View Single Post
Staro 17.08.2008., 12:53   #20
yedwy
Beskorisna bitanga...
Moj komp

yedwy's Avatar

Datum registracije: Aug 2004
Hmm da i ne zapravo sitacija je malo kompliciranija s tim...

Limit brzine na odeređenom ADSL standardu je ograničen SNR marginom za taj standard po krivulji distribucije (ima grafova po netu), što imaš više dB u margini to ćeš moć više progurati, za ADSL je to 8mbit IIRC a za ADSL2+ IIRC oko 20mbit - u idealnim uvjetima...

Ti skidanjem opsega tonova na polovinu (u idealnim uvjetima) prepoloviš maximalno iskorištenje te margine za svako modem - dakle recimo da ti ostane 10 odnosno u stvarnom svjetu (još uvjek pričamo o idelanim uvjetima) bi prije oko 8 što je još uvjek dosta kapaciteta ne...

E sad problem nastupa u tome što u praxi nema idealnih uvjeta, ja sam u Sesvetama preko puta T-Com centrale (doslovno mi je preko ceste od zgrade) nemam niti 200m kabla do njih ali svejedno nemrem istjerato iskorištenost veze na preko 80% od teoretskog limita jer radi interferencije i loših veza izgumiš tonove a razlčite smetnje nalinji različito utječu na tonove, najlakše bi bio isključiti naizmjence parne i neparne ali to upravo 100% nebi radilo jer bi bio problem sa očitavanjem i dolazilo bi do raspada svega skupa dakle morao bi ugasit prvu polovicu na jednom a drugu na drugom a to bi značilo da će ti vrlo izvjesno interferencija pojest dobar dio tonova tj brzine jednog na uštrb drugog modema i što je još gore bio bi packet lossa od toga svega...

Dakle IMHO u praksi neupotrebljivo čak i da DSLAM to dozvoljava (neznam dal to hoda trebalo bi pitati nekog ko radi s njima) ako je baš do troškova lako se podesi da se spaja u određeno vrijeme s jedim odnosno drugim accauntom, čak i automatski ako treba...