sory ovi tvoji linkovi mi otprilike imaju smisla ko japanski (kojeg neznam)... ne kuzim nis ove pojmove na hrvatskom al dobro, poanta koju mi se cini da nisi svatio je da raytracing nije samo nacin osvjetljenja vec i nacin renderiranja, otprilike funkcionira ovako :
Iz kamere posalji zraku u smjeru jednog piksela na ekranu i nadji "sudar" (cesto se koristi vise zraka za jedan piksel radi aliasinga) ... i onda se trazi nova zraka koja se sudara sa izvorom svjetla direktno (ako se sudari sa necim prije onda je piksel unutar sjene)...
Sad zasto je to bitno ... zato sto za svaki piksel na ekranu moras poslat barem dvije zrake za samo jedno svjetlo (bez refrakcije i reflekcije) ... to je jako skupo po preformansama
E sad kod rastera imas jedan trokut koi se "transformira" u 2D kordinate i onda se jednostavno nacrta preko ekrana, nema nikakvih zraka ni miljona racunanja a rezultat je isti ... e sad "problem" je "odbijanje" tih zraka tj odredjivanje sjena reflekcija refrakcija al svi ti problemi su rjesivi... I buduci da vecina engina funkcionira na ovom principu a od raytracinga nema "nikakve koristi" (sporije je i nekvalitetnije u realtimeu, ali ima nekih prednosti priznat cu

) nece se koristit u skoroj buducnosti
osim ako ne pocnu implementirat neke hibridne nacine pohranjivanja geometrije koi su vise pogodni raytracingu ko sto je carmack predlozio - onda imas zapravo dobitak sa koristenjem takve tehnike, al to nije nesto sto intel pokusava progurat nazalost
aj umorio sam se za danas ... odo se "spremat" za utakmicu