PC Ekspert Forum

PC Ekspert Forum (https://forum.pcekspert.com/index.php)
-   Intel (https://forum.pcekspert.com/forumdisplay.php?f=8)
-   -   mATX matična ploča i problem sa memorijom (https://forum.pcekspert.com/showthread.php?t=88318)

djprco 22.11.2007. 10:17

mATX matična ploča i problem sa memorijom

Ovako, uskoro si mislim slozit novi komp, pa sam naisao na jedan problem. Kupit cu mATX plocu (zbog kučišta Thermaltake LANBOX Lite), i dvoumim se između dvije: Intel DG33TL i Gigabyte GA-G33M-DS2R. Slučajno sam vidio da u manual-ima od oba dvije piše da podržavaju DDR2 memorije do 800 MHz-a, i napona 1.8V! Tu ne bi bilo problema da na 1.8V ne rade samo memorije najvećih latencija 5-5-5-18. Sve brže memorije (nižih latencija) rade na naponu od 1.9-2.4V. Moje pitanje glasi, da li tko ima iskustava sa spajanjem bržih memorija na dotične, ili slične matične ploče (mATX)? Da li uopće rade, i ako rade da li rade na većoj latenciji, bez obzira što podržavaju manju?:p>:p>

:p> :p>

Hvala unaprijed na pomoći!:p>:p>

Swarm dude 22.11.2007. 10:22

Sve memorije moraju raditi na 1.8V. Kad bi i stavio recimo Crucial Ballistix, on bi radio na 1.8V i 5-5-5-18. Da bi dobio vrijednosti koje deklarira proizvođać, trebaš u BIOS-u namjestiti te vrijednosti, naravno. Intelica mislim da ne može dizati napon, a ova Gigabyte bi možda čak i mogla...Ali ne znam što će ti brza memorija?
Neće ti biti ništa brže od obične sa višim latencijama...Ja bi rađe išao na količinu memorije (znači više memorije, recimo 2 GB Kingmaxa nego 1GB Crucial Ballistixa). A 2 gige Kingmaxa dođu možda 80 kn više od jednog keksa Cruciala :) Svakako je veće poboljšanje performansi kad imaš duplo više memorije, nego one sa nešto boljim performansama.
A koliko vidim, to neće biti neke baš OC-erske ploče pa da tjeraš memu na 1 GHz recimo...

djprco 22.11.2007. 10:36

Citiraj:

Autor Swarm dude (Post 876499)
Sve memorije moraju raditi na 1.8V. Kad bi i stavio recimo Crucial Ballistix, on bi radio na 1.8V i 5-5-5-18. Da bi dobio vrijednosti koje deklarira proizvođać, trebaš u BIOS-u namjestiti te vrijednosti, naravno. Intelica mislim da ne može dizati napon, a ova Gigabyte bi možda čak i mogla...Ali ne znam što će ti brza memorija?
Neće ti biti ništa brže od obične sa višim latencijama...Ja bi rađe išao na količinu memorije (znači više memorije, recimo 2 GB Kingmaxa nego 1GB Crucial Ballistixa). A 2 gige Kingmaxa dođu možda 80 kn više od jednog keksa Cruciala :) Svakako je veće poboljšanje performansi kad imaš duplo više memorije, nego one sa nešto boljim performansama.
A koliko vidim, to neće biti neke baš OC-erske ploče pa da tjeraš memu na 1 GHz recimo...

Thanks na odgovoru!
Inace tako i tako sam mislio uzeti 2 GB-a memorije, samo sto sam prvotno htio copit Corsair TWIN2X2048-6400C4DHX sa latencijama 4-4-4-12, ali kada sam vidio da radi na 2.1V, a ploce (obje) deklarativno do 1.8V onda sam odustao, pa mi je alternativa Corsair TWIN2X2048-6400C5DHX koja radi na 5-5-5-18. E sad, ne isplati mi se uzeti ovu prvu skuplju, ako ce mi raditi na latencijama ove druge sporije... :stoopid:

Swarm dude 22.11.2007. 10:39

Pa ne isplati ti se, mislim da ne uopće...Jer kažem, niže latencije nećeš osjetiti, bitan je takt memorije i što je najvažnije - količina :)
Makar su obje od 2 gige, ali ja bi najrađe uštedio (jer realno i nećeš osjetiti ništa) i uzeo ovu sporiju :)

Dizel 22.11.2007. 10:39

Ma uzmi 2X1GB Kingmaxa 800, to ti je izvanredna memorija za rad na default postavkama, najmanje problema ces imati s njom definitivno.

djprco 22.11.2007. 10:59

Citiraj:

Autor Vin EuroDizel (Post 876515)
Ma uzmi 2X1GB Kingmaxa 800, to ti je izvanredna memorija za rad na default postavkama, najmanje problema ces imati s njom definitivno.

Naslagao sam se vec racunala u svom kratkom zivotnom vijeku, i nemam pozitivnih iskustava sa Kingmax-om...

Dizel 22.11.2007. 11:02

Onda si ti rijetka biljka, uglavnom 90% ljudi koje znam da se bave hardverajem dijele moje misljenje. Kingmax nije memorija za OC, ali na default postavkama je okej.

^SuperUnknown^ 22.11.2007. 11:29

Uz Kingmax se standardno protezu price da ga ne vole neke Kikiriki ploce i recimo standardno izbirljiv DFI, dok opet ja osobno nikad nisam imao lose iskustvo s Kingmaxom, radio mi je uvijek na brdo ploca bez problema, a i evo upravo sad mi radi na DFI-u :)

@djprco: Kad tako nesto izjavljujes, onda je u najmanju ruku pristojno ukratko obrazloziti koji su razlozi negativnih iskustava s Kingmaxom...

djprco 22.11.2007. 11:37

Citiraj:

Autor Swarm dude (Post 876514)
Pa ne isplati ti se, mislim da ne uopće...Jer kažem, niže latencije nećeš osjetiti, bitan je takt memorije i što je najvažnije - količina :)
Makar su obje od 2 gige, ali ja bi najrađe uštedio (jer realno i nećeš osjetiti ništa) i uzeo ovu sporiju :)

Nije da ti ne vjerujem, ali volio bih cuti jos misljenja o tome da li se osjeti razlika izmedju memorija latencija: 4-4-4-12 i 5-5-5-18. Nekak mi je cudno da razlika u cijeni od 150 ili vise kuna nema nikakvih temelja...

djprco 22.11.2007. 11:58

Citiraj:

Autor ^SuperUnknown^ (Post 876545)
Uz Kingmax se standardno protezu price da ga ne vole neke Kikiriki ploce i recimo standardno izbirljiv DFI, dok opet ja osobno nikad nisam imao lose iskustvo s Kingmaxom, radio mi je uvijek na brdo ploca bez problema, a i evo upravo sad mi radi na DFI-u :)

@djprco: Kad tako nesto izjavljujes, onda je u najmanju ruku pristojno ukratko obrazloziti koji su razlozi negativnih iskustava s Kingmaxom...

Kingmax DDR 512 MB, stavim kompicu u komp, maticna Epox, i ne radi, odnosno ne dize se komp uopce. Nosimo nazad u ducan, i kod njih radi. Daju drugu plocicu istog proizvodjaca i velicine, ponovo kod frenda ne radi. Epox bas i nije bila neka skart firma (imao sam plocu 5 godina sa besprijekornim radom).
Frend mi radi u jednom poznatom informatickom ducanu na reklamacijama, i rekao mi je da je to cesta pojava (gore navedena), sto znaci da se memorija ne voli sa nekim maticnim plocama. E sad, da li je problem u nekompatibilnosti memorije sa plocama, ili tih ploca sa tom memorijom (sto je manje logicno), dalo bi se istrazivati i diksutirati... Ali uglavnom ovo nije tema posta, tako da nema smisla raspravljati sada i ovdje. Pozdrav! :goood:

antrax 22.11.2007. 12:29

to ti je do nekompatibilnosti ploca s memorijom, iz nekog razloga. Ovaj kingmax ddr2 je kompletno napravljen po specifikacijama ddr2 standarda i sve ploce rade s njim (gigabyte 965 serija je imala nekih musica, al to je jer je sam chipset bio musicav do bola) - i epox je oduvjek imao problema s pojedinim serijama ploca, neke bile super neke katastrofa, valjda su zato i propali

Ove deklarirane latencije.. Ne isplati se dati 150kn vise za corsair jer nije nist bolji, i kingmaxu mozes smanjit latencije na 4-4-4-12 na 800 bez problema, ali ne radi na tome po defaultu
A razliku ces vidjet samo u benchmarkima ponekim, nista drasticno ili osjetno u svakodnevnom radu

djprco 22.11.2007. 13:03

Citiraj:

Autor antrax (Post 876591)
to ti je do nekompatibilnosti ploca s memorijom, iz nekog razloga. Ovaj kingmax ddr2 je kompletno napravljen po specifikacijama ddr2 standarda i sve ploce rade s njim (gigabyte 965 serija je imala nekih musica, al to je jer je sam chipset bio musicav do bola) - i epox je oduvjek imao problema s pojedinim serijama ploca, neke bile super neke katastrofa, valjda su zato i propali

Ove deklarirane latencije.. Ne isplati se dati 150kn vise za corsair jer nije nist bolji, i kingmaxu mozes smanjit latencije na 4-4-4-12 na 800 bez problema, ali ne radi na tome po defaultu
A razliku ces vidjet samo u benchmarkima ponekim, nista drasticno ili osjetno u svakodnevnom radu

Hvala!

To su vec dva glasa protiv 4-4-4-12... :fiju:

nino 22.11.2007. 13:13

Citiraj:

Autor djprco (Post 876560)
....Epox bas i nije bila neka skart firma (imao sam plocu 5 godina sa besprijekornim radom)....

Zato i ne postoje vise :D Ali kako kazu kolege, latencije neces osjetit, vazna je kolicina (2gb), tako da imas jos jedan glas protiv 44412 ;)

djprco 23.11.2007. 13:25

Jedan jako dobar clanak u svezi Intel Core 2 Duo procesora, te brzina i latencija memorija:

http://www.xbitlabs.com/articles/mem...ide.html#sect0

P.S. To je jos samo jedna od potvrda teze da nema bas neke razlike izmedju 4-4-4-12 i 5-5-5-15 latencija... :amen:

Dizel 23.11.2007. 15:04

Pa to ti i govorimo da je Kingmax best buy oduvijek sto se memorije tice ako ne mislis brljati po naponu i latencijama, inace mojih 4X1GB Kingmaxa 800 radi bez greska na 4-4-4-12 na 2V ;)

Mar 23.11.2007. 16:51

Ja bih ti preporučio ovu matičnu i jedan Athlon X2 4000+.
To te izađe 900k, a ide na 2.5-2.7 bez problema.

Sva vremena su GMT +2. Sada je 13:49.