Citiraj:
Autor borgy
Ova zena -> http://www.zemris.fer.hr/clan.php?clan=12&lang=2 <- je osoba koju trebas uvjeriti buduci da sam kod nje polagao 
Mislim da smo vec rijesili da se sve svodi na nazivlje/podjele i da bi se i taj koji je napisao strucni quote slozio s ovim jer nema nista kontradiktorno. Vjerojatno bi rekao nesto tipa "pod rasterizacijom ja smatram to i to". Doduse, google define govori u moj prilog.
Meni se vise ne da ovdje natezat 
|
Ma sory je malo otislo u natezanje al to je zato sto sam piso prve odgovore nakon 24+ sati nespavanja pa sam bio blago zivcan, mozda zvuci malo agresivno

... nije mi cilj natezanje, nego sasvim suprotno, uzimam u obzir da si mozda u pravu tj. da sam u krivu pa bi zelio ispravit se, jer nezelim baratat s krivim pojmovima (a siguran sam ni ti), a i cini mi se da neko kog zanima moze pronac neku korisnu informaciju onako da dobije overview sta to zapravo je. Jako je moguce da sam previdio nesto, zato sto nisam bas citao neke strucne clanke vise sam ucio kroz kod tako da mozda sam pokupio krive pojmove. Ako ti se neda OK, tnx. na vremenu...
Ono sto mene buni :
"Ray-tracing je postupak sjencanja u prijelaznom modelu osvjetljenja. Ovdje se nema sto dodati."
Ali šta nije ray tracing metoda dobivanja svojstva materijala nekog objekta u odredjenom smjeru zrake ? Prjealzni model osvjetljenja - možda pod time misliš prjenos svijetla sa izvora na površinu ?
"Rasterizacija je ovo o cemu govori Abuser, dakle diskretizacija u prikazu i zapisu grafike."
Rasterizacija 3D trokuta podrazumjeva translaciju objekta u 2D prostor ekrana i onda sljedi proces 2D rasterizacije sta bi bilo crtanje 2D trokuta u bitmapu i interpolacija parametara.
E sad IMO ovo ne postoji u raytracingu zato sto tamo pocinjes od piksela tj. on je osnovna jedinica u jednazbi, ti bacas zraku iz kamere kroz piksel i uvjek znas u koji ces piksel crtat, samo trebas odredit koju si tocku pogodio - znaci nema rasterizacije u smislu pretvaranja 2D geometrije u bitmapu, zato sto u raytracingu pocinjes sa pixelom - znaci rasterizacije nema, jer ako ray iz piksela ne pogodi nista imat ces crni piksel al svejedno ces napravit raycast - a nema smisla rec da si tim raycastom rastriro nista

. U 2D rasteru neces crtat preko takvog piksela i zato na njemu nema rasterizacije u raycastingu ces svejedno bacit zraku.
I jos jedno pitanje, ovo si radio na faksu ? Mislio sam da na programiranju ucis bedastoce ko sorting algoritme i uvode u C (i jos kolko sam cuo na PMF-u moras cekat do 3 godine da pocnes s ovim

) Mozda bi mogo ove godine i upisat faks