PC Ekspert Forum

PC Ekspert Forum (https://forum.pcekspert.com/index.php)
-   Monitori, tipkovnice i miševi (https://forum.pcekspert.com/forumdisplay.php?f=52)
-   -   Pravilno pisanje na qwerty tipkovnici? (https://forum.pcekspert.com/showthread.php?t=90127)

Vasili 07.12.2007. 00:16

Pravilno pisanje na qwerty tipkovnici?

Nisam bio siguran kamo ovo smjestiti na forum...
Dojadilo mi je pisati bez malog prsta, ruka leti po tipkovnici i nije baš efikasno. Zanima me koji je pravilan raspored prstiju na tipkovnici i kako se najlakše nauči nakon što se već privikne na neki drugi. Kako ste se vi naučili pravilno pisati (naravno, tko piše tak, po školski :D)?
Dobrodošli su i linkovi na sličnu temu, sa skicom koji prst gdje ide. Tražio sam na googlu i nailazim samo na neke tečajeve koji se plaćaju.

Već vidim kak će nekima ovo biti glupo pitanje. Ono, kak pisat na tipkovnici, mičeš prste i tipkaš :stoopid::D Ne znam, meni je motiv da sam prerastao napikavanje i stalno korištenje backspacea, a i kad dođem na faks brzo pisanje će mi biti od velike koristi, već mi sad fali.

P.S vidim da mnogo ljudi ne koristi šđčćž, ali meni je to nekak normalno. Koliko će me to usporavati?

shpajza 07.12.2007. 11:01

na mojoj cherry tipkovnici iz 98. godine imaju vodoravne crtice sta oznacuju polozaj kaziprsta na slovu f i j. znaci ljeva ruka fds, desna jkl i udri...

terminator 07.12.2007. 13:24

asdf lijeva ruka
jklč desna

tor 07.12.2007. 14:59

Pa imaš masu programa na netu za interaktivno učenje tipkanja...

antrax 07.12.2007. 15:21

u svakom slucaju ako puno tipkas preporucljivo je nauciti dvorak layout (ima i hrv verzija) :fiju:

robert7 07.12.2007. 15:43

yep istina :D

pisem asdf jkčl stilom ali jednostavno bez nasih znakova,nisam naviknuo i onda bi ih morao napikavat.

nadam se da cu danas sutra pocet i to koristit jer ovako izgleda malcice glupo :D

antrax 07.12.2007. 15:52

uopce ne, ja to necu poceti nikad koristit, moji sluzbeni dopisi su bili na zadnjem poslu bez sumnika osim u imenima i prezimenima sto se mora :)

bilo bi vrijeme da se ti specijalni znakici ukinu i kvit, da svi imamo isto pismo i to je to. ovak je samo muka

Codiac 07.12.2007. 16:04

pobrisi slova sa tipkovnice pa ces nauciti pisati :D

terminator 07.12.2007. 16:43

Citiraj:

Autor Codiac (Post 890006)

meni se vec ctrl alt i delete izbrisalo :D

LorD ClockaN 07.12.2007. 21:17

glavno da je reset još vidljiv :)

gog 07.12.2007. 21:20

Citiraj:

Autor antrax (Post 889996)
uopce ne, ja to necu poceti nikad koristit, moji sluzbeni dopisi su bili na zadnjem poslu bez sumnika osim u imenima i prezimenima sto se mora :)

Službeni dopis bez dijakritičkih znakova!??!

Vasili 08.12.2007. 17:26

Citiraj:

Autor antrax (Post 889968)
u svakom slucaju ako puno tipkas preporucljivo je nauciti dvorak layout (ima i hrv verzija) :fiju:

Hmm...da....gledao sam na internetu malo o tom dvoraku i izgleda jako logično. Svi samoglasnici u srednjem redu. Ali ne pišem toliko da bi se sad prebacivao na novi layout koji se rijetko koristi i onda se na svakom drugom kompu vraćao na qwerty.

Citiraj:

Autor Codiac (Post 890006)

Pa bila je jedna takva tipkovnica za programere i sve koji se tako osjećaju :D Ona crna bez slova.

Hvala svima na odgovorima. Samo me zanima, raspored je asdf jklč za srednji red.
Ali na koje sve tipke ide mali prst: qa< ili qay, tj. pč. ili šč. ?
A ove u sredini i žćđ- pretpostvaljam napikavam najbližim prstom.

Berax0r 09.10.2008. 16:25

Ima neka preporuka za neki program jel mi je dojadilo ovakvo pisanje. Želio bih naučiti pravilno.

morph 09.10.2008. 16:51

Citiraj:

Autor Black Knight (Post 1159145)
Ima neka preporuka za neki program jel mi je dojadilo ovakvo pisanje. Želio bih naučiti pravilno.

Typingmaster

fanATIk 09.10.2008. 19:38

Citiraj:

Autor Vasili (Post 890921)

Hvala svima na odgovorima. Samo me zanima, raspored je asdf jklč za srednji red.
Ali na koje sve tipke ide mali prst: qa< ili qay, tj. pč. ili šč. ?
A ove u sredini i žćđ- pretpostvaljam napikavam najbližim prstom.

Prsti lijeve ruke stoje na asdf.
Mali udara a q y.
Prstenjak desne udara s x w.
Srednjak udara d e c.
Kažiprst udara f v b g t r.

Prsti desne ruke stoje na jklč.
Kažiprst udara j u z h n m.
Srednjak udara k i.
Prstenjak udara l o.
Mali udara č ć p š đ ž.

Palci lupaju po spejsu.

pipe 09.10.2008. 19:49

Mislis ovo 1. je lijeva ruka, a 2. desna.

Berax0r 09.10.2008. 20:18

Evo sto sam nasao: http://www.tipkanje.org/
;)

Sva vremena su GMT +2. Sada je 04:20.