![]() |
wireless umrežavanje 2 kompa
poz , slozio sam si 2 kompa , jedan mi je u prizemlju i moj stari ga koristi kao uredsko racunalo te ima internet na njemu , prije tjedan dana sam si ja kupio komp u svoju sobu na katu i zelim da i taj komp ima internet , citao sam ove tutoriale od RAK-a i ostalih i shvatio dosta toga te me sada zanima kakve kartice trebam kupiti za bežićno umrežavanje , druga stvar na koju bih htjeo da obratite pozornost je da ovaj komp na katu moze pristupiti internetu nezavisno od kompa u uredu , znaci ak je ovaj doli ugasen da ovaj gori moze bez problema na internet , koliko znam za to treba ruter ,kakvi to neznam i trazim vas da mi kazete?
znaci koje kartice bezince i ruter te kako da to spojim unaprijed hvala |
anyone?
|
Pa svaka wireless kartica će obavljati svoj posao... A router ko router, namjestiš ga i gotovo (imaš upustava ovdje koliko hoćeš).
|
Za takva spajanja, tipa comp na katu, a drugi ispod njega ti je najbolje koristiti UTP kabel. Brzina je kako spada, nemaš smetnje i spajanja od susjeda i sl.
Ako baš inzistiraš na wireless spajanju, i to na način kako si opisao (da svaki comp može na net nezavisno o drugom) treba ti: Router - u njega uštekaš adsl modem i on ti šiba signal po kući :) 1 ili 2 wireless kartice - jedna za comp gore sad da li usb ili pci je svejedno, kaj više tebi odgovara, a druga za comp dolje, mada bi taj comp dolje bilo bolje spojiti direkt utp kablom na router. I to je to, podesiš router, spojiš compove na njega i imaš net :) |
Citiraj:
A protiv spajanja susjeda služi zaštita... |
Citiraj:
Čuveni Linksys WRT54Gx je samo wireless router (kategorija = Wireless-G Broadband Router), a WAG200G je wireless router sa integriranim adsl modemom (kategorija = Wireless-G ADSL Home Gateway). |
Dobro, ali zašto bi netko ukopčavao ADSL modem u router? Pa router je i više nego dovoljan za korištenje neta.
|
Ovisi kakav ima router. Ako od T coma i slično uzme wifi, onda naravno ima i modem u routeru, pa samo ušteka liniju sa splittera. Ali ima i dosta routera koji imaju WAN ulaz, pa tako na njega spajaš adsl modem UTP kablom.
|
od interneta ovo cudo sto imam je siemens adsl a-100-I
a od susjeda sve su levati 2x veci od mene tako da nema straha od uleta u mrežu plus sto zivim u rupi (između 2 brijega) pa ako bi itko krao vjerovatnije je da ce prije naci signal po ovim zgradama na brdu neg kod mene , jel moze onda ovaj siemens raditi kao router (moje misljenje je da ne zato sto iza nema nikakav konektor vise (samo 2 jedan sto ide u komp a drugi na telefonsku mrezu) zanima me hoce li biti signala zato sto prepreke od kompa do drugog kompa je jedan strop i zid od cigle i gips ploča? |
Nije problem u broju "rupa" postojećeg modema nego o tipu tih priključaka (sa kompom se spaja na USB) i mogućnostima uređaja. Predlažem nabavku adsl WiFi routera, bilo na tržnici bilo novog iz trgovine.
Što se tiće propagacije WiFi signala nema sigurnog odgovora. Nema druge nego da sam isprobaš na lokaciji. Ovako po opisu sa ok opremom "stvar" bi trebala funkcionirat. |
Sva vremena su GMT +2. Sada je 06:52. |