio tako da stoji...

Stvaras ogromnu šansu za probleme prilikom prenosa, naročito slabljenje signala. Kao drugo, ovde se spominju dužine od oko 40-50 metara. Ako su u kombinaciji sa tom dužinom "kineske" mrežne kartice, UTP kabal, i još ovako rukom omotane parice onda je to nešto što samo čekaš da ti počne ići na kurac sa svojim mušicama i problemima.

Sta mislis zasto se optički kablovi vare u posebnim kolima u kojima su labarotijski uslovi da te galva zaboli (od cistoce same prostorije do opreme koja se koristi) i njihove preciznosti? Sta mislis sta bi bilo kada bi jedan tehnicar iz telekoma dosao na mjesto kvara i optički kabal spojio ovako kako ti mislis? Znas kada bi ti imao telefon i ADSL?

EDIT: Izvinjavam se ako sam malo grubo nastupio ovim postom. Imam sutra ispit iz matematike pa sam malo nervozan.

Zadnje izmijenjeno od: Milentije. 08.02.2009. u 21:55.
Milentije je offline   Reply With Quote