Jučer išao ja malo gledati digitalnu satelitsku. Pa sam htio gledati neke kriptirane za koje sam našao jedan programčić koji ih otvara.
Ostao sam razočaran što nisam mogao gledati neke kanale kodirane TPSCryptom na Duronu 800 (256MB PC100 RAM), jer nije bio dovoljno jak da to dekodira u realnom vremenu. Kanal se mogao vidjeti, ali je povremeno trzalo i bilo kockica.
I uzmem si tako ja Celera 1.7 (512MB DDR400 Dual Channel) i mislio da ću se usrećiti s time, kadli.... taj je bio toliko spor da skoro uopće nije htio prikazati sliku.
Mislio sam da je problem u nećemu drugome dok nisam zavrtio sintetičke testove. Nevjerojatno je da Duron 800 pere Celera 1.7.
Ovo mi je bilo iznimno zanimljivo, pa sam uzeo neke P4 2.8 procesore i gledao zauzeća procesora. Izgleda da P4 jako voli aplikacije koje koriste njegov cache - uprotivnom je očajno spor. U aplikacijama koje ne znaju raditi sa 3DNow, SSEx (SETI) i aplikacijama u kojima se dotični daju isključiti, P4 je (pre)veliki luzer, pogotovo kada se uzme u obzir cijena procesora.
Moj zaključak je da je P4 spor procesor kojeg u biti spašava donekle njegov cache i SSEx funkcije. Zato je Celer očita pušiona. Sad imam dobar feeling šta su dečki koji su testirali procesore na PCEu (Oz npr.) mislili kada su rekli da je taj proc totalna pušiona. A meni je jasno koliko imam moćan procesor u odnosu na neke daleko skuplje. Čovjek dobije velik osjećaj vrijednosti za ono kaj ima.
Oni koji se drže Intela k'o pijan plota, očito nisu vidjeli AMD Athlona/Durona na djelu i sve što znaju reći je da su se oni nekad jako grijali.....