PC Ekspert Forum

PC Ekspert Forum (https://forum.pcekspert.com/index.php)
-   Monitori, tipkovnice i miševi (https://forum.pcekspert.com/forumdisplay.php?f=52)
-   -   Koji 24" WS LCD? (https://forum.pcekspert.com/showthread.php?t=95396)

estugarda 17.01.2008. 18:30

Koji 24" WS LCD?

Treba mi vise radnog prostora.
Nisam gamer, treba mi uglavnom za CAD, i nesto manje za grafiku. Dakle najvaznije mi je da monitor daje ostru sliku i da nema reflektirajuci ekran. I prikaz boje/konstrasta jest vazan, ali ne kao ostrina. Za APPLE ,EIZO i DELL nemam love.
Osobno iskustvo je pokazalo da skuplji monitori ne moraju nuzno biti bolji/dugotrajniji.

Doma imam cca 3g stari 19" LCD monitor - AG Neovo F-419, iz prve serije. Defintivno nije gamerski (19ms), ali za ono sto radim je savrsen, osim po velicini naravno. S druge strane, radio sam na vise razlicitih pa i skupljih LCD monitora koji su se uglavnom pokazali znatno losijim od F-419.

E sada, mislim da bi mi za vidljivo povecanje radnog prostora trebao barem 24" monitor, s obzirom da WS ima manju visinu. Narocito s obzirom na fullHD rezoluciju.
Sto bi preporucili?

Ja sam ovo nasao po nasim trgovinama;

1. DELL 24" E248WFP European 24" Value Wide Flat Panel Black, Superbit - 3630kn -> Ovo mi je malo sumnjivo. U cemu je caka?

2. Samsung SM 245B, 24" LCD, 5 ms, DVI, crni, Ve-mil, 3989kn. Vidio sam dosta losih Samsunga, ali i nekoliko izvrsnih. Bi li zadovoljio navedene zahtjeve?

Mislim da ne bi mogao podnijeti dead pixel(e). Kakva je politika naspram toga kod dostupnih 24" LCDa?

Vidim da se diskusija uglavnom svodi na vrstu matrice. Nisam se nikad potrudio prokuziti o cemu se zapravo radi, pa me, molim lijepo, uputite na eventualne probleme.

Jedna od opcija mi je bila da kupim jos jedan novi F-419 s obzirom da moj zadovoljava i da je jeftin, no brine me to sto monitor ocito nema istu matricu i ostalo. A i duplo su jeftiniji u odnosu na ovaj moj...

Pomagajte... Brzo... Dok ne zapijem lovu...:chears:

erda 17.01.2008. 19:50

Citiraj:

Autor estugarda (Post 928379)
Treba mi vise radnog prostora.
Nisam gamer, treba mi uglavnom za CAD, i nesto manje za grafiku. Dakle najvaznije mi je da monitor daje ostru sliku i da nema reflektirajuci ekran. I prikaz boje/konstrasta jest vazan, ali ne kao ostrina. Za APPLE ,EIZO i DELL nemam love.
Osobno iskustvo je pokazalo da skuplji monitori ne moraju nuzno biti bolji/dugotrajniji.
E sada, mislim da bi mi za vidljivo povecanje radnog prostora trebao barem 24" monitor, s obzirom da WS ima manju visinu. Narocito s obzirom na fullHD rezoluciju.
Sto bi preporucili?

Ja sam ovo nasao po nasim trgovinama;
1. DELL 24" E248WFP European 24" Value Wide Flat Panel Black, Superbit - 3630kn -> Ovo mi je malo sumnjivo. U cemu je caka?

2. Samsung SM 245B, 24" LCD, 5 ms, DVI, crni, Ve-mil, 3989kn. Vidio sam dosta losih Samsunga, ali i nekoliko izvrsnih. Bi li zadovoljio navedene zahtjeve?
Mislim da ne bi mogao podnijeti dead pixel(e). Kakva je politika naspram toga kod dostupnih 24" LCDa?
Vidim da se diskusija uglavnom svodi na vrstu matrice. Nisam se nikad potrudio prokuziti o cemu se zapravo radi, pa me, molim lijepo, uputite na eventualne probleme.
:

Obzirom da sam u istoj situaciji kao i ti, ovoga Samsunga pikiram neko vrijeme i po svemu sudeći izgleda da je on pravi izbor.
Za ovog Della prvi put čujem. Ne znam je li netko s foruma zna malo više o ovim monitorima ?

Mar 18.01.2008. 01:12

Mozda bi bilo dobro da pricekas koji mjesec da dodje više 24" LCDa u nas kad će pasti cijene i poboljšati se modeli.

estugarda 18.01.2008. 01:31

Citiraj:

Autor Mar (Post 928792)
Mozda bi bilo dobro da pricekas koji mjesec da dodje više 24" LCDa u nas kad će pasti cijene i poboljšati se modeli.

To je uvijek najmudriji stav kad se kupuju racunala.
Ipak, koliko sam ja to dozivio; kvaliteta odredjenog modela monitora s vremenom ne raste nego pada zajedno sa cijenom. Npr. slucaj sa F-419 prije 3g i sada. Duplo je jeftiniji sa duplo losijom slikom, bez obzira na brzu matricu i druge kerefeke. Ili ovo sada sa 226BW i raznim zamjenskim matricama...

Bas bi volio cuti ima li tko kakva iskustva sa 245B, a narocito sa ovim Dellom. Cak nije ni skup s obzirom na 24". Samo cudno mi je to malo. Taj European Value u nazivu. Sto to znaci?

Seba78 18.01.2008. 01:59

Citiraj:

Autor estugarda (Post 928379)

Caka je u tome da bi to bila jeftina verzija 2407WFP monitora...
Dakle jeftini TN monitor (sa svim manama koje TN panel nosi) kao bitna stavka te nema pomicanja monitora gore-dolje i ostalih simpaticnih stvari kao u starijeg brata, jeftina plastika itd... i kao manje bitno, bez USB-a, card readera itd.

Uglavnom jeftina imitacija 2407WFT monitora...

A sad... s obzirom na popularnost jeftinih 22" monitora u nas, ovo ce biti vjerujem isto hit.

jurbAs 18.01.2008. 02:05

ovako za tog dell-a ne znam znam onaj klasicni kakav je....

btw o matricama imas dosta krace receno taj samsung ima TN matricu koja ima bljede boje i losa je nije tako ostara los kut gledanja itd... npr tebi bi najvise odgv monitor sa PVA matricom ili IPS.om dell ima PVA matricu dobre kontraste itd pitaj ljude koji ga imaju istina cijena je visoka.... o IPS-u ne moram govorit jos skuplji monitori ali isto tako oni su namjenjeni graficarima i cad.ovcima itd...

makar se raspitaj o tom samsungu mozda je dobar makar sumnjam samsung je poceo brljavit u zadnje vrijeme

estugarda 18.01.2008. 02:08

Citiraj:

Autor Seba78 (Post 928824)
Caka je u tome da bi to bila jeftina verzija 2407WFP monitora...
Dakle jeftini TN monitor (sa svim manama koje TN panel nosi)...nema pomicanja monitora gore-dolje, bez USB-a, card readera itd.
A sad... s obzirom na popularnost jeftinih 22" monitora u nas, ovo ce biti vjerujem isto hit.

Tako nesto sam i mislio. To sto nema USB, card i pomicanje i nije neki problem. Ono sto me zanima je sto je to konkretno lose sto TN matrica donosi? Ja ne znam kakvu matricu ima moj f-419 (3g star), ali slika na njemu je zadovoljavajuca kvalitetom.

A kakav bi bio u usporedbi sa Samsungom 245b?

Citiraj:

Autor jurbAs (Post 928828)
... pr tebi bi najvise odgv monitor sa PVA matricom ili IPS.om dell ima PVA matricu dobre kontraste itd pitaj ljude koji ga imaju istina cijena je visoka.... o IPS-u ne moram govorit jos skuplji monitori ali isto tako oni su namjenjeni graficarima i cad.ovcima itd...

To znam i sam. Da mogu izdvojiti 10k kn, ne bi bilo dvojbe. Cinema i bok. Ali mogu max 4k. To je na zalost surova istina. I PVA i IPS su debelo iznad 4k.
I sto mi jos ostaje, a da je meni osjetno vece od ovoga sto sad imam(19" 4:3)!?

Gabre 18.01.2008. 12:41

ovako, vidio sam na newsima čini mi se, ili čak ovdje na tržnici da dečko prodaje Apple 23" cinema display, to je nebo i zemlja napram samsunga sa TN matricom. a i della isto tako.

i to traži za njega 3300kn čini mi se.

CatKiller 18.01.2008. 12:46

TN matrica ima neke nedostatke, poglavito vidljivi kutevi i nesto losija vjernost boja, no nista od toga nije bitno za CAD, poglavito crtam na notebooku i ne smeta mi sto je TN matrica, bitna je geometrija i rezolucija.

Za CAD su oba odlicna, velika povrsina i velika rezolucija, nabacis alate na sekundarni (stari) monitor i vjerujem da je divota raditi.

Posto ne znam kakav je taj dell, na tvom mjestu otisao bi u kodeks pogledati ga.

Osim u slucaju da je izrazito razocaravajucih osobina (kao npr. novi macbook air (hi gabre :) ) ja bi izabrao dell jer mi se dopada njihov design, a i jeftiniji je, matrice su vjerovatno (pre)slicne.

estugarda 18.01.2008. 13:14

Citiraj:

Autor Gabre (Post 929093)
ovako, vidio sam na newsima čini mi se, ili čak ovdje na tržnici da dečko prodaje Apple 23" cinema display, to je nebo i zemlja napram samsunga sa TN matricom. a i della isto tako.
i to traži za njega 3300kn čini mi se.

5g je star doticni monitor. Svaka cast Cinemi, ali dat skoro cijelu placu za 5g star monitor ne cini mi se razboritim postupkom pa makar se zvao Apple Cinema.

Citiraj:

Autor CatKiller (Post 929100)
TN matrica ima neke nedostatke, poglavito vidljivi kutevi i nesto losija vjernost boja, no nista od toga nije bitno za CAD...
Za CAD su oba odlicna...

Hm...Nije li TN matrica poznata po mutnom prikazu?
Ne smeta mi toliko ni nerealan prikaz boja, a vjerojatno ni to neuravnotezeno osvjetljenje na crnoj pozadini, ali nikako prikaz monitora ne smije biti mutan ili slabog kontrasta. To je killer CAD produktivnosti, a defintivno i eye killer.

Nisam uvijek sklon povodjenju za teorijama tipa "TN" je sranje, kupi drugo za 2x vise love bez pitanja.
Da je TN slabija matrica; istinaje , ali jel' 2X slabija? Ili mozda jos bolje, jel' monitor sa VA(ili onom drugom matricom) nuzno bolji da opravda 2x vecu cijenu...i tak...

Bojim se da je bilo sto tesko ovako saznati. Trebalo bi monitor vidjeti na djelu, cini mi se. Kad bi se barem moglo negdje malo raditi na njemu par sati...
:zdero2:

CatKiller 18.01.2008. 13:18

Vjeruj, za CAD ti je svejedno koja je matrica.

Nije nista mutno, pixel je pixel, samo je izradjen u TN procesu.

Ako te do sada zadovoljavao stari 19" TN, sa novim monitorom ces se oduseviti.

estugarda 18.01.2008. 13:27

Citiraj:

Autor CatKiller (Post 929146)

Stvar je u tome da mislim da moj sadasnji 19" monitor ima MVA matricu.
Prilicno sam siguran jer je apsolutno ostrog prikaza, i ima 180 kut gledanja, sto nijedan drugi na kojem sam imao priliku raditi nema (osim Cineme).

Vidio sam 5-6 razlicitih 19" LCD monitora, pretpostavljam TN matrice, koji su u nativnoj rezoluciji imali mutni prikaz po mojem standardu. Vecinom Samsung modeli...

CatKiller 18.01.2008. 13:29

Najbolje da odes u Kodeks i pogledas tog della.

E sad zasto su monitori koje si vidio bili mutni, moguce da su bili spojeni preko splitera, ili nije bila nativna rezolucija...

estugarda 18.01.2008. 13:47

Citiraj:

Autor CatKiller (Post 929155)
Najbolje da odes u Kodeks i pogledas tog della.

E sad zasto su monitori koje si vidio bili mutni, moguce da su bili spojeni preko splitera, ili nije bila nativna rezolucija...

Definitivno su bili u nativnoj rezoluciji (provjereno), a ne vjerujem da su bili spojeni preko splitera, ma sto to bilo, jer se radilo o 1 monitoru po kompu vulgaris.

U Kodeks nemaju taj jeftiniji model Della. Samo u nekom cudnom, meni nepoznatom, webshopu "Superbit" iz Zagreba.

Od jeftinijih 24" LCDa sam nasao jos;

3. BENQ G2400WA - HGSpot - 2999kn, sa sumnjivo slabim osvjetljenjem; 250cd/m2.

4. XEROX XRX-XM7-24W, 3225kn, isto u nekom meni cudnom i nepoznatom webshopu iz ZG - H2 Shop.

estugarda 18.01.2008. 14:23

Citiraj:

Autor Seba78 (Post 928824)

Jesi li ti bas siguran da je u ovom 248 TN matrica?
Sluzbene izjave od strane Della nema, sto vjerojatno znaci da ugradjuju svasta.
Uglavno u Kodeksu (iako nemaju jeftiniji model na lageru) mi tip kaze da ne vjeruje da 248 ima TN matricu, te da je razlika samo u dodacima i kvaliteti plastike...

Mar 18.01.2008. 14:25

Gledaj, svi ti jeftini LCD-i ti imaju TN matricu, te ako si alergičan na njezine nedostatke preporučam ti nabavku xVA ili IPS modela.
Za CAD nije ionako pretjerano bitno jer je tamo važna preciznost prikaza (geometrija) i oštrina koja je kod svih LCD-a više-manje ista.

Dakle, uzeti za cca 3000-4000kn 24" LCD s TN-om za 5000-6000kn 24" s xVA - na tebi je izbor - što ti treba i koliko novaca želiš dati nitko ti nemože preporučiti nego sam moraš znati.

Nakon što odabereš kategoriju odeš po dućanima jedan dan i isprobaš različite monitore da vidiš koji ti se više dopada. Da bi eliminirao potencijalne margine za grešku ponesi laptop ili nekog tko ima laptop s DVI izlazom te idi okolo po dućanima i zamoli da ti prištekaju da vidiš sliku (skini neke uzorke koji ti odgovaraju za testiranje kvalitete slike - što ti je bitno) te uzmi onoga koji ti se čini da daje najbolju sliku.

Vrlo malo ljudi u HR ima >24" monitor (neki ovdje imaju Della 2407WFP), tako da teško da ćeš na PCE naći veliku bazu korisnika koji će ti moći pomoći s izborom, drugi problem je taj što je sve to subjektivno i u većini slučajeva ljudi nemaju mogućnosti usporediti više različitih modela "jednog do drugog" jer su jednostavno odabrali jedan monitor i to je to.

No, mislim da možeš slobodno upotriyebiti onu staru "Isto go*no, drugo pakovanje", barem kada se radi o monitorima u istom cjenovnom rangu (po vrsti matrice), odnosno "Koliko para toliko muzike". :chears:

gnomisa 18.01.2008. 15:13

ma oštrine mu neće manjkati na 24" TN-u....boje mu ionak nisu tolko bitne jer ne radi DTP već CAD....IMHO bitnija mu je reza....

estugarda 18.01.2008. 15:17

Citiraj:

Autor Mar (Post 929199)
- Gledaj, svi ti jeftini LCD-i ti imaju TN matricu,
- na tebi je izbor
- odeš po dućanima jedan dan i isprobaš različite monitore da vidiš koji ti se više dopada.

U pravu si.
Provjereno Dell 248 ima TN matricu.

Jedan dan cu otici i probati te TNovce, iako se bojim da mi nitko nece dozvoliti da se proba...
Ako bude nezadovoljavajuce cekat cu bolje dane za 24".

Ipak mislim da je kriminalan nacin na koji danas veliki proizvodjaci ali i trgovine tretiraju musterije. Nije to samo slucaj kod LCD i muljajna sa matricama tj. izbjegavanje deklariranja matrice nego generalno.

Citiraj:

Autor gnomisa (Post 929237)
...boje mu ionak nisu tolko bitne jer ne radi DTP već CAD...

Nije to bas 100% tako. Danasnji CAD zahtijeva i odredjenu kolicinu DTP-a. Barem u mojem slucaju. Npr. render 3Da i zatim dorada i kompozitirajne u photoshopu. Pa zatim dizajniranje prezentacije, layouta/plakata itd...
Nije mi savrsen prikaz boja najvazniji, ali nije ni nevazan. Zapravo uopce nisam zahtjevan po tom pitanju. Samo bih nerado presao s konja na magarca pa makar magarac bio veci.
Pitanje je bi li TN zadovoljilji...To ocito moram isprobati sam...

konj 18.01.2008. 16:20

Kad je tek dosao citao sam review tog samsunga negdje ( zanimao me zbog niske cijene ) i receno je da kod prikaza slika visoke rezolucije je primjetan gubitak detalja. Dali je to bilo zbog tn matrice koja lose prikazuje boje ili lose elektronike neznam. I vidio sam ga u techno maxa i imao je definitivno najlosiju sliku od svih monitora koji su bili izlozeni pogotovo sto se tice ocajnih boja. Od tada me ne zanima ni da mu padne cijena na 2000 kn.

estugarda 18.01.2008. 16:33

Citiraj:

Autor konj (Post 929290)
Kad je tek dosao citao sam review tog samsunga negdje...Od tada me ne zanima ni da mu padne cijena na 2000 kn.

Da. Recenzije tog Samsunga 245b, a i ovog osiromasenog Della su sve redom izninmno lose pa cak i unutar TN kategorije. Tako da ta dva modela definitivno otpisujem.

Ostaje samo XEROX. Spomenuti BENQ naime nema DVI! :lol2:

jurbAs 18.01.2008. 17:16

zasto ne bi uzeo 22'' lenovo 220x koji dolazi za 15.2 PVA matrica a odlican je monitor reza ti je ko kod 24'' monitora tj 1920x1200 tako da bi to mogao normalno koristiti... za crtanje moj tata koji se radi preko 15godina u autocad.u namjerava uzet taj monitor.... sad ako ti je bas bitna velicina bolje sacekaj i skupi love za dell.a nista drugo ti ne mogu rec.....

EDIT cijena je 3200kn u mikronisu

estugarda 18.01.2008. 17:27

Da. Vidim da svi pricaju o tom monitoru. Zvuci dobro, ali nitko jos uvijek zapravo nista ne zna osim onoga sto je lenovo napisao u najavi. To sam i ja mogao napisati da cu ja 15.2. proizvesti takav monitor.
U svakom slucaju, mislim i na taj model, iako me 22" lcdi bas ne odusevljavaju. Ako se ne varam on je po visini kao 19" 5:4 monitor ili manji, a to onda vise bas i nije neka velika razlika u velicini monitora (u nekim aplikacijama koje koristim je visina vazna).
Ionako cu 99% cekati da vidim kako ce se razvijati 24" trziste, pa cu vidjeti.
Ako me ne opere nestrpljivost pa odem kupiti pva della i zaduzim se do groba.

jurbAs 18.01.2008. 18:30

Citiraj:

Autor estugarda (Post 929363)
Da. Vidim da svi pricaju o tom monitoru. Zvuci dobro, ali nitko jos uvijek zapravo nista ne zna osim onoga sto je lenovo napisao u najavi. To sam i ja mogao napisati da cu ja 15.2. proizvesti takav monitor.
U svakom slucaju, mislim i na taj model, iako me 22" lcdi bas ne odusevljavaju. Ako se ne varam on je po visini kao 19" 5:4 monitor ili manji, a to onda vise bas i nije neka velika razlika u velicini monitora (u nekim aplikacijama koje koristim je visina vazna).
Ionako cu 99% cekati da vidim kako ce se razvijati 24" trziste, pa cu vidjeti.
Ako me ne opere nestrpljivost pa odem kupiti pva della i zaduzim se do groba.

ja namjeravam kupit tog della od 24'' sa pva matricom sad imam pva i mogu reci samo rijeci hvale nemos to u opce usporedit sa TN.om

erda 18.01.2008. 18:42

Citiraj:

Autor CatKiller (Post 929146)

Potpisujem !
Te gluposti o kutu gledanja ne pogađaju većinu korisnika jer oni uglavnom sjede ispred monitora i na njemu rade.
Također, mutna slika nije bila ni na onim prvim serijama TN matrica od prije pet ili više godina a ne na ovim novim na kojima su ispravljene većina početničkih grešaka !

erda 18.01.2008. 18:47

Citiraj:

Autor estugarda (Post 929363)
.

Ista ti je visina na 22'' i na 24'' modelu, samo je razlika u veličini točke !

estugarda 18.01.2008. 19:10

Citiraj:

Autor erda (Post 929429)
Potpisujem !
Također, mutna slika nije bila ni na onim prvim serijama TN matrica od prije pet ili više godina a ne na ovim novim na kojima su ispravljene većina početničkih grešaka !

Sorry stari, ali na LCDu 12h dnevno gledam tanke linije i znam kad je prikaz mutan a kad nije. I kazem ti; vidio sam nekoliko mutnih 19" monitora sa mutnim prikazom. Na nativnoj rezoluciji i na DVIu. Ili sa osjetno mutnijim prikazom od ovog mojeg...

Citiraj:

Autor erda (Post 929435)
Ista ti je visina na 22'' i na 24'' modelu, samo je razlika u veličini točke !

Cekaj malo...
Hoces reci da je 22"=24"?
Ili hoces reci da 16:9 monitor u 24" nije 16:9 nego, ne znam, 17:9?:lol2:

Znam da ovaj novi 22" lenovo kao ima 1920 kao i 24" pva dell, no to me bas ne odusevljava. Cini mi se da mi vise odgovra veci pixel. Znam da mi ne odgovara 17" sa 1280...

Gabre 18.01.2008. 20:07

24" nije 16:9 nego 16:10 :)

erda 18.01.2008. 22:16

Citiraj:

Autor estugarda (Post 929460)
Sorry stari, ali na LCDu 12h dnevno gledam tanke linije i znam kad je prikaz mutan a kad nije. I kazem ti; vidio sam nekoliko mutnih 19" monitora sa mutnim prikazom. Na nativnoj rezoluciji i na DVIu. Ili sa osjetno mutnijim prikazom od ovog mojeg...
Cekaj malo...
Hoces reci da je 22"=24"?
Ili hoces reci da 16:9 monitor u 24" nije 16:9 nego, ne znam, 17:9?:lol2:
Znam da ovaj novi 22" lenovo kao ima 1920 kao i 24" pva dell, no to me bas ne odusevljava. Cini mi se da mi vise odgovra veci pixel. Znam da mi ne odgovara 17" sa 1280...

Htio sam reći da imaš isti broj pixela kod rezolucije 1920*1200, bez obzira da li je to 22'' ili 24'' model.
Trenutno gledam u 226 BW i nedostaje mi tih 150 pixela razlike po vertikali i zato i planiram uzimati 24'' monitor s većom rezolucijom. ili eventualno ovaj Lenovo ali obzirom da mi se ne žuri želim vidjeti neki pravi review ili iskustvo iz prve ruke.
Što se tiče mutnoće, koliko sam ja uspio vidjeti ona je prisutna kod najjeftinijih modela, npr. imao sam Samsung 710N i tu je bila izražena mutnoća, srećom sam ga se uspio riješiti. To je ipak bio low-end jeftini monitor a mislim da kod monitora od cca 3 K kn tu ne bi trebalo biti problema.

estugarda 22.01.2008. 02:04

Danas sam obilazio ducane i gledao monitore.

1. Slucaj Vemil
Della 2407 nisam uopce vidio ni izgasenog. Nisu mi ga htjeli ni izgasenog pokazati, a kamoli dozvoliti mi da ga palim i pogledam. Kazu ne smije se. Osim toga svi su im izlozeni monitori na rezi koju im daje neko prastaro racunalo. 1280 mislim. VGA naravno. Kazu nemoguce je pokrenuti monitor u nativnoj revoluciji, a osim toga "ova je dovoljna da se vidi kvaliteta". OFFTOPIC> Cekam 15min u redu za ispostavu robe, zbog DVD przilice. Nakon 20min odustajem. Odlazim uz moje psovke i prijetnje tipa koji stoji na vratima.

2. Slucaj Kodeks.
Danas u 17.15 kod Izlozbenog salona na Novoj cesti. Mrak u salonu. Vrata zatvorena. Nema radnog vremena na vratima. Nema nista zapravo. (Sad tek vidim da je radno vrijeme do 17). Dva tipa negdje iza nesto kopaju po racunalima. Kucam. Jedan se pridize i gleda me. Odmahne rukom ovom drugom, sjeda natrag i dalje nesto drnda po kompu.

3. Slucaj Feniks.
Prirodni i usluzni kao uvijek, ali mizernog izbora monitora. Od ne-TN modela samo onaj 20" Philips. Vode me cak do vlastitog web dizajnera blizu ducana gdje sam na njegovom kompu prckam po corelu i gledam razliku izmedju 20" Philipsa sa TN i onog sa nekom fancy matricom (zaboravio sam koja je). Razlika je vidljiva, ali nisam siguran je li opravdana razlikom u cijeni. Oba monitora ostra. Ovaj TN ima tek jedva vidljivo losiji kut gledanja i jedan bad pixel (oba monitora se koriste vec duze). Nisam primijetio razliku u boji. Samo je backlight na TN malo uocljiviji. Stvarno malo.

Nakon svega, prilicno sam iznerviran stavom trgovaca. (Osim Feniks). Prodaju robu koju hvale na sve strane, ali vidjeti se ne smije. Nitko od trgovaca, ali bas nitko prije nego sto sam pokazao da znam razliku medju matricama nije me upozorio na to. Iako sam naglasio da mi je zbog posla jako vazna kvaliteta.
Sad cu jos pricekati da vidim sto ce biti s ovim lenovom, ako nista; odoh ja van po monitor. Ovo u Hrvatskoj nema smisla.

BTW Ima li tko iskustva sa HP LP2465. Mrvicu je jeftiniji od cini mi se sicnog Della 2407. Ima li problema kao i 2407 model?
A ViewSonic VX2435wm sa P-MVA?

gnomisa 22.01.2008. 09:59

Citiraj:

Autor estugarda (Post 932240)
Danas sam obilazio ducane i gledao monitore.

1. Slucaj Vemil
Della 2407 nisam uopce vidio ni izgasenog. Nisu mi ga htjeli ni izgasenog pokazati, a kamoli dozvoliti mi da ga palim i pogledam. Kazu ne smije se. Osim toga svi su im izlozeni monitori na rezi koju im daje neko prastaro racunalo. 1280 mislim. VGA naravno. Kazu nemoguce je pokrenuti monitor u nativnoj revoluciji, a osim toga "ova je dovoljna da se vidi kvaliteta". OFFTOPIC> Cekam 15min u redu za ispostavu robe, zbog DVD przilice. Nakon 20min odustajem. Odlazim uz moje psovke i prijetnje tipa koji stoji na vratima.

2. Slucaj Kodeks.
Danas u 17.15 kod Izlozbenog salona na Novoj cesti. Mrak u salonu. Vrata zatvorena. Nema radnog vremena na vratima. Nema nista zapravo. (Sad tek vidim da je radno vrijeme do 17). Dva tipa negdje iza nesto kopaju po racunalima. Kucam. Jedan se pridize i gleda me. Odmahne rukom ovom drugom, sjeda natrag i dalje nesto drnda po kompu.

3. Slucaj Feniks.
Prirodni i usluzni kao uvijek, ali mizernog izbora monitora. Od ne-TN modela samo onaj 20" Philips. Vode me cak do vlastitog web dizajnera blizu ducana gdje sam na njegovom kompu prckam po corelu i gledam razliku izmedju 20" Philipsa sa TN i onog sa nekom fancy matricom (zaboravio sam koja je). Razlika je vidljiva, ali nisam siguran je li opravdana razlikom u cijeni. Oba monitora ostra. Ovaj TN ima tek jedva vidljivo losiji kut gledanja i jedan bad pixel (oba monitora se koriste vec duze). Nisam primijetio razliku u boji. Samo je backlight na TN malo uocljiviji. Stvarno malo.

Nakon svega, prilicno sam iznerviran stavom trgovaca. (Osim Feniks). Prodaju robu koju hvale na sve strane, ali vidjeti se ne smije. Nitko od trgovaca, ali bas nitko prije nego sto sam pokazao da znam razliku medju matricama nije me upozorio na to. Iako sam naglasio da mi je zbog posla jako vazna kvaliteta.
Sad cu jos pricekati da vidim sto ce biti s ovim lenovom, ako nista; odoh ja van po monitor. Ovo u Hrvatskoj nema smisla.

BTW Ima li tko iskustva sa HP LP2465. Mrvicu je jeftiniji od cini mi se sicnog Della 2407. Ima li problema kao i 2407 model?
A ViewSonic VX2435wm sa P-MVA?

a da uzmeš HP LP2065? s-IPS matrica 1600x1200p..nije wide al je 4:3 dovoljno široko

Sva vremena su GMT +2. Sada je 12:56.