Ova tema bi možda mogla ići i pod podforum operativni sustavi (iako još nisam dijagnosticirao problem).
Prvo o sistemu:
WinXP SP2
2x320 GB Seagate (Basic volume)
1 TB WDC (Basic volume)
OS je na jednom od 320 GB diskova s kojima nemam problema.
Prije desetak dana usred rada na kompu (Firefox - uglavnom ništa vezano za promjenu particija diskova ili nešto slično) u taskbaru sam dobio poruku (cloud - kao kada se instalira novi driver) da je neki fajl na dotičnom disku nedostupan. Nakon toga sam u My Computeru vidio da nemam tog diska, kao niti u Disk Managmentu. Nakon restarta kompa, disk se vratio i sve je bilo u redu. No, idući dan se taj disk pojavio kao 32 MB HDD sa defaultnim labelom, i tada je ta particija bila Basic, iako je prije bila Dynamic. Pri pokušaju pristupanju disku javila se poruka kako disk nije formatiran i želim li ga formatirati. Ono što me još više zabrinulo je to što u Disk Managementu za taj disk nisam imao Unallocated space na kojem bi kreirao novu particiju. Već je bilo prikazano kao da je za tu Basic particiju iskorišten maksimalan prostor - po njemu 32 MB, a u stvarnosti cca 930 GB. Hard sam tada odnio kod frenda da vidim je li problem sa mojim OS-om, ali nije bilo razlike u prikazu diska. Nakon toga sam pokrenuo Ubuntu, koji je začudo vidio sve diskove ispravno, pa i ovaj najveći sa ispravnim kapacitetom od 930 GB i svim podacima na njemu. Format tog diska iz XP-a nije mnogo napravio - isto sam mogao napraviti particiju od max. 32 MB Basic ili 30 MB Dynamic volume. Spasio me tek formato diska pod Ubuntu-om, nakon čega sam u XP opet vidio disk od 930 GB.
Dakle, disk je "prividno" pod XP-om "skočio" iz Dynamic u Basic volume, smanjio se kapacitet i onemogućio pristup podacima. S druge strane, Ubuntu je sve pravilno prepoznao.
Hard je inače radio normalno 4 mjeseca od kada je i kupljen, a danas mi se opet tokom rada na kompu "ugasio" s tom razlikom da je sada volume ostao Basic (nisam ga vratio u Dynamic). Tako da očekujem kako će mi se sutra opet pojaviti s kapacitetom od 32 MB (nadam se da neće).
Ovakve pojave prvi puta vidim, a sa druga dva harda nemam nikakvih problema već 2 godine koliko i jesu kod mene.
Zna li tko što se to događa, kako spriječiti ili liječiti, prije nego odem na servis dok je u garantnom roku?