View Single Post
Staro 12.07.2008., 20:11   #898
CatKiller
al se nekad dobro jelo...
Moj komp

CatKiller's Avatar

Datum registracije: Jan 2003
Citiraj:
Autor Clifton Pregled postova
bljeee... vratih se upravo s "razmrdavanja" bajka i svojih kostiju na rakitskim jezerima... žešći znojko me probija. Canondaleovi gripovi su katastrofa bez rukavica. biciklo klizi ko po putru, jedino me ždere to neprebacivanje prednjeg mjenjača na najveću šajbu, kad prebacim šifter na 3 (najveća šajba) ostaje na srednjoj. primjetio sam da je sajla lagano nenategnuta, jel u tome problem? igrat se uradi sam i otšarafit, potegnut sajlu kombinirkama, pa zategnut ili ostavit ipak nekom tko zna?

Najprije trebaš podesiti limitere, to su šarafi na samom mjenjaču pomoću kojih određuješ granice hoda. Sa Low limitiraš hod tako da lanac ne može spasti sa najnižeg lančanika, sa High limitiraš padanje lanca sa najvećeg lančanika.

Isto tako pločice koje pomiču lanac (stijenke mjenjača) moraju biti paralelne sa lančanicima.

Visina samog mjenjača je također bitna i treba ga podesiti tako da između lančanika i donjeg ruba mjenjača postoji prostor od neka 2mm. To se podešava prema najvećem lančaniku.

Prvi korak je prebacivanje na najmanji lančanik naprijed i najveći iza, tako da lanac putuje ravno. Sada treba dotegnuti (ili otpustiti) Low šaraf tako da lanac neometano prolazi i da između lanca i unutarnje stijenke ima 0,5mm prostora, dakle da ne struže.

Drugi korak je podesiti stražnju brzinu na najmanji lančanik (7.,8., ili 9. , ovisno koliko brzina ima bicikl) otpustiti High graničnik i ručno potegnuti sajlu tako da se mjenjač izbaci skroz prema van. Sada treba provjeriti visinu i dotegnuti granični High šaraf tako da je između vanjske stijenke mjenjača (od bicikla) i lanca 0,5mm prostora i da lanac neometano prolazi.

Zadnje što treba je podesiti napetost sajle. Treba prebaciti šifter u 3. brzinu, nategnuti sajlu tako da je na gornjem lančaniku i zategnuti sajlu. Ako ne silazi na najmanji lančanik, potrebno je malo otpustiti itd. Male korekcije sajle se mogu raditi preko šarafa koji se nalazi kod izlaza sajle/bužira iz šiftera pa to koristite za fine tuning.

Postoji dosta online vodiča, ali se svodi na gore navedeno. Procedura za stražnji mjenjač je slična.