Vec duže vrijeme pratim ovaj forum i vasa pisanja o vodenom hlađenju pa me to ponukalo da i sam probam nešto napraviti. Kako radim kao majstor na održavanju u jednoj firmi imam na raspolaganju svu silu strojeva za obradu metala pa sam počeo kovati plan u glavi o hlađenju s peltierom i došao sam do nevjerojatnih uspjeha.
Uspio sam nabaviti 2 peltiera, 12V, 8A iz blago rečeno - smeća.
Napravio sam izmjenjivač tako da sam u aluminijsku ploču dim. 220X150mm, debljine 20mm izglodao kanale tako da dobijem što veću površinu za hlađenje. (obični antifriz je u pitanju).
Ploča za hlađenje vruće strane je ista samo tanja, 10mm.
Tako sam napravio sendvič a između ploča sam stavio izolaciju 6mm natopljenu sa specijalnim sprejem( nešto poput termo-paste za procesore).
Na tanju, zagrijanu ploču stavio sam 2 Thermalthake-ova hladnjaka za P4 i dva nosača tako da cijeli sistem mogu negdje lagano uglaviti i učvrstiti. Izmjenjivač sam "poklopio" sa pločom od pleksiglasa i sve jako dobro izolirao običnom izolacijom za klima uređaje. Napunio sam sistem s antifrizom, jednu stranu izmjenjivača začepio a u drugu stavio termometar i za otprilike 5-6 min temp antifriza bila je
-10C! Negdje na forumu sam pročitao Bladeov članak da je uspio dobiti samo oko 30C razlike u temperaturi.
Imam konfiguraciju:
Athlon XP 2600 T-bred (@2400MHz)
MB ASUS A7N8X-X
768 MB DDR 333 (@380)
Cooler SPIRE Fridgerock4
ATi 9600 pro ( @550/410)
Sad trenutno radim blok za procesor a sutra ću staviti i par slika da vidite na šta to liči.