View Single Post
Staro 26.07.2008., 16:55   #1
Lepy
žicless surfer
Moj komp

Lepy's Avatar

Datum registracije: Dec 2004
Problem memorija

Od danas ujutro imam problema sa kompom: odmah nakon bootanja windowsa ili ponekad nakon kraćeg rada komp mi se ruši. Ponekad se sam restarta, a ponekad se pojavi bsod irql not less or equal - STOP: 0 X 0000000A(0 X 00003AFE, 0 X 00000002, 0 X 00000000, 0 X 804E30C2). Nakon testiranja svega pomalo pokušao sam odvrtiti memtest86 i bingo - grešaka pun kufer. Pred mjesec dana sam kupio novu memoriju Ballistix Tracer 4GB kit (2×2GB) PC6400 i od prvog dana ju držim na stock frekvi 800 MHz uz latencije 4-4-4-12 i napon 2.0V što je i na Linksovim stranicama (gdje sam kupio memoriju) i na stranicama Cruciala bilo navedeno da po defaultu mora raditi. Sve je do danas radilo ok.

Nakon početnih problema probao sam malo olabaviti latencije pa sam stavio 5-5-5-15 uz isti napon od 2.0V i dalje su se problemi nastavili. S obzirom da sam iz Međimurja i robu na reklamaciju moram slati u Links Zg zvao sam ekipu u Linksov servis gdje mi je serviser rekao da memoriju stavim na latencije 5-5-5-18 i napon na ploči da stavim na +0.4V (rekao sam da imam gigabyteovu matičnu) pa da vidim ako će raditi i da tek onda šaljem ak ne radi. To me jako začudilo jer smatram da bi ta memorija morala zadovoljiti uvjete reklamacije ako ne radi na 4-4-4-12 na 800MHz. Što vi mislite o tome?

Anyway, idem sad probam još i te latencije i taj napon koji je serviser rekao pa ću da vidim, ali nekako mi se to čini prenategnuto. Javim kako će raditi.

I još nešto, zanimljivo je da se te greške u memtestu ne pojavljuju dok uključim komp nakon što neko vrijeme ne radi, nego tek nakon što bootam u windowse i baci mi bsod pa moram rebootat. Kad nakon toga odvrtim memtest grešaka ima jako puno.

Konfa je iz Moj komp. Molim pomoć oko razrješavanja ove zavrzlame.