View Single Post
Staro 28.12.2008., 16:32   #1375
Nani
hdtelevizija.com editor
Moj komp

Nani's Avatar

Datum registracije: Jun 2008
Kao sto rekose tor i mymoon, ovo je topic gdje "ono sto ja imam je najbolje" nema mjesta.
Vidim da imas oko sokolovo jer vidis sve nepravilnosti na PV80 sa 2 metra a ne vidis ih na svojoj v4500.
Zanimljivo.
v4500 ni u kojem slucaju nema bolje boje od PV80, o kontrastu da ne govorim, motion handling kao i vidljivi
ugao je na strani PV80, to sto ti ne vidis ili ne zelis da vidis imeperfekcije ne znaci da ih nema.

Nadalje 32" i 37" LCD-ovi se prave od "nekvalitetnijeg" yielda, pa 32" i 40" nazivno isti model(recimo w4000)
nemaju istu sliku. Imperfekcije losijeg yielda dolaze do izrazaja kod SD signala ali manji modeli to
kompenziraju upravo sa manjom dijagonalom.
Tako da ne znam o kakvim ispranim bojama govoris. Pogledaj vildjivi ugao kod plasme i kod svog telija i nivoe
gradacije (nijanse sive) pa ce ti biti jasno da teoretski plasma ne moze imati ispranije boje od LCD-a ni u
bilo kakvim uvjetima.
Cinema mod je po meni zagasit a ne predstavlja zagasite boje vec samo simulaciju boja kakve su reprezentirane
u kino okruzenju. Ja ga nikad ne korsitim vec dinamic mod za HD. O tome vise kasnije.

32/37 v4500 je identican w4000 minus 1080p rezolucija.
w4000 ima dosta losiju obradu SD signala od PV80 pa tvrdnje oko SD-a su opet netacne, da ne govorim da se
radi o 50Hz teliju, bez motion flowa sa 250 motion resolucijom.

Blu ray izgleda isto na oba jer se fiduje sa 24p signalom.
Ostrinu na HDMI-u kod Panasonic moze povecati na 100% tako da nema razlika u ostrini izmedju oba modela.
Ono sto je idinkativno je da v4500 u svakom slucaju mora losije izgledati od pv80 u reprodukciji brzih scena
gdje nije u stanju da odrzi ostrinu objekata u brzim scenama zbog nedostatka engina za interpolaciju aka
motion flow, gdje je pv80-ki sa prirodnom integracijom 100Hz i odzivom matrice motion handling zakucan 1080
linija tj perfektan, gdje u brzim scenama svi objekti zadrzavaju ostrinu.

Sto se osvijetljenosti tice, plasma ima staklo kao dio prednjeg panela pa dolazi do vece refleskije nego kod
lcd-a, ne znam ko ima afinitet da okrece ekran prema suncu a filmovi se gledaju u zamracenom prostoru bez
pbzira da li se radi o plasmi ili LCD-u.

Taj tvoj prijatelj slobodno ne mora da vraca tv, vec da postavi dinamic mod na HD-u i sharpness na 100% (na
hdmi ulazu)pa onda cete malo uloge zamjeniti, on ce se smijati a ti ces reci auuuuu.

Cijena je druga stvar 37v4500 kosta 6800kn , 37PV80 je 4800kn, 40% razlike u cijeni.

Zato je PV80 iznad svih telija u svom rangu, zato je best buy, zato je toliko prodavan uredjaj.

Da je v4500 los nije, cak se radi o odlicnoj telki ali u poredbi sa pv80 ne moze izaci kao pobjednik jer je
za marginu losiji. v4500 prednosti su non burn-in, sigurno ljepsi dizajn, odlican sa konekcijom na PC.

Sto se ostalih LCD-ova tice tu si u pravu skuplji modeli sa velikim dijagonala (52", 55") LCD-ova daju za
nijansu bolju ostrinu od plasmi, al to su skuplji modeli tipa Samsung 52a756, Samsung 55a956, Sony 52z4500
kao i 52V4000 za svoju izuzetnu cijenu.. Sony 52W4500 pati od izbijanja pozadinskog osvijetljenja pa ga ne
mogu staviti medju gore odabranu skupinu. Sony 55X4500 je cijenom ispred 60" Pioneer Kure tako da je i on
izvan bilo kakvog uvazavanja. Samsung 52a856 je identicni a756 sa tanjim okvirom pa 756 izgleda kolosalnije i
ljepse, moj licni sud a 756 je i jedan od rijetkih telki koji je dobio cistu 10-ku za dizajn.
Dakle po meni Samsung 52a756 i Sony 52z4500 su najbolje od najboljeg sto LCD nudi trenutno, ako cemo
govoristi o top modelima koji nemaju LED osvijetljenje kao Samsung 786 i 956 ili Sony X serija(LED je svakako
u ovoj fazi los).
Ako se nema love za spomenute modele izbor je plasma.

Ovo su sve najbolji HD performeri.

PS3 je najbolji scaler u odnosu na bilo koji scaler integrisan u televizore.

Kad se pogleda neka djevojka na ulici da se polemisati o njenoj ljepoti jer su ukusu razliciti, subjektivan
dojam, a kod HDTV-a postoje testovi i uredjaji koje mjere performanse, objektivna procjena, tako da nista ne
proturjecis sa svojim stavom vec iznosis svoj subjektivan dojam koji se ne poklapa sa objektivnim ocjenama i
stanjem pomenutih uredjaja.

Vise me je ljudi pitalo na pm koji bi bio moj izbor prilikom kupovine tv-a. Napisati cu nekoliko modela
plasmi i LCD-ova koji su po mom sudu isticu i daju najbolje od najboljeg.
Kad je u pitanju 1080p znate moj stav tu se radi samo o 50" i vecim telkama pa hajmo redom;

LCD 52";
Samsung 52a756 No1 kad je u pitanju LCD (Najbolja od najboljih HD slika, Dizajn, DNIE, skoro nepostojeci
input lag, ispod 10ms, jeftiniji od 52z4500 za 20%, novi menu dizajn, odlicna SD slika)
Sony 52z4500 (z serija se prodaje sa besplatnim PS3 www.sancta-domenica.hr)
Sony 52v4000, odlican HD performer za svoju cijenu (blu-ray + igranje)

Plasma 50".
Pioneer LX5090
Panasonic 50PY80
Panasonic 50PY800

O ovim plasmama se nema sta reci, 50py80 je ispred py800 zbog cijene i boljeg SD prijema jer nema ICF
algoritme i dodatnu elektroniku koja opterecava SD signal.
Pioneer je najskuplji od pomenutih plasmi i po meni nevjerovatana Pioneerova tradicija je da ne ukljucuju
zvucnike uz set, koji kostaju 1500kn, za dodatnih 200kn (1700kn) mozete uzeti Panasonicov bd35 blu-ray
player. Tako da Pioneer je jednostavno rezerviran za entuzijaste koji vole bacati novce.
Po meni ne opravdava toliku cijenu kao i Sony z4500 al su najbolji do najboljih.

LCD 40"
Posto ih je vrlo malo sa 720p rezolucijom, mogu ih zbog visoke cijene predloziti samo entuzijastima gamerima
i ljubiteljima LCD-a. Na ovim dijagonalama 720p plasme daju definitivno bloju sliku za manje novce.
Sony 40d3500
Sony 40v4000
Sony 40w4000
Samsung 40a656
Samsung 40f96

Za sve ostale plasma je logican i jeftiniji izbor.
Plasma 42"
Panasonic 42PV8(0)
Samsung 42a410 (dobra slika konkuretnija cijena PV80-ki)

Plasma 37"
Panasonic 37PV8(0)

LCD 32"
Sony 32w4000
Panasonic 32LE8 odlicna slika uz izuzetno povoljnu cijenu)
Panasonic 32lx85
Sony 32v4500

46" modele sam izostavio jer im je dijagonala prevelika za 720p rezoluciju a premala za 1080p. Sto se
Philipsa tice pogotovo modela 52PFL9703D koji ksta 26k kuna spada u istu kategoriju kao i sony x serija-
neisplatno. Misljenjama sam da je opcenito citava Philips paleta zbog nekih marketinksih dodataka koji ne
poboljsavaju sliku skuplja od koknurencije i nisam ih sklon iz toga razloga preporuciti.
Ista stvar vazi i za Pioneerove LCD-ove.

Zadnje izmijenjeno od: Nani. 28.12.2008. u 18:05.
Nani je offline   Reply With Quote