PC Ekspert Forum

PC Ekspert Forum (https://forum.pcekspert.com/index.php)
-   Hardverski problemi (https://forum.pcekspert.com/forumdisplay.php?f=41)
-   -   P: Komp se sporije podiže i nekako je sporiji od postavljanja novog harda (https://forum.pcekspert.com/showthread.php?t=98358)

marke 13.02.2008. 11:59

P: Komp se sporije podiže i nekako je sporiji od postavljanja novog harda

Ovako, neznam dali je ovo softverski ili hardverski problem, ali se počeo javljat od kupovine novog harda pa ću ga staviti ovdje... Naime, prvo sam kupio cijelu konfiguraciju koju vidite pod Moj komp, i radilo je savršeno, windowsi su se digli odma i nakon onog welcome screena bi bio spreman za uporabu u roku 2-3 sekunde... međutim, od kad sam još dodatno kupio 160GB SATA-II diska i instalirao ga u kućište i formatirao bla bla bla, nekako mi se sporije podiže sustav, nakon welcome screena treba barem 15 sekundi da mogu počet s radom (npr. ona početna NOD32 sličica se gasi triputa dulje nego prije), a mislim i da je u općenitom radu komp nekako sporiji... Dali je to normalno pošto sam dodao novi hard ili nekaj nije u redu?

evo podataka o hardu iz everesta:
http://img90.imageshack.us/img90/739/80017125wa7.jpg

Nikky 13.02.2008. 12:20

Koje su postavke u BIOS - u za SATA mode rada, jel native SATA ili ona šema da glumi IDE?
Stavio driver za SATA kontroler?

marke 13.02.2008. 12:22

Mislim da čak nisam drivere instalirao, to ide sa cd-a od matične?
A u biosu nisam ništa prčkao, koja opcije treba bit nariktana, native sata?

Nikky 13.02.2008. 12:33

Drajver bi trebao biti na cd - u od ploče. Da sad ne dl manual od ploče, u BIOSU postoji odabir rada SATA kontrolera:
a) glumi IDE
b) SATA
c) RAID - ako je podržana ova opcija
Ti trebaš odabrati b i prije promjene u BIOS - u dodati driver u winse.

yedwy 13.02.2008. 12:43

Nebitno je dal SATA ide preko IDE moda ili native SATA i dal su instalirani MS ili nviddija driveri, jednako rade s jednima i s drugima, ja bi rekao da se pogasi indexing i ostalo i da bi to trebalo rješit "problem" a ako ne onda ćemo gledati dalje...

I da treba upalit SATAII mod sa Hitachievim softwareom...

marke 13.02.2008. 12:52

Citiraj:

Autor Nikky (Post 950752)
Drajver bi trebao biti na cd - u od ploče. Da sad ne dl manual od ploče, u BIOSU postoji odabir rada SATA kontrolera:
a) glumi IDE
b) SATA
c) RAID - ako je podržana ova opcija
Ti trebaš odabrati b i prije promjene u BIOS - u dodati driver u winse.

u biosu pod OnChip SATA controller imam ove opcije:
a) native IDE
b) RAID
c) legacy IDE
d) SATA -> AHCI

koju da odaberem?

Citiraj:

Autor yedwy (Post 950769)
Nebitno je dal SATA ide preko IDE moda ili native SATA i dal su instalirani MS ili nviddija driveri, jednako rade s jednima i s drugima, ja bi rekao da se pogasi indexing i ostalo i da bi to trebalo rješit "problem" a ako ne onda ćemo gledati dalje...

I da treba upalit SATAII mod sa Hitachievim softwareom...

molim te objasni mi kako to napravit...

domy_os 13.02.2008. 12:54

Vidi da ti se slučajno neki kanal nije prebacio u PIO mod...
Start > desni klik na My Computer > Manage > Device Manager > klik na + pored IDE ATA/ATAPI controllers > na svaku stavku klikni dva puta > kartica Advanced Settings > tu vidi je li ti Transfer Mode stoji na DMA if available i je li stvarno piše DMA pored Current Transfer Mode.

marke 13.02.2008. 12:56

Citiraj:

Autor domy_os (Post 950782)
Vidi da ti se slučajno neki kanal nije prebacio u PIO mod...
Start > desni klik na My Computer > Manage > Device Manager > klik na + pored IDE ATA/ATAPI controllers > na svaku stavku klikni dva puta > kartica Advanced Settings > tu vidi je li ti Transfer Mode stoji na DMA if available i je li stvarno piše DMA pored Current Transfer Mode.

nije, tu sve štima

Hamm 13.02.2008. 13:03

taj je problem imao i maher ako se ne varam...njega je nekaj mučila PCI zvučna..probaj ako je i ti imaš premjestiti u drugi PCI port :)

Lp

marke 13.02.2008. 13:07

imam integriranu zvučnu...

intalirao sam sad sa cd-a ATI SOUTH BRIDGE drivere, u koje ulazi i sata raid driver... sad još samo da znam kaj odabrat u biosu, a i da razumijem ono kaj mi je yedwy pričao...

Nikky 13.02.2008. 13:27

Citiraj:

Autor marke (Post 950779)
u biosu pod OnChip SATA controller imam ove opcije:
a) native IDE
b) RAID
c) legacy IDE
d) SATA -> AHCI
koju da odaberem?

d) SATA -> AHCI

Citiraj:

Autor marke (Post 950799)
... i da razumijem ono kaj mi je yedwy pričao...

yedwy se referirao na software kojeg imaš za skinit na Hitachi support stranicama i napraviš boot cd.
U njemu imaš između ostalih opcija postavljanje moda rada samog diska (SATA / SATAII).

marke 13.02.2008. 13:45

instalirao drivere, postavio u sata->ahci mod ali i dalje se diže sporije nego inače

marke 13.02.2008. 21:13

Citiraj:

Autor Nikky (Post 950840)
yedwy se referirao na software kojeg imaš za skinit na Hitachi support stranicama i napraviš boot cd.
U njemu imaš između ostalih opcija postavljanje moda rada samog diska (SATA / SATAII).

bio na tim stranicama ali mi nije jasno kaj treba skinut, i šta onda treba? eto izvinjavam se kaj gnjavim, ali ako ko ima volje to objasnit, molio bih...

Nikky 13.02.2008. 22:56

Citiraj:

Autor marke (Post 951279)
bio na tim stranicama ali mi nije jasno kaj treba skinut, i šta onda treba? eto izvinjavam se kaj gnjavim, ali ako ko ima volje to objasnit, molio bih...

Evo ovdje je sve lipo objašnjeno.

marke 13.02.2008. 23:24

u međuvremenu sam skužio i to sve narikto, al ***emu kad i dalje je onako nekako sporije.... nema veze, možda tako i treba bit (al mi se čini da je bilo brže prije novog harda)... bez obzira hvala...

Sva vremena su GMT +2. Sada je 13:49.