SOFTWARE:
Ovdje ću se bazirati na dva nVidijina softverska rješenja. Radi se o nVidijinom Control Panelu i System Monitoru. Sve sam potrijepio slikama kako bi dobili što bolju predodžbu kako to sve zajedno radi.
ESA Monitoring iliti Nvidia System Monitor:
Ovim programom imamo pristup svim instaliranim komponentama. One osnovne, ali i one koje su kao ESA certificirane.
Ovdje su SS-ovi moje konfiguracije, tako da nećete vidjeti potpune mogućnosti softvera. Uz ovo prikazano tu se može naći i temperature vode u sistemu, brzina vrtnje ventilatora u kućištu, informacije o railovima u napajanju i ostalo.
Uz prikazani full screen monitoring, moguć je onaj u obliku widgeta na desktopu. Koji se daju konfigurirati kao što je veličina, brzina osvježavanja i ostalo.

->

->

->

->
NVIDIA Control Panel
Svi se sjećamo dobrog starog nTunea još iz vremena nForce 2 čipseta. On je još uvijek s nama, ali ovaj put u puno raskošnijem izdanju. Program ima sve što vam ikad može pasti napamet po pitanju podešavanja ploče, grafičke, memorije...Najbolje od toga je što je sve moguće u realnom vremenu, tj. Ne moramo više "silaziti" u BIOS radi dizanja FSB-a, mijenjanja latencija i sličnog.
S obzrom da se Control Panel sastoji i od svima nam poznatog dijela za konfiguraciju karticu, ja ću se ovaj put bazirati više na dio vezan za matičnu ploču.
Sve vezano za matičnu ploču se nalazi u sekciji
Performance. Koja se dalje dijeli na 4 podkategorije –
Device settings -> CPU -> Motherboard -> Memory -> GPU

->

->

->
Dakle, kako vidite, sve što možete podesiti u BIOS-u, možete podesiti i ovdje, također vidite da je sve te postavke moguće spremiti u profile.
Dynamic BIOS Access -> BIOS Features -> Chipset Features I -> II -> III -> Peripherals -> Power Management

->

->

->

->

->
Vjerujem da i u ovom slučaju slike govore tisuću riječi.
Profile policies
Kako sam gore spomenuo, prije spremljene profile, ovdje odabirete i primjenjujete za što vas je volje. Sjetimo se iste stvari kod Abita i uGurua.
Na primjer, za gledanje filmova/pisanje seminara spustite taktove i napon, smanjite ventove i uživajte. A za igre primjenite agresivniji profil za maksimalno iskorištavanje hardvera.
KORUPCIJSKI MIT O 790i ČIPSETIMA
Konkretno, radi se ugrubo o sljedećim stvarima (vrlo poželjno pročitati
ovu temu na Xtremesystems Forumu s kojeg su dolje navedene informacije preuzete, zahvaljujem se
saayai na korisnim informacijama)
1. nestabilnost sustava/korupcija instalacije Windowsa
Nvidija i sama priznaje kako se u slučaju visokih frekvencija FSB-a/memorije Windowsi vrlo lako znaju srušiti sami od sebe.
Najgori dio tog problema jest to što se u praksi spomenuti problemi znaju javljati na i tvornički postavkama sistema.
Unatoč tome što HW prolazi testove kao što su Prime i 3Dmark, opet postoji vjerojatnost da će se sustav smrznuti/srušiti.
Tri su teorije zašto se dotične stvari događaju:
Prva je povezana sa odnosom VTT-a i GTREF voltaža, što igra možda najveću ulogu u cijeloj priči. Navodno se točnim podešavanjem dotičnih vrijednosti može postići stabilnost sustava,
što i nije tako jednostavno naći, na stranici se nalaze postavke koje bi vam trrebale pomoći u takvim problemima.
Sve to zajedno još teže ide jer su odnosi tih voltaža drukčiji za 65nm i 45nm procesore, isto kao i za dual i quad core procesore.
Druga je povezana s kvalitetom čipseta. Dakle, neki čipseti nemaju dok drugi imaju problema.
Neki se clockaju kao ludi, dok neki rade probleme i na stocku. Ista stvar se navodno događala i sa 680i čipsetima.
I
treća stvar, loše kodiran BIOS. Problemi su prekompleksni kako bi bili u potpunosti popravljeni putem novih revizija. To je moguće samo u jednoj mjeri. A i tada je u igri sreća kakav ste primjerak dobili.
Ono što je moguće napraviti u toj situaciji, preporuča se bolje hlađenje čipseta, te dizanje napona SPP-a i MCP-a.
Prvog na 1.35v+ i potonjeg na 1.55v+, podešavanje VTT i GTLREF vrijednosti dok se ne nađe "sweet-spot". Mali hint za pomoć:
65nm procesori vole ~1.4v VTT i GTL REF postavke od .63-.68
45nm procesori vole ~1.2v VTT i GTL REF postavke od .58-.65
2. Rupe u FSB-u
Ovo je svima poznato, samo je ovdje očito više izražen. Najčešće se javljaju oko 400MHz FSB-a.
Razlog je kako kažu, preagresivno podešene postavke BIOS-a od strane proizvođača.
Novi BIOS-i navodno poboljšavaju stvari (najvjerojatnije opuštanje latencija čipseta). Osobno nisam nailazio na takve probleme.
3. Uništavanje HDD-ova, destrukcija podataka
Da, zvuči gadno, a još je gore kad se nekom tako nešto dogodi. Najvjerojatniji razlog tome se navodi MCP, koji se reciklira još od 680i čipseta,
no još ništa nije potvrđeno, osim toga da je 10-ak ljudi prijavilo da su im diskovi umrli na dotičnim pločama.
Koliko je točno da se radi samo o ploči, ili samo o MCP-u a ne o SPP-u, još nije potvrđeno.
4. Realne voltaže niže od onih postavljenih u BIOS-u (najčešće se javlja na nVidijinim referentnim pločama).
Pravog rješenje ovome nema, jedino reprogramirati BIOS da prikazuje voltaže onakvim kakve zaista jesu, kako je to
saaya rekao.
Imao sam ploču 3-4 tjedna, nažalost sa P04 BIOS-om. Zašto nažalost? Jer sam u tom razdoblju napravio sigurno 10-ak reinstalacija Windowsa. Problem korupcije podataka se dešavao u najvećoj mjeri pri OC-u memorije. Nisam znao da je problem riješen putem BIOS-a. Mislio sam da je problem šireg opsega. No ipak se tako ispostavilo. Na sreću, na ovako ozbiljne probleme, nVidia nije sjedila prekriženih ruku, tako da je službeno objavila kako se problem manifestiran u starijim revizijama BIOS-a riješio putem nove verzije BIOS-a P05. Tako da sam pred samo testiranje ploče prije dva-tri dana stavio P06 BIOS. Od tada, barem u mom slučaju, nije bilo simptoma koji su se prije javljali.