Poštovani!
Prije 2-3 tjedna sam kupio u Vemil-u slijedeće komponente:
Intel E8400 i Gigabyte P45-UD3P
Druge komponente su iz "Moj komp". A sada pišem sa laptopa jer mi je komp crko!
Uglavnom, kada sam ga spojio, radilo je sve ok neko vrijeme makar su bili neki problemi (tijekom GTAIV se komp smrznuo, i to na manjoj rezoluciji) i tijekom rada Windowsa isto (zamrzavanje)!
Radim na XP SP3!
Otvorim HWmonitor a ono, voltaže su mi bile malo čudne!
Inače, da odmah dvojbe "mali je radio OC i sjebao" i tako nešto riješimo, niti sam dizao išta kod proca, RAM-a, grafičke, ništa...
Kod procesora je voltaža bila ok, oko 1.1-1.2, za +3.3 je isto bilo ok, RAM je 2.1 pošto su
tvornički OCZ na 1066 mhz, +5 je isto sve ok ali na +12V je pisalo 0,16V! Tako je radio max mjesec dana!
Otvorim OCCT,(skinuo jučer najnoviju verziju, mislim da je 2.0.1) napravim test CPU i MEM i nakon 1h kaže da je "Stable" i automatski spremi grafove testa!
Otvorim grafove (specifično za 12V) i on ima plavu liniju na 12V ali graf je prikazivao max 2,56V i opet se spustio na 0,16V!
Nažalost, ne može se komp dignuti da vam uploadam slike da vidite! I onda skinem najnoviji HWmonitor, kaže da je na 12V = 12,56V ili 12,36V!
Zgasim komp, otvorim BIOS, kaže da je 12 i nešto siće!
Uglavnom, sada se hladnjak od procesora samo okrene i stane i zgasi se komp i tako se svakih 5 sekundi resetira!
Ako izvadim strujni kabel koji ide u napajanje, isključim napajanje na 0, pričekam 5 min, vratim kablove unutra, onda se podigne u Windowse, radi 15 sec i smrzne se!
What to do, bi bilo logično pitanje? Imam drugi proc doma, budem probao ali me muči još jedna stvar! Imam napajanje koje ima 20+4 pin (ono glavno ATX) i sada, meni je na prijašnjoj ploči (Gigabyte P35-DS3R rev 2.0) radilo sa samo 20pin uključenim u ploču, a dok sam stavio svih 24 nije se dao uopće upaliti! Sada, na ovoj ploči, radi mi (upali se i bootaju winsi) i na 20pin i na svih 24pin uključenih u ploču! Kaj da stavim? Svih 24 ili samo 20?
Dok je kum imao istu prijašnju ploču (Gigabyte P35-DS3R) samo Chieftec napajanje i svih 24 unutra i dalje sve radi a meni se na 24 nije htio ni upaliti)
Imam upozorenje na tom glavnom napajanju za ploču i piše da ako svih 24pin uključim u ploču da mogu oštetiti CPU ili ploču i da svih 24pin ne stavljam zajedno sa ATX12V??? Koji je to ATX12V?? (to me malo zbunilo)
A kada stavim svih 24pin u ploču, onda se odmah podigne ali se zamrzne za 15 sec! I onda ga ugasim i ponovo upalim i počne se sam resetirati (paliti-gasiti), znači isti simptom kao i kod uključenih 20pin.
Mislim, htio bih ustanoviti gdje je kvar jer sve komponente su mi pod garancijom i tako da znam koju bih reklamirao (ili ako je moja greška, kupio bih novu)
Evo slikica upozorenja, glavnog napajanja u ploču i napajanje za proc!

Nisam preveliki poznavaoc napajanja, znam di kaj ide, ali u ovih 10 god mi je prvi put da je nekaj riknulo!
Ili je ne dao Bog napajanje otišlo? "Koštalo je 1100 kn"...

Makar sumnjam u to, ne bi se onda podiglo ali da možda daje premalu struju??
Molio bih vas, kao vrsne poznavaoce, koje bi vi korake poduzeli da ustanovite kvar?
Hvala unaprijed!
Lijep pozdrav!