TESTIRANJE/OVERCLOCKING/VOLT MODDING
Testna konfiguracija:
Procesor: Intel Core 2 Duo E8400 (test @ 4GHz – 500*8)
Matične:
- XFX nForce 790i Ultra 3-Way SLI(Ustupio: Hardveraj.hr)
- Asus P5Q Deluxe
Memorije:
- Kingmax 1333MHz (Ustupio: Hardveraj.hr)
- Crucial Ballistix 800MHz
Napajanje: Corsair VX 550W
Grafička kartica: POV 7100GS 128MB
Operativni sustav: Microsoft Windows XP Professional SP3
Driveri: nForce 15.17/nVidia System Tools 6.02/ForceWare 177.41
Korišteni software:- Futuremark PCMark05 1.2.0 (system test)
- Futuremark 3Dmark06 1.1.0 (CPU test)
- Cinebench 10
- Blender 2.46
- Hexus PiFast 4.1
- SuperPi 1.5 XS (1M)
- wPrime Benchmark 1.63 (32M)
- 7-zip benchmark 4.58
- Everest Ultimate 4.50.1448 (Memory test)
PCMark -> 3DMark -> Cinebench -> Blender -> PiFast -> SuperPi -> wPrime -> 7-zip

->

->

->

->

->

->
Isprike na grafovima loše kvalitete, sljedeći put ih budem malo ljepše sredio.
Nakon priloženih rezultata testova lijepo vidimo kako je na potpuno istim postavkama Intel platforma brža u svakom pogledu. A tome je tako upravo jer se
s druge strane igrališta nalazila downclockirana DDR3 memorija koja svoje pravo lice pokazuje tek na visokim frekvencijama, iako na prvi pogled vrlo opuštenim latencijama.
Ovaj put sam išao drukčijim pristupom na review tako da sam vrtio sintetičke testove u usporedbi s Intelovom pločom. Testiranje ploče bez ijedne druge po meni nema smisla. Tipa usporedba ploče na stocku i pri većim frekvencijama. Nadalje, htio bih spomenuti uvjete testiranja, koji nažalost nisu bili idealni. Umjesto očekivana dva keksa DDR3 memorije sam dobio samo jedan. Tako da sam sve zajedno morao testirati u single channelu kako bih dobio što bliže rezultate. Dakle, jedan keks Kingmaxa (DDR3) i jedan Ballistixa (DDR2). Kako se ovaj put nisam htio bazirati na testiranje memorije, odlučio sam se da testiram obje platforme na potpuno istim postavkama. Obje memorije su radile na 1200MHz pri CL5. Dok je procesor radio na 4GHz, i to sa većim FSB-om i nižim multijem – 500*8. Time sam dobio više manje idealne uvjete za usporedbu dotičnih čipseta. Na umu sam imao ubaciti i X48 čipset, no zbog pomanjkanja vremena nisam to uspio ubaciti.
Uz to što sam ploče testirao s gore navedenim programima, isto tako sam tražio maksimalni FSB. Usporedio sam ju s već isprobanom kombinacijom E8400 + P5Q Deluxe, koja poteže preko 620MHz. Ono što sam uspio postići s pločom je bilo 545MHz. Za jedan nForce čipset, rekao bih, čisto solidan rezultat. Ono što ploču koči jesu premale dostupne voltaže za određene komponente. Tako da, ukoliko se spremate na žešći OC s ovom pločom, vmodovi su must do.
545MHz @ 790i Ultra w/8400
S obzirom da ploča nije moja, tj da sam ju dobio na testiranje, nikakve modove nisam radio, a isto tako ju nisam gazio s velikim voltažama. Možda neki drugi put.
Također bih htio napomenuti da je zbog Unlinked moda, užitak clockati bilo memoriju bilo procesor, jer je moguće kako i ime opcije kaže, neovisan OC FSB-a od memorije.
Kad smo kod memorije, htio bih napisati par riječi i o dotičnoj. Na prvi pogled, low-end Kingmax, se pokazala da radi kao "velika". Testirani modul od 2GB, dolazi sa D9JNM čipovima, što se i pokazalo na OC rezultatima. Naime, memorija uredno poteže preko 1900MHz na CL7, preko 1600MHz na CL6 i oko 1250MHz na CL5. Default voltaža DDR3 memorije je malih 1.5v što je primjetno u njezinom radu. Memorija je bila samo mlaka pri testiranju na 2v. Možda se nekima 2v čini kao mnogo napona za DDR3 memoriju s obzirom na nisku deklariranu voltažu, no mjesta brizi nema. Dovoljno je reći da se voltaža kao sigurna za 24/7 rad navodi oko 2-2.1v. Testiranje sam radio na Command Rateu 2T. A s obzirom da se radi o nForce čipsetu, poznato nam je da je moguć rad i na 1T. Razlika u OC-u između CR-a 1T i 2T, je u prosjeku 50-ak MHz. Kako sam spomenuo, izvukao sam 1960MHz na latencijama 7-7-7-20. S obzirom da nisam imao vremena, memoriju nisam stigao izvrtjeti na CL8 ili CL9, no svakako vjerujem da bi to poteglo debelo preko 2000MHz. S obzirom na narav samih čipova, povećanje napona nije urodilo plodom, no i ovo je svakako fenomenalan rezultat. Moram napomenuti da se ovdje radi o single modulu memorije, tako da bi ista u dual channelu vjerojatno radila mrvicu lošije.
Prije pisanja reviewa sam imao na umu napraviti i jedan opširniji uvod u DDR3 memorije. Zasad sam od toga odustao, no svakako ću se potruditi realizirati naum, jer kako vidim da je mnogima pojam DDR3 memorije dosta maglovit, a htio bih vam to približiti ovako, iz prve ruke.
VOLT MODDING:
Kako sam prije u tekstu spomenuo, ploča je plodno tlo za modanje. Iz razloga malo lošije regulacije napona, potreban je vdrop mod. A kako je BIOS ograničen mogućnostima za veći FSB i stabilniji rad na visokim frekvencijama (iliti rad ispod nule, dok za obične smrtnike većina volt modova neće biti potrebna), tu je i još par modova koje ću navesti.
Za volt modove se i ovaj put pobrinula XtremeSystems ekipa, konkretno dinos22, 3oh6 te ostala ekipa, pa sam tako i slike preuzeo sa njihovog foruma.
Za one željne štiva, mogu pročitati
ovu temu.
Za početak slika ploče bez hladnjaka s označenim okvirnim mjestima određenih modova:
Postoje
vDroop, DDR3 VTT, vDimm mod, vCore mod te vSPP modovi, a ja ću navesti samo one koji su 100% sigurni za izvesti.
vDroop: Za vdroop je potreban 50k Ohm VR. Praksa je pokazala da su čak i manji, tipa 10-20k Ohma, sasvim dovoljni.
Ovo je ipak malo teži mod koji zahtijeva iskustva. I da, pencil mod ne radi.
vCore: Za vCore mod je potreban 50k Ohm VR
vSPP (NB): Ovo je najpotrebniji mod ako imate na umu ganjanje visokih frekvencija FSB-a i memorije. Potreban je VR od 20k Ohma.
Za ostatak modova, pogledajte gore navedeni link, iako mislim da su vSPP i vDroop mod najpotrebniji. vDimm i vCore modovi, samo ako idete u ekstreme.
Također nisam spomenuo, Voltaža memorije također ima manji pad napona od nekih 0.025v, za rješavanje istog je poželjan DDR3 VTT mod.