View Single Post
Staro 06.08.2008., 18:21   #13
Burko
Osobni opis - pitaj me
Moj komp

Burko's Avatar

Datum registracije: Jul 2008
znaci - imas hdd i optiku na jednom IDE kanalu.

otvori i pogledaj kako su rasporedeni uredaji na tom jednom ribbon kablu. jedna strana kabla je u maticnom (ocito), e sad - kako su ostala dva konektora spojena?

gledano od sredine kabla, treba biti spojeno ovako:

spoji ovako i probaj, pa javi. naravno, hdd ti treba biti master, a optika slave. CS (cable select) osobno ne volim jer ponekad zna zezat, pa je bolje napraviti kak' treba .

drugo, najbolje ti je odvojiti uredaje, tj hdd staviti na primarni, a optiku na sekundarni IDE kanal na maticnoj. naravno, u ovom slucaju ti jumperi trebaju biti namjesteni na master na oba uredaja - hdd i optici . u suprotnom ti jedno od njih dvoje bios nece skuziti.

i jos trece, provjeri dal je boot priority (redoslijed bootanja) u bios-u namjesten onako kako tebo odgovara. meni je osobno samo hdd ukljucen, nema cekanja ako se sto nalazi u optici, pici odmah na boot. malo vjerovatno da je do toga problem, ali svejedno.

Burko je offline   Reply With Quote