Citiraj:
Autor žile
Naravno da ne znam.Zato imamo tebe da nas podučavaš.O programiranju rofl.
|
a slusaj, niti ti mene neznas niti neznas sta radim. To je sve sta cu ti reci, jer ovakve svadje na razini osnovne inace ostavljam za tinejđere i adolescente koji vrlo vjerojatno nisu nikad u zivotu ni radili, a preko par overklok sesija i preslaganja hardware-a misle da sve zivo o IT znaju
Mogu ti samo reci da takvim zrelim postovima u kojima ismijavas sve zivo i koristis neke izraze tipa "tvoj krosfajercic, nemas komp na >4ghz, frekvencija meme to mozda kompenzira?" etc. ostavljas super dojam i sigurno sebi dizes ego na forumu kao sto i rastes u ocima drugih usera. Jer argumenti koje koristis se jednostavno nemogu pobiti.
Nakraju, samo da josh jednom ponovim - cpu moze biti bottlneck igri ili odredjenoj aplikaciji/programu a ne grafi u direktnom smislu rijeci. Opet tu moj proporcionalan rast performansi - ali uzmimo u obzir ovaj primjer:
1. 2180 + 8600gt - crysis na nekim ultra mega detaljima - recimo da je oko 10fps
2. 2180 + hd4870 - crysis isto - nek bude nekih 15fps
1. 2180 overklokan + 8600gt - crysis isto - 15fps
2. 2180 overklokan + hd4870 - crysis - 22 fps
Znaci po ovome bi dosli do toga da je u drugom slucaju porast performansi veci pa se "automatski gusi hd4870 grafa". Medjutim, do tog porasta je doslo i u prvom slucaju i kad se gleda postotak porasta performansi dodje otprilike na isto, jer je jedan slucaj startan na 10fps-a, drugi na 15fps-a.
Znaci logicki zakljucak bi bio da procesor gusi i prvu grafu, a svi znaju da je 8600gt debelo slabija od atijevke.
Nije to sve tako jednostavno i u racunicu ulazi puno varijabli, izracunavanja i obrade grafike i specijalnih efekata da bi dobili konacni proizvod - taj famozni fps - radi toga i nije uvijek isti vec varira dosta na odredjenim mjestima unutar igara.
Ne pokusavam ja reci da sve danasnje igre idu na 2180 na stocku na ultra high. Dapace, pa sasvim je logicno da sto jaci procesor bit ce i jace performanse u igrama/programima jer veca frekvencija jezgre, dodatan cache imaju ulogu u izracunavanju operacija. Medjutim izjave tipa: "treba quad na 4.0" da bi se iskoristila jedna hd4870 meni bash i ne stoje posto ce ta grafa raditi na 100% iskoristivosti (ovisno o igri i optimiziranosti) u oba slucaja i nece ju procesor gusiti. Dapace, danasnje su grafe tako jake da u odnosu na starije omogucuju manje frekvencije procesora a iste ili bolje performanse jer pocinju preuzimati izracun fizike na sebe, a koliko vidim nvidia najavljuje i kompletno gpu/cpu rjesenje u jednom.
Isto tako treba sagledati i aspekt prilagodbe igre/aplikacije za rad na vishe jezgri istovremeno (tu moze uci i "krosfajercic" u jednadzbu)
eto, toliko od mene a sad se lako vratis zile na tvrdnje da svatko tko kupuje hd4870/hd48702 treba quad na >4ghz jer inace ce grafa biti neiskoristena i gusena.