Tema: Top Gear@BBC
View Single Post
Staro 02.08.2008., 01:56   #398
antrax
Premium
Moj komp

antrax's Avatar

Datum registracije: Dec 2006
koliko ja znam banali su wankel kao drugaciji tip motora, da moraju bas biti klipni.. ali nigdje ne nadem pravila.

sto se tice turbina, da one povecavaju zagrijavanje, ali ne toliko koliko se pocne grijat sam wankel motor na enormnim okretajima.
pri razvoju renesisa, taman pred izlazak rx8 su u laboratoriju u kontroliranim uvjetima radili testove i natjerali su ga na 27000 okretaja da radi stabilno (preko 30000 se poceo topiti), obzirom da ima konstantan okretni moment i porast snage je konstantan, dakle ~600ks, jedini je problem sto se apsolutno pregrijavao i nije bilo moguce napraviti adekvatno hladenje koje bi stalo u cestovni automobil.

furai ima 3-rotor verziju renesisa i moja procjena je da mu treba ~12000rpm da razvije snagu koja je deklarirana uz atmosferski motor.

veliko zagrijavanje i hladenje znamo kako utjece na sve materijale, i unatoc tome sto je renesis napravljen od iznimno izdrzljivih materijala problem je ogroman. Razlog tome je sto standardni cetverotaktni otto motor za 1 potpuno izgaranje koristi 2 revolucije, dok se kod wankela to desava 3 puta u 1 revoluciji, znaci efektivno 6 puta vise nego kod standardnih motora, a to je iznimno mnogo topline generirane.
To je zajednicko svim wankelima oduvjek, najbolje uvjete su imali motori za brodove posto su oni ionako uvjek u friskoj vodi, a bolje hladenje od toga je tesko napravit

I za kraj, da, ovo je OT na temu TG, al sta se moze, oops

Msi x79a GD65
Intel i7 3930k @ 4.7 1.4V
4x 4GB Kingston 1866 9-11-9
Gigabyte gtx 460 1gb
Samsung 830 128GB
640GB WD AAKS
WD green 1.5TB
LG drzac za kavu
Seasonic S12 500W
Coolermaster Stacker 831
HP LP2065 / LG IPS231P