Danas sam se malo poigrao s Prescottom 2.8E i mogucnoscu hladjenja. Kako se Zalman S7000 sve cesce spominje kao naj-hladnjak za P4, pribavio sam ga (na nekoliko dana) i odlucio ga usporediti s Alphom 8942 sa SUNNON 8cm ventilatorom.
Za pocestak, imam ENlight EN-8950 kuciste koje ima odlicno hladnjenje, tako da znam da su temperature u "normalnim" kucistima za oko 5-10°C vise nego u ovom mom. Napajanje je ENlight 420W.
Testirao sam tako da sam pokrenuo dva Prime95, svaki na jednom logickom procesoru, i ocitavao temperaturu nakon sat i pol. Pasta je bila Alphina, tanko namazana samo na strani hladnjaka (prije montiranja, naravno).
Rezultati:
Alpha 8942 sa SUNNON 8cm ventom (2900o/min): 50°C
Zalman S7000A-Cu (ventilator na maximumu: 2700o/min): 52°C
Razlika pod punim opterecenjem nije velika, ali je zanimljivo da su skokovi u temperaturi na Alphi bili do 52°C, dok je na Zalmanu bilo skokova i do 57°C.
Moj zakljucak je da Zalman S7000A-Cu nije nimalo los hladnjak za Prescotta, ali ga Alpha ipak pobjedjuje.
Alpha se bolje drzi sto tempratura procesora vise raste. Vjerujem da bih mijenjanjem ventilatora na Alphi dobio jos bolji rezultat (recimo da zamijenim SUNNONa na 2900o/min i stavim SUNNONa na 3600o/min). Kod Zalmana mi se osobno ne svidja sto nema sanse mijenjati ventilator, ako ikada rikne, mogu baciti cijeli hladnjak.