Citiraj:
Autor Bubba
A sto je tocno problematicno u tome? Da pogodim, nikada nisi pisao niti jedan kod od vise od parsto linija?  Mislim, zar zaista ocekujes da nesto od parstotina tisuca linija koda (a i to sam malo rekao) bude pisano u hard core pazim-na-svaki-bajt maniru? Em sto ne bi bilo nikada gotovo, em sto bi ko$talo previse, em sto nikoga ne bi bilo briga. Na velikim projektima developeri se ne srame uzeti funkciju iz nekog mastodonstkog liba (koji u sebi ima jos petsto funkcija koje nece nikada trebati) samo zato jer je jednostavnije, pa sto ako povecava memory footprint za xyMB...
|
upravo tako
Citiraj:
Autor yedwy
I ne ja nisam pisao velike programe niti to namjeravam ikad radit,
|
u tome i je problem...
Pisati neku slozeniju aplikaciju iziskuje jako puno resursa (sto ljudskih, sto financijskih, sto vremenskih). Mi svoju razvijamo preko 10 godina (normalno kod je nekoliko puta vec pisan iz nule za nove verzije) i tek smo nedavno uspjeli dodatno optimizirati aplikaciju da ("barem malo") koristi drugu jezgru te uveli punu podrsku za vistu. Takav kod se od nule razvija vise godina, a optimizacije se vrse naknadno, dok je sasvim normalno da nema smisla razvijati svaku pojedinu komponentu ako vec postoje neke dovoljno dobre na trzistu ili razvijati odredeni alat ako dovoljno dobri ili iskoristivi vec postoje. Ista je stvar kod pisanja game engina. To je jedan od najtezih poslova koje mogu uopce zamisliti za jednog programera. Podrska koju mi imamo od Microsofta i Intela je nenadoknadiva dok u igracoj industriji tu uskacu uz Microsoft, nvidia i amd sa svojim alatima te pojedini nezavisni proizvodaci specijaliziranog softwarea.
IMHO Sve vise cemo vidjeti developere specijalizirane za game engine (pratece igre doticnih studia biti ce vise tehnoloski demo - kao sto je vec u slucaju Cryteka) sa jedne strane te one koje ce ih licencirati za svoje igre s druge. Zasto pobogu pisati engine i gubiti godine ako imate dobru ideju i kreativan tim koji ce znati iskoristiti licencirani engine? Sto se tice napretka - njega ionako diktiraju proizvodaci hardwarea.
Citiraj:
Autor yedwy
mislim kome još nije jasno da se napušta PC kao gaming platforma
|
nhf ali o tome se prica od kad znam za sebe ...te posebno naglasava izlaskom svake nove konzole...moje je misljenje da se to nikada nece desiti...vrijeme ce pokazati tko je u pravu

sto se tice portova dobit igru kao sto je kotor, kotor2, mass effect, jade empire i sl. dodatno pokrpane, dodatno optimizirane i sa dodatnim saadrzajima -hm, mislim da se to isplati malo pricekat i nemam nista protiv njih, a lose portove neigrat
Pogledaj koliko ljudi igra na pc-u razne pucacine online (QW,cod2/4,AA), strategije, te razne MMO tipa wow,GW, a da ne pricam o Travianu, ogameu, online managerima i slicnim tekstualnim igrama, pokeru, kartaskim igrama...ja sam itekako zadovoljan pc-jom kao platformom poglavito zbog raznovrsnosti ponude. Sto se tice grafike i optimizacije, kao sto Bubba kaze ako ces igrati radi igrivosti igraj Baldurs gate ako ces nesto novo kupi novi hardware pa igraj Neverwinter nights 2...
Citiraj:
Autor Bubba
jer je to posao za sljakere (kopace kanala) a ne za intelektualce
|
intelektualci projektiraju IS a sljakeri kucaju kod