View Single Post
Staro 16.12.2008., 17:11   #1302
Nani
hdtelevizija.com editor
Moj komp

Nani's Avatar

Datum registracije: Jun 2008
Citiraj:
Autor Pizz
kaj si ti nani ak se ne varam rekao da tv manji od od 50" ne benificira od 1080p,

ja mislim da ima koristi, ak ga spojiš na PC moš narinut veču rezoluciju od 1280x720
Citiraj:
Autor Nani
niko ne kaze da ti je telka losa (PY80), ona je puno bolja zbog rezolucije za spajanje na PC, moze ostvariti 1:1 pixel maping, nema downslkaliranja kod reprodukcije 1080i i 1080p sadrzaja

Citiraj:
Autor Mad_Duke
Plazme isto kao i LCD-i imaju fiksnu nativnu rezoluciju. Da li plazme bolje skaliraju. Da.
Plasme bolje skaliraju SD signal, HD zavisi od proizvodjaca do proizvodjaca kao i downskaliranje(1080p signal na 720p panel) i upscaliranje(480p, 720p, 1080i signal na 1080p panel)
Tu onda ima veze i engine i algoritmi za skaliranje i dijagonala. Kompleksna tema.

Citiraj:
Autor Mad_Duke
Zasto bi htio poslati TV-u vecu rezoluciju od nativne, da ju on skalira dolje. Zasto jednostavno ne poslati mu onu koju moze prikazati bez pogreske.
Recimo nativna rezolucija 42" plasmi je 1024x768, to je 4:3 omjer, kad pustis kropani film sa kompa na toj rezoluciji zbog omjera slike black barovi su veci, ne iskoristava se dovoljno ekrana za sam prikaz filma, kad stavis rezoluciju 1280x720p dobijes omjer 16:9, black barovi se smanje i dobijes 2.35 : 1 izgled filma kako je i zamisljen izgled kropanog filma. Naravno postoji i overscan.
DVD playeri sa upscale mogucnostima su daleko prodajom ispred blu-ray playera, ljudi su zadovoljni sa kvalitetom uspcalevonih DVD-ova.
80% raje koja prati HD filmove zna da su kvalitetniji filmovi sa vecim bitrateom na 720p nego sa manjim na 1080p. Mnogo je sadrzaja koji jednostavno mora biti ili downscaliran ili upscaliran, najbitnije jae kako se tv ponasa u procesu skaliranja.

Citiraj:
Autor Mad_Duke
Prednost plazme kod skaliranja je u tome sto mozes zavrtiti neku igru na recimo Full HD plazmi u manjoj rezi od nativne (da ti ne treba monstrum od kompa). Obrnuti slucaj da igras recimo igru u full HD rezi na HD Ready plazmi mi nema nikakvog bas smisla! Imat ces manji framerate, a losiju sliku!
Framerate kod konzola je uglavnom zakucan na fiksne vrijednosti, jer se igre prilagodjavaju hardware-u konzole koji je ne promjenjiv.
Znam da je Gran Tourismo za PS3 1080p i jos 2-3 igre ako se ne varam sve su ostale 720p, ispravite me konzolashi ako grijesim.
Svaki FPS (first person shooter) je bolje igrati na manjoj rezoluciji da bi protivnici bilo sto veci, da bi se mogli razaznati lakse i da ih je lakse pogoditi.
Trke i RPG su ljepsi na vecim rezolucijama sa druge strane posto RPG ima obicno mnogo interakcije sa tesktom opet se vracamo na 720p.
Teskt na 1080p kao sto syss rece je jako tesko pratiti, morao bi se sa ctrl+wheel up zoomirati svaki tekst da bi bio citljiv, slike koje nisu vektorski odradjene se ne bi lijepo zoomiranjem uvecale i bile bi nazubljene.
Nadalje prikaz 720p mkv filmova manje opterecuje hardware PC od 1080p.
Ima 720p rezolucija svojih prednosti.

Naravno kako sam vec rekao, prednost 1080p reze je sto moze ostvariti 1:1 pixel mapping i bolju ostrinu u odnosu na 1024x768, takodjer sve rezolucije nalijegaju na 1080p jer se sve sadrze u njoj, 480i, 480p, 720p, 1080i itd.

720p i 1080i zbog DVBS2 transmisije da ne dolazi do skaliranja medjutim proces downskaliranja sa optimalnih udaljenosti je neprimjetan. Zato je bitno biti odmaknut od tv-a na propisnu udaljenost da se sto manje primjete imperfekcije downskaliranja i nepravilnosti signala.

Zadnje izmijenjeno od: Nani. 16.12.2008. u 17:54.
Nani je offline   Reply With Quote