View Single Post
Staro 01.02.2009., 06:02   #21
dh41400
Señor Audiophile
Moj komp

dh41400's Avatar

Datum registracije: Jan 2007
Citiraj:
Autor Bulma Pregled postova
Ako je bitno on-the-fly prosirenje kapaciteta (za kucnu namjenu) postoji Windows Home Server (baza mu je Win2003). Koristim ga vec jedno godinu dana i prilicno sam zadovoljan. Ne koristi RAID nego nekakvu novu microsoftovu izmisljotinu. Imam samo dva diska pa neznam kakve su mu performanse citanja/zapisivanja kod velikog broja diskova, ali s ova dva radi 60+MB/sec. Na netu ima ljudi koji imaju i preko 20 diskova spojenih na to i radi im ok.
Istina, ako ti radi ok i imas koliku toliku redundanciju (uz minimalan broj diskova, odnosno dobru iskoristenost prostora polja) i prihvatljivu brzinu, onda te ne zanimaju druga rijesenja (npr. autor teksta je postavio zahtjeve koje njegov sustav ispunjava).

Ali ... ako trazis brzinu, sigurnu redundanciju (relativno neovisnu o OS-u) i imas potrebu za performansama uz relativno velik kapacitet ... e onda su stvari malkice drukcije.
Dakle hardversko rijesenje je ipak predvidjeno za kvalitetniju implementaciju RAID polja.
Npr. solidan kontroler uz 12 prosjecnih diskova velicine 1TB unutar RAID-5 polja (ukupnog "korisnog" kapaciteta preko 10TB) moze ostvariti brzine prijenosa cak i do 800 MB/s Read odnosno 600 MB/ Write.

E sad, da li ima potrebe za time ovisi naravno o korisniku, ali misljenja sam da softverska i hardverska redundancija nije bas previse usporediva.
A one dodatne funkcije poput spinup-a, spindown-a, hot-spare i ostale bonuse hardverskih rijesenja necu niti stavljat u isti kontekst ...

Zadnje izmijenjeno od: dh41400. 01.02.2009. u 09:25.
dh41400 je offline   Reply With Quote