View Single Post
Staro 12.05.2008., 03:01   #4
Razer
.

Razer's Avatar

Datum registracije: Dec 2005
BIOS/uGuru

Ploča koristi Awardov BIOS. Snalaženje je jednostavno i intuitivno. Ovdje ću nabrojati glavne sekcije i te napisati nešto o svakoj.

Standard CMOS Features

Ovdje nemamo nešto puno za podešavati: datum, te ukoliko želimo, možemo isključiti floppy, kako ga ploča ne bi tražila pri bootanju.

Advanced BIOS Features -> CPU Feature

->

Ovdje imamo štošta za podesiti/udesiti: opcije procesora kao što su, ovisno o procesoru, C1E, EIST, virtualizacijsku tehnologiju, poželjno gasiti u slučaju OC-a.
Također ovdje biramo koje uređaje želimo bootati pri paljenju računala. Osobno ostavim samo hard disk, ostalo na Disabled, isto kao i LOGO koji se prikazuje prilikom POST-anja ploče.

Advanced Chipset Chipset -> PCI-E Root Port Function -> OnChip PCI Device -> Super IO Device -> Onboard PCI Device

-> -> -> ->

U ovoj sekciji imamo mogućnosti podešavati latencije memorije. Ništa pretjerano, no opet sasvim dovoljno detaljno po tom pitanju.
Također, ovdje možemo podesiti opcije koje se tiču PCI-E sabirnice, kao što je forsiranje da ista radi na brzini x1 i sl.

Integrated Peripherals -> OnChip SATA Device

->

Ukoliko se spremate na žešći OC, onda ćete ovdje zasigurno zaći. Osobno ovdje gasim gotovo sve osim SATA kontrolera. Dakle imamo mogućnost gašenja floppy/IDE/USB kontrolera isto kao i mrežne te zvučne kartice.

Power Management Setup

Ništa posebno ovdje, opcije paljenja računala preko tipkovnice/miša, napajanja PS/2 uređaja, te alarma.

PnP/PCI Configurations

Ovdje imamo mogućnost kontroliranja svih bootabilnih te plug and play uređaja, podešavanje latencija PCI uređaja itd.

uGuru Utility

Najzanimljiviji dio u cijeloj priči je, kao i sa softverske strane, uGuru utility. Dakle, isti se dijeli na više sekcija, tj dolje nabrojene.

OC Guru -> Voltage Control

->

OC Guru sekcija nam omogućava sljedeće mogućnosti:

Mijenjanje frekvencije sabirnice (FSB-a) procesora u intervalu od 133MHz do 700MHz, u 1MHz inkrementima.

Tu je naravno i opcija mijenjanja djelitelja. Dostupni: 1:1, 1:1.0, 1:1.20, 1:1.25, 1:1.50, 1:1.66 te 1:2. Inače, u zagradi pored odabrane, ćemo vidjeti trenutno podešenu brzinu procesora/memorije.

Ovdje imamo i mogućnost mijenjanja PCI-E sabirnice, u 1MHz inkrementu, od 100 do 200MHz. Pretjerivanje s dizanjem dotične frekvencije zna imati štetne/pogubne posljedice po uređaje na sabirnice iste. Dakle, grafička kartica, te diskovi spojeni na SATA kontroler. Tako da, nemoj te pretjerivati, te se držite umjerenih 110MHz, 120MHz max preporučljivo. Dizanjem dotične sabirnice, kako sam već i prije pisao možemo (no ne nužno) dobiti par MHz za FSB, te eventulno veći OC grafičke kartice.

I zadnja stavka u ovo sekciji jest Power Cycle Statistics u kojem, kako nam i naslov govori, možemo pregledati koliko je računalo dugo radilo, koliko smo ga puta resetirali/upalili i slično.

Prijeđimo na Voltage Control dio. Ovdje možemo detaljno podešavati voltažu svake pojedine komponente.

Voltažu procesora možemo dizati na dva načina: VID/Offset. Prvi način nam omogućava dizanje voltaže u 0.025v inkrementima od 0.8v do 1.6v. Preko Offset voltaže možemo dizati voltažu za 0.01v. Dakle uz maksimalnih 1.6 preko VID-a, sa Offset voltažom dobivamo maksimalnih 1.9v. Za nešto ekstremnije možda mrvicu premalo, no nebih to uzimao za neki minus, još uz to, postoji i vCore mod (dolje u tekstu naveden) za nešto više. Ispod gore navedenih opcija, imamo i prostor u kojem piše točna odabrana voltaža za procesor.

DDR2 napon je moguće dizati od 1.8v do 3.0v sa 0.025v inkrementom. Također bi bilo poželjno kad bi postojala mogućnost za nekih 3.1-3.2v, no i ovo je i više nego dovoljno za većinu clockera. Pisao sam i u OC guideu, no ponovit ću, nije preporučljivo dizanje voltaže memorije preko 2.5v. Ukoliko se upoštate u OC, poželjan vent za na memoriju.

CPU VTT napon je moguće dizati od 1.2v do 1.6v sa 0.01V inkrementom. Quad core procesori vole malo viši napon dotične komponente. Za quada kojeg sam ja koristio, davao sam i 1.5-1.55v, sve preko toga nema smisla. Kod 45nm procesora maksimalna vrijednost spušta se na 1.5v. Uz to, kod potonjih, dizanje ove voltaže nije toliko potrebno. Meni je i 1.35v bilo dosta za 4.5GHz.

MCH napon je moguće dizati od 1.25v do 1.9v sa 0.01v inkrementom. Opcija za dizanje voltaže Northbridgea. Osobno nisam išao preko 1.75v. S obzirom da povećanje istog drastično povećava zagrijavanje čipseta, poželjno je staviti nekakav ventilator na NB blok.

ICH napon je moguće dizati od 1.05v do 1.5v sa 0.01v inkrementom. Opcija dizanja napona samom Southbridgeu. Nije baš krucijalna za postizanje velikih taktova. Preko 1.35v, jednostavno nema potrebe ići.

ICHIO napon je moguće dizati od 1.5v do 2.0v sa 0.01v inkrementom. Dizanje voltaže I/O Soutbridgea. Opcija koja dosta utječe na maksimalnu frekvenciju sabirnice (FSB-a). Nekakav prosjek koji sam koristio, tj koji mi je bio dovoljan za frekvencije koje sam ganjao, bio je oko 1.75v-1.8v, sve preko toga nije preporučljivo kako za ploču, pa ni za procesor.

DDR2 Reference napon moguće dizati/spuštati od -150mV do +150mV. Služi za veću stabilnost pri visokim brzinama, osobno nisam osjetio neke veće razlike, osim kad sam ga digao na nekih +50mV ganjajući brzine na 1300MHz+.

CPU GTL Reference napon (0&2 i 1&3) moguće dizati od 45% do 80% u 1% inkrementu. Opcija koja dosta zna utjecati ne samo na maksimalnu krajnju frekvenciju procesora nego i stabilnost istog. Quad core procesori dosta profitiraju od ove opcije, tako da treba lagano s time. Osobno sam imao podosta igranja kako bih našao optimalne vrijednosti. Poznato je kako se svaki pojedini procesor drukčije ponaša s podešenim GTL postavkama. Najbolji primjer je moj E8400 koji je bolje radio na 64%, dok je 67% defaultna postavka. Da nisam koristio uGuru iz Windowsa, dobrano bih se namučio da nađem optimalne vrijednosti.

Zanimljiva stvarčica, koju nisam vidio kod ostalih ploča, jest mogućnost pod nazivom OC On The Fly, koju aktiviramo tipkom F8. Ta opcija nam omogućava to, da ploča odmah po zahtjevu, prihvaća unesene OC vrijednosti u uGuruu. Dakle, ukoliko imamo FSB na 200MHz i voltažu na 1.2v, unošenjem nove vrijednosti, npr. 300MHz/1.3v i pritiskom F8 nakon toga, ploča odmah diže frekvenciju procesora bez potrebe za restartom. Opcija u praksi radi vrlo dobro, osim kad pretjeramo s vrijednostima (tipa dizanje FSB-a sa 200 na 500MHz), ploča se zblesira, tj smrzne, pa moramo ručno resetirati računalo.

Od zanimljivih opcija tu je mogućnost spremanja postavki u profile. Ovdje imamo mogućnost čuvanja do 5 odabranih profila. Dijalog za spremanje pozivamo tipkom F6, dok load obavljamo tipkom F7.

Abit EQ -> Temperature Monitoring -> Voltage Monitoring -> Fan Speed Monitoring -> FanEQ Control -> 1st FanEQ Group -> 2nd FanEQ Group

-> -> -> -> -> ->

Pošto sam već pisao o dijagnostici, nadzoru temperatura, voltaža te vrtnje ventilatora gore u tekstu, u sekciji Software/uGuru, vjerujem da nema potrebe pisati opet, jer se sve svodi na isti princip.

I za kraj ovog dijela, par riječi o BIOS-u. Kako je Abit poznat po tome, početni BIOS-i su bili dosta mušičavi, no svakom novom revizijom su sve bolji. Upravo iz tog razloga ćete vidjeti dosta zamjerki na BIOS u recenzijama na internetu. Dakle ovdje možete skinuti najnoviji službenu verziju BIOS-a (v12). Aktualnu verziju možete skinuti ovdje. Dakle prva revizija v13, koja se još ne nalazi na službenim stranicama. Hvala Vin EuroDizelu za update.

Zadnje izmijenjeno od: Razer. 12.05.2008. u 04:30.
Razer je offline   Reply With Quote