View Single Post
Staro 23.05.2008., 18:17   #1
SRV
Premium
Moj komp

SRV's Avatar

Datum registracije: Sep 2005
Project: E2160 IHS removal

Kao sto sam vec pisao ili nisam, planirao sam skinut IHS sa svog E2160. Na netu se moze naci slicnih iskustava, a sve sto treba je zilet i medicinski alkohol, mada ovo drugo nije neophodno i sluzi samo za ciscenje. Prednost je sto IHS nije zalemljen (slucaj sa skupljim procesorima, ujedno i razlog zasto E21x0 ima lose temperature), nego samo zalijepljen.

Samo skidanje IHS-a se sastoji od guranja zileta izmedju PCB-a i IHS-a, i to tako sto se krene od coskova:

Zilet sam omotao izolirkom s jedne strane da se jos ne bih i posjekao.

Dalje, nakon cca 25 min. guranja zileta (skontao sam kako ga treba gurat da brze ide) IHS otpada. Rezultat je ovakav:

Nazalost, iako sam puno pazio, zgulio sam komadic PCB-a (gore desno se vidi). Uhvatila me prpa da ga nisam ubio, ali o tome kasnije.

Da bi baza coolera dosla u kontakt sa jezgrom CPU-a, mora se odstraniti poklopac procesorskog socketa (to sam zapravo prvo uradio, a vrlo lako se i skine i vrati):

Imao sam ideju kako da savijem nozice Freezera kako bi doslo do kontakta sa ogoljenim CPU-om, ali nije upalilo. Nakon montaze, baza coolera uopce ne dodiruje jezgru, ono cega sam se i plasio. Sto je najgore, sam CPU ispada iz socketa, jer ga nema sta drzati. Ipak ce mi trebat s775 bolt-thru kit, ali nisam mogao cekat da mi stigne.

Na kraju sam bio prisiljen vratit IHS, sto mi je makar dalo nadu za CPU, zbog onog dijela koji je zguljen, nakon vracanja IHS-a ce se anulirat taj defekt. Jos uvijek ne znam da li bi CPU radio sa skinutim IHS-om, ali mi se cini da ovaj sloj bakra nije pretjerano vazan.

Temperature nakon vracanja jos gore nego prije, na moje opce iznenadjenje. Gore za 4-5C, premda je sad u sobi toplije nego prije.

Za kraj, ne preporucujem nikom skidanje IHS-a zbog svih mogucih komplikacija, osobito zbog opasnosti da se osteti procesor. Sto se mene tice, ja sad moram nabavit cooler sa bolt-thru mehanizmom, nema mi druge.

E da, da sam uspio u naumu, imao bih ~15C nize temperature.
SRV je offline   Reply With Quote