Windowsi, od NT verzije, imaju tzv HAL (Hardware Abstraction Layer). Radi se o svojevrsnom virtualnom računalu koje "sjedi" između software-a i hardware-a i služi za komunikaciju software-a s hardware-om. Windowsi, naime, ne dozvoljavaju programima direktan pristup hardware-u, što je dobro iz sigurnosnih razloga. Drugi razlog za postojanje HAL-a je portabilnost, odnosno sposobnost OS da se instalira na niz najrazličitijih platformi. Tijekom instalacije OS, kao što znaš, prva stvar koju winsi čine, jest detekcija postojećeg hardware-a, tako da se tijekom instalacije instaliraju driveri i ostala sranja odgovarajuća za svaku pojedinu konfiguraciju. Ovo je posebno važno za kernel, koji se prilagođava konfiguraciji. Nije isto kako će winsi komunicirati s Intelovim i AMD-ovim procesorom i kako će ga koristiti.
Tako da se može dogoditi da instalacija napravljena na jednoj platformi jednostavno neće raditi na drugoj ako prebaciš disk. Načina da sa sigurnošću znaš kad će, a kad neće raditi, jednostavno nema. Probaš, pa ako radi - radi, ako ne, stvar može popraviti "Repair", no ja bih ipak preporučio frišku instalaciju.
Ja sam nedavno prijatelju zanovio računalo. Imao je Duron 800 (ovo spada u kategoriju vjerovali ili ne

), nabavio sam mu 754 ploču, A64 3000+ i novi RAM. Disk je ostao isti, sa starom win instalacijom, grafička ista, kao i optika. Pritisak na Power gumb...POST (cpu tu, ram tu, optika i disk tu, sve ok)....početni screen windoza i onda jednostavno mrak. Onda sam probao Repair, windoze se podigle jedva nekako, ali sporo do zla boga, šrotanje po disku do besvjesti, postojeći driver za grafulju ne radi (640x480, 8 bitna boja). I ne možeš ga krstiti. Na kraju je završilo s format C: i friškom instalacijom i sad kanta leti.
Eto, tako je to. Portabilnost je 99% fantastična stvar, a 1% se dogode ovakve stvari. Mada je za mene pravilo - nova kanta - friška instalacija.