Taj problem s gubitkom paketa još nisam riješio, i dalje me muči, ali u sve manjoj mjeri vidim gubitke i padove brzine. Ne znam što je uzrok iznenadnom oporavku...

Neki dan sam baš prebacivao 10-ak GB i išlo je konstantno preko 40 MB/s. Problem vjerojatno leži u nekim interferencijama, a gdje, to ću još morati otkriti.
Vratimo se mi Linksysu. Problem je u tome što ja ne znam gdje je problem osim onog što vidim na gornjoj slici.
Kako sam složio mrežu? Sad ćeš sigurno reći da sam kompliciran, ali neću se ljutiti jer se u potpunosti slažem s tim i ne mogu si pomoći. Dakle, veza na internet se odvija preko cable modema koji je UTP-om spojen na server na jednu mrežnu. Na drugu mrežnu je spojen workstation PC, a na treću preko LAN porta taj Linksys (WAN port je prazan). Linksys radi u AP modu i služi samo za WLAN. Na njemu je DHCP server isključen odnosno radi kao forwarder pa adrese na njegovim klijentima dodjeljuje server isto onako kao što dodjeljuje workstation PC-u. (DHCP ne mogu isključiti zbog nekih posebnih razloga koji sad nisu bitni.)
Zašto mi treba baš ovakva konfiguracija? Zato što ću u skoroj budućnosti prenositi velike količine podataka na relaciji workstation PC - server pa mi između njih treba gigabitna mreža, a istovremeno hoću da sve ide preko servera zbog dodatne razine sigurnosti (ipak je server nešto "pametniji" od AP-a, a možda se i varam).
Da, na cable modem sam mogao direktno spojiti Linksysa pa na Linksysa server i sve ostalo, ali bih volio barem jednu stabilnu komunikaciju s internetom jer, kakvi su routeri, nikad ne znam kad će Linksys prozviždati pa se onda u frci moram zavlačiti pod stol i u šumi kabela tražiti koji ću gdje prespojiti.
Vratimo se sad na problem - želim nekako da taj DMZ radi na svim Linksysovim portovima uključujući i WLAN klijente jer je server "bliže" internetu nego taj Linksys pa mi je logičnije da samo na serveru imam aktivan NAT, port forwarding i ostalo. Isto tako ni one errore nisam još riješio.