Citiraj:
Autor SRV
Znam i ja sta je bolje, ali ako govorimo o tome pati li graficka zbog sporog procesora, to nije previse izrazeno. U cemu se ocitava to da ti je E4400 @3.2GHz spor za 4870?
BTW razlika izmedju 4850 i 4870 nije veca od 15%, tako da se moze govoriti da ono sto vrijedi za jednu vrijedi i za drugu.
|
Pa evo, recimo u Crysisu koji je Index spomenuo. Neću sad valjda komentirat igre tipa UT3 koje tak i tak rade na 100+fps..
Evo vidi ove screenshote (slično je i u 3DMark06):
CPU 3,2GHz, stock kartica, 54,42fps ->
56,24fps s overclockanim GPU-om na 790/1100
CPU 2GHz, stock kartica, 37,75fps ->
41,86fps s overclockanim GPU-om na 790/1100
Meni je to čisti CPU bottleneck. I to je na 1280x1024, samo na High, u DX9, sa 32 bitnim exe-om. Da to napravim u Visti 64bit sa ultra detaljima, i na recimo bar 1680x1050, imao bi valjda 10fps sa 2GHz procesorom, a sa ovim kako je jedva se nagura malo preko 20fps dok sam isprobavao kako radi.
E sad, ti računaš da će E2xxx overclockan na 3GHz biti blizu ovih rezultata, i vjerojatno si u pravu, ali opet će biti nešto slabiji. Ali istovremeno ekipa sa E8xxx imaju i do 15-20% bolje rezultate od mojih (na ovoj niskoj rezi), dakle u odnosu na E2xxx još više. Plus kaj se E7/E8xxx serija clocka preko 4GHz relativno lako. I sad, ako čovjek slaže kantu za GAMING, i planira ne raditi upgrade bar godinu dana, da kupi E2xxx i 4870? Da, ziher.. Balans sistema samo takav. Dakle dobit će recimo kako ti kažeš 15% u odnosu na 4850, a izgubit će 50% zbog lošijeg procesora. Pa ja da slažem komp od nule, sa ovim novim karticama, radije bi uzeo 4850 + E7xxx za neki bar tu negdje balans sistema (ako je lova problem), nego 4870 i E2xxx za iste novce. A ako se da navući dovoljno novaca, 4870 + E7xxx ili čak E8xxx + dobar aftermarket cooler, e onda je to prava kanta. I nije nikakvo preseravanje, nego je okrutna realnost, pogotovo ako imaš 24" ekran, i namjeravaš igrati igre tipa Crysis, Crysis Warhead, STALKER Clear Sky, i sve slične divote koje nam ova jesen i zima donose.
Jednostavno su se stvari promijenile, i više 2GHz "bilo koji C2D" nije dosta. A više ni 3GHz "bilo koji C2D" nije dosta nego se lagano okrećemo prema "gađaj 4GHz" (za što znamo da niti jedan AMD ne može, a samo E7xxx i E8xxx serije Intela mogu, bar na zračnom hlađenju).
Za quad se jedino slažem da se za sad ne isplati, jer tek par igara to može iskorištavati.. Ali ako se ide na 2x 4870 (ili 4870 X2) onda opet treba i još više procesorske snage da se poguraju svi ti podaci..
Trenutno mi je sistem u "raspadu" (maknuo Vistu i sve igre osim GRAW2) pa neću moć doma napravit još neke usporedbe, inače bih sigurno nabacio još pokoju konkretnu brojku i usporedbu.