Citiraj:
Originally posted by dr.fiksi
Ja čitam pozorno, ali nisam pročitao baš svaki post.Ono što mi se ne sviđa, je ismijavanje mogućnosti-čak i da ne rade kako treba-tj superbrzo, i to je dostignuće-jer ipak su tu, a to ne treba zanemariti!Ja to poštujem, a što se tiče prastarog quake 3 enginea, ja bih prije rekao da su to GL enginei, što je jako loša stvar za Ati.tu im uistinu nema opravdanja niti obrane.GL je dugo, dugo tu...dok DX nije bio ništa, tj nije postojao.Što se tiče optimizacija, većinu svog koda(GL) sam izvodio "direktno", bez posebnih optimizacija.Koristio sam i extension mehanizme, koji kod Nvidije odlično funkcioniraju, a radi i na atijevkama.Koliko čujem, uglavnom sporije.Što se optimizacija tiče, tech docs s web sitea, i čitaš-sve se može, ako se hoće.Loš gl nije mala stvar, za Gates-lovere i one koji se samo igraju, možda i je, ali ozbiljno gledano noje.Da sam ati, ja bih se zabrinuo.
|
A sad...ti nisi odgovorio ni na jednu činjenicu.
A htio bi razgovarati "objektivno", kakti...
A činjenica je da grafa napravljena da razvaljuje sa fp32 nasuprot ATI-jevom fp24 i ps3 vs ps2b u Far Cry-u koristi fp16 i ST-AR-E shadere.
Sa Far Cry patchem je Nvidia dobila na brzini ali sa LOŠIJOM kvalitetom slike.
A još uvijek govorimo o fp16 i starim shaderima.
Ali je to tebi izgleda "ismijavanje mogućnosti".
Ja sam dakle dovoljno objektivan da velim da 9800 PRO uparena sa 2.5 gige procem NEMA snage glatko potjerati igru sa uključenima ps2 shaderima....ali ti i dalje piliš svoje.
I uopće te ne zanima zakaj Nvidia najzahtjevniju igru mora voziti sa pola mogućnosti da bi bila brzinski konkurentna novoj ATI-ci???
A ATI-jeva politika je u zadnjih 1.5 godine takva da tvrde da su sve GL igre kakti dovoljno igrive na novijim grafama a tko hoće bolje nek si pikne FireGL.
To su odlučili nakon modabilne 9500/9700 serije.
I zato čak i namjerno štopaju takve stvari u "regularnim driverima"
Onaj koji hoće više će jednostavno u najnovije ATI drivere uvaliti najbolji GL driver, tko je ljen nek koristi orginalne...
Nema tu nikakvih nagađanja o shaderima, Nvidia je popušila sa dvije zadnje serije grafi, utukla je HRPU love u novu i da ta grafa može tjerati igre sa fp32 i ps3 kaj misliš da to nebi napravili???
Mislim-kad spominjem fp 16, 24, 32 itd pretpostavljam da znamo o čemu se to priča.
Mi smo tu na ATI forumu lijepo rekli da su npr. F-buffer i ps2 na slabijim /sadašnjim/ grafama čisti marketing, nije nam ni na pamet palo da branimo nekaj kaj nije u redu.
A ti tako ogorčeno braniš grafu koja mora vozit sa pola mogućnosti novije D3D igre i uopće te ne zanimaju činjenice koje su i tu navedene, i na siteovima koji su objektivni i čak više naklonjeni Nvidia grafama...
A da ne gledamo "svjetovne" stvari tako važne na "običnom" tržištu:
ATI je napravio grafu sa manje tranzistora, samo jednim MOLEX-om, nema kompliciran i velik sistem za hlađenje, ne zahtjeva svinjsko napajanje, manje se grije od 9800 XT... i još par "sitnica"
I slabiji model je itekako brz sa 4xAA i 8xANISO...
Dakle-manje se grije, ne treba jako napajanje, velik i bučan vent, ne zauzima 2 PCI slota....brza i rađena u provjerenoj tehnologiji, lakša za optimizaciju naspram nove Ultre...
I kaj misliš-koju će grafu izabrati veliki OEM kupci
I da-ja vjerujem da će opet Nvidia oderati ATI-jev konkurentski FireGL, ali to nije tema o kojoj mi tu pričamo.