View Single Post
Staro 03.08.2008., 21:35   #6
Razer
.

Razer's Avatar

Datum registracije: Dec 2005
Zaključak/dojmovi:

U zaključku bih se htio osvrnuti na vrijednost same ploče u usporebi sa direktnim takmacima na svom području i još ponekim važnim stvarima s kojim sam se osobno susreo tokom testiranja ploče. Dakle, ploča stoji u prosjeku 2000kn. Sve u svemu, kad se zbroji i oduzme, ploča nije za svakoga. Ima svoje mane ali i prednosti. Prednost je u velikoj mjeri poboljšan OC potencijal, (3-Way) SLI podrška, te velika fleksibilnost u OC-u memorije zahvaljujući Unlinked modu. Ploča se uz gore spomenute vmodove može pretvoriti u pravu malu zvijerčicu stvorenu za rušenje 3Dmark rekorda, no dali je ploča zaista vrijedna toga? Pored ovakve konkurencije, to je upitno. Intel je sa svojim posljednjim čipsetima napravio pravu stvar. Svaki segment tržišta je pokriven. P45 je dobitna kombinacija. Za oko 1000kn možete dobiti ploču s odličnim OC potencijalom, Crossfire podrškom i uz to sve ne morate strepiti o sigurnosti podataka ili stabilnosti vašeg sustava iliti gore opisani "korupcijski mit" o 790i čipsetu.

Kao "šećer na kraju", već par dana kolaju neslužbene glasine kako nVidija povlači svoje 790i čipsete iz proizvodnje. Foxconn je prvi proizvođač koji je odustao od svoje već najavljene 790i serije ploča pod nazivom Dreadnought. A kao razlog navode da dotični čipset ne zadovoljava standarde kvalitete koju traže u Quantum Force seriji ploča. Na dotični potez, nVidija je odgovorila time da ne povlači čipsete/ploče iz proizvodnje. Čini se da je do Foxconna i njihovih razloga, jer proizvođači ploča kao što su Asus, Gigabyte i MSI i dalje izbacuju ploče u prodaju. Sa nVidijom nikad dosadno....

Nakon svega rečenog, čovjek se zbilja zapita za što daje 2000 kuna. Nije mi bio cilj ocrniti ploču u reviewu, jer ne zaslužuje to. Htio sam, i iznio sam, svoje subjektivne dojmove, ali isto tako i nepobitne činjenice o ploči. Nakon što se ploča pokrpa s najnovijim BIOS-om, te eventualnim modom, zaista dobivamo zvijerčicu spremnu za kositi rekorde. Od sad već starog 680i Sli čipseta kojim je krenula manija SLI+Intel ploča, nVidija se osjetno popravila, i u nekim segmentima može posramiti i velikog Intela. No, još ima mjesta poboljšanju.

Kad se sve zbroji o oduzme ovo su plusevi, minusi, te na kraju i ocjena ploče. Za kraj bih se želio zahvaliti Hardveraju.hr tj Beshtyi koji mi je omogućio testiranje ove ploče.

Pozitivno:
  • SLI podrška
  • OC potencijal
  • Layout
  • Softverska strana
Osrednje:
  • Regulacija napona
  • Hlađenje (potencijalni problemi s instalacijom većih coolera)
  • Bundle
Negativno:
  • Problemi s korupcijom podataka
  • Cijena

Ocjena: 8/10

Nadam se da ste uživali u možda podužem osvrtu na ovu ploču, no htio sam sve obuhvatiti pa eto

Ako imate kakvih pitanja, prijedloga, komentara, budite slobodni

Zadnje izmijenjeno od: Razer. 05.08.2008. u 12:49.
Razer je offline   Reply With Quote