PC Ekspert Forum

PC Ekspert Forum (https://forum.pcekspert.com/index.php)
-   Monitori, tipkovnice i miševi (https://forum.pcekspert.com/forumdisplay.php?f=52)
-   -   24" Monitor (https://forum.pcekspert.com/showthread.php?t=90936)

frenkki 13.12.2007. 02:13

24" Monitor

Planiram kupiti 24" monitor koji če prvenstveno služiti za surfanje,igranje i gledanje filmova,imam graficku 7950 512mb,jel cu moc igrat igrice na rezoluciji za taj monitor il če biti problema,tak i tak nakon monitora planiram novu graficku kupit nesto u stilu 8800gt il hd 3870

antrax 13.12.2007. 02:39

trenutna kartica ce imati problema s tjeranjem nekih igara na 1920x1200 s max detaljima i AA ukljucenim, dok ce se 8800gt (bitno brza uglavnom od 3870) puno bolje snaci kad ju kupis, ak nesto bolje za tu cjenu ne dode u meduvremenu.

uostalom, procitaj koji review pa ces vidjeti kako stoje stvari medu te 2 kartice, dok je 7950gt brza od recimo 8600gts za nekih 20% u prosjeku pa da znas kalkulirat

frenkki 13.12.2007. 02:41

koji je najbolji 24" monitor cjenom do 4k kuna?

antrax 13.12.2007. 04:36

samsung 245b

Ali zasto 24" monitor ako se ne kupuje nesto kvalitetno? Bolje uzet manji bolji monitor nego veci losiji... Osim ako je radna ploha presudna za nesto, al igranje, gledanje filmova i surfanje ne spada u tu kategoriju...
Recimo ako bi vec i isao na nesto nize kvalitete s TN matricom s namjerom gledanja filmova onda bi to bio neki 22", em igre na njegovoj nativnoj rezoluciji bitno brze rade, em je sam monitor jeftiniji puno.

doduse to je samo hipotetski, ja bi opet kupio neki VA ili IPS monitor bez obzira na "gubitak" incha za ulozene pare :)

Gradjanin 13.12.2007. 09:05

imam benQ fp241w. mogu reci samo jedno. odlican je. je mozda nijansu skuplji, no odlicno je opremljen, odlicne je ergonomije i izgleda, a prije svega slike. stvarno se isplati dati kunu vise kada kupujes monitor, jer je to stvar u koju gledas, zamaras oci koju su ti ipak vaznije od sacuvane kune u dzepu. a i kupujes ga na dugorocnije vrijeme. think ;)

frenkki 13.12.2007. 15:38

ma samo neželim da kupim monitor pa da opet za godinu i pol novi moram kupovat kao sto sad moram jer imam 19" lg koji mi se sad cini mali,zelim monitor ovaj koji cu sad kupit imat bar 3,4 godine ak ne i vise a opet kuzim da treba dat malo vise za monitor al treba mi neka granica jer kad pogledas uvjek za neku komponentu mos dat tisucu kuna više sta ti na kraju ispade da mos kupit najskuplju,zato sam si odredio da potrosim do 4 tisuce kuna na monitor bio 24" il 22".Gradjanin di su kupio taj benq i koja mu je cijena jer bas ne vidim po nasim ducanima taj model.

frenkki 13.12.2007. 15:48

dvoumim se izmedju samsunga SM 245B, 24" i BENQ T241WA, koji dodje 3tisuce dok samsung dodje 4tisuce,sad neznam jel samsung baš kvalitetniji od benq il je to isto sam drugo pakovanje.

antrax 13.12.2007. 16:05

benq fp241w nije los monitor, dapace, ALI kosta 6500kn sto je drasticno vise od samsunga 245b recimo. Monitor je bolji osjetno zbog svoje PVA matrice, to stoji, ali kosta kao 2 prosjecne hrvatske neto place!

frenkki, ono sto ti najvise radi razliku kod monitora je njihova radna rezolucija, recimo 20" wide i 22" imaju istu radnu rezoluciju i u obicnom radu je svejedno kojeg imas, nema razlike, jedino gdje mozes vidjet razliku je kod gledanja filmova gdje je slika veca. Druga stvar je da se kod 20" modela moze naci boljih primjeraka, odnosno modela s boljnim matricama nego kod 22". Sama fizicka velicina monitora nije toliko bitna.
24" je razred vise od 20" wide ili 22" po tom pitanju, ali je pitanje jel ti potrebna tolika radna ploha?! S druge strane za slicne novce mozes dobiti standardni 4:3 monitor kao philips 200P7 ili hp lp2065 koji imaju puno bolje matrice (S-IPS tocnije), a svega 20% manju rezoluciju (1600x1200) i to po sirini orjentiranu. To je nedostatak kod gledanja filmova sto se vertikalno ne iskoristi vecinom, ali kod svih ostalih zadaca, pogotovo surfanja i rada u uredskim alatima su tako reci jednako efikasni.

razliku u matricama i sta one predstavljaju potrazi u stickyjima

EDIT:
od ova 2 izmedu kojih se dvoumis u svakom slucaj samsung jer je kvalitetniji monitor, od same konstrukcije do izvedbe backlighta pa i same slike koju moze prikazat. Naravno 1000kn nije zanemariva cifra, ali je ipak nesto bolji monitor u pitanju

frenkki 13.12.2007. 16:12

moglo bi se reći da kužim šta želiš reći da s boljom matricom je bolja slika,sam mene zanima koji bi bolji izbor bio benq koji dodje 3k il samsung za 4k,dosta velika uloga mi igra gledanje filmova i serija na kompu zato 4:3 ne dolazi u obzir

antrax 13.12.2007. 16:15

editiran post gore s odgovorom :)

jurbAs 14.12.2007. 14:25

ja sam uviijek za dati koju kunu vise radi ociju iskreno dell 24'' za 5500kn ga mozes nabavit znaci 1500kn ti je razlika... a monitor je odlican... razmisli i o tome da sacekas sa kupnjom neko vrijeme dok se ne pojavi jos koja kuna.... meni je draze cekat pa kupit sto valja nego kupovat na brzinu jer em sto se mozes zeznut em sto kasnije uvijek pozalis....
a ako gledas filmove i serije na njemu gledaj monitore sa PVA matricom... btw na TN.u su ti boje u klincu malo su bljedunjave bar ih ja tako vidim ..... eto uzivaj mi i budi mi pozdravljen!

zuiko 16.12.2007. 20:33

Hyundai?

Hi!
Imam Samsung 215TW i odličan je. Rijetko dobar monitor, no, ipak prelazim na 24" zbog radne površine (da mogu imat otvorena dva dokumenta kad kopiram i sređujem). Zna li netko nešto o Hyundai W240D ili Aceru 2423w? Povoljni su i imaju dobre matrice (kao i Benq FP241W) al nema baš testova.
Fala
:chears:

antrax 17.12.2007. 15:41

a hyundai se nije bas iskazao u proizvodnji LCDa, ni monitora ni televizora, al ovaj w240D je TN, dok je acer P-MVA i kao takav solidan izbor, gdje si ga nasao i po kojoj cjeni?

evo i jednog reviewa
http://www.hardforum.com/showthread....ighlight=2423w

zuiko 17.12.2007. 15:53

Huh...imaš pravo. Mislio sam na Hyundai W241D. To je bolja matrica (kao i BenQ FP241W i Dell...) i navodno je jako dobar...(prema pisanju ljudi koji ga imaju nema probleme koje imaju Dell monitori) no nisam našao ni jedan test na nekoj od relevantnih adresa :(
Acer je isto navodno dobar i, kažu, najbrže reagira na miš i sl. Al opet je to izjavilo par ljudi koji ih imaju.
Ja cu kupovati u Grazu.

antrax 17.12.2007. 16:05

to da acer (MVA) brze reagira na mis od della (PVA) recimo je vrlo vjerojatno, obzirom da su PVA matrice poznate po problemu kasnjenja signala, ne ghosting, vec jednostavno 20ms recimo (sto je zapravo neprimjetno manje vise, ali se osjeti dosta kod pucacina recimo)nakon sto ti napravis pokret i graficka posalje info o prikazu pa onda monitor to i pokaze.

ovaj benq ima istu vrstu matrice kao i acer inace, a ne dell i hp recimo

zuiko 17.12.2007. 16:41

Citiraj:

Autor antrax (Post 898650)
to da acer (MVA) brze reagira na mis od della (PVA) recimo je vrlo vjerojatno, obzirom da su PVA matrice poznate po problemu kasnjenja signala, ne ghosting, vec jednostavno 20ms recimo (sto je zapravo neprimjetno manje vise, ali se osjeti dosta kod pucacina recimo)nakon sto ti napravis pokret i graficka posalje info o prikazu pa onda monitor to i pokaze.

Vrlo vjerojatno...mada i tu ima oprecnih informacija (negdje pise PVA, a negdje MVA), no obje su dobre, a Benq je na testovima među najboljima, cak i uvjerljivo bolji od Della prema nekim stranicama.
Kad bih bio siguran da je kvaliteta slike kod Hyundaia ista kao i kod Benqa ne bih dvojio, no tko zna kakvo slazu lampe i kako... eh :stoopid:

CatKiller 17.12.2007. 17:41

Citiraj:

Autor antrax (Post 898650)

Input lag,

Karakteristično za PVA matrice, ali iskreno ne primjećujem ga (za razliku od prvih par dana nakon prebacivanja sa CRTa). CoD igram normalno ko i prije, tako da to nije neki veliki hendikep.

Lag je nekih 40ms, zvuči puno, ali vrijeme ljudske reakcije je 200-250 ms, znači od pomisli na klikanje miša do samog pritiska.

Mario P. 19.01.2008. 02:27

Pozdrav!
Di ima kod nas za kupit BenQ FP241W?
...vidim da ga neku forumasi imaju?

gnomisa 19.01.2008. 13:33

Citiraj:

Autor antrax (Post 895212)
benq fp241w nije los monitor, dapace, ALI kosta 6500kn sto je drasticno vise od samsunga 245b recimo. Monitor je bolji osjetno zbog svoje PVA matrice, to stoji, ali kosta kao 2 prosjecne hrvatske neto place!

zapravo, riječ je o P-MVA matrici...

Mario P. 19.01.2008. 13:39

Anyone....?

Sva vremena su GMT +2. Sada je 16:28.