PC Ekspert Forum

PC Ekspert Forum (https://forum.pcekspert.com/index.php)
-   Overclocking (https://forum.pcekspert.com/forumdisplay.php?f=2)
-   -   Ko je probao pasivni zalman za chipset (https://forum.pcekspert.com/showthread.php?t=8812)

Chome 10.03.2004. 22:55

Ko je probao pasivni zalman za chipset

Kupio bih onog plavog zalmana za chipset umjesto ovog aktivnog sta ima jer se cuje sdista.
Imam Gigabyte GA-8IK1100 maticnu sa I875 chipsetom pa me zanima jel ga problem montirati i jel ce dovoljno hladit u vrucim ljetnim danima pogotovo ako cu OC-at fsb do ~250

vga killer 10.03.2004. 23:19

Ak ga misliš tolko overclockat onda moraš imat bar neki propuh preko njega.

Isus 11.03.2004. 00:00

Bolje uzmi onaj zuti i neki 80mm vent imas ih po 15,5 kn u Linksu, to nekak zmonitraj i bok. Na plavi nemres nikak vent stavit

Jelc 11.03.2004. 00:56

Taj plavi Zalman je na jednom testu bolje prošao nego dva aktivna...
Pa i npr. DFI ULTRA ima pasivce a ide ko gluha svinja:)

Isus 11.03.2004. 01:11

pa jasno kad su oni aktivni komad pleha, onaj abitov je uzas, komad pleha ja si brim zet neki cooler od nekog Celeroncica 500 i dzenja

miato 11.03.2004. 08:20

ja imam i jednog i drugog (plavi na maticnoj, zuti na grafickoj).
nijedan ne stvara nikakvih problema, a sad oko temperatura nisam siguran, nisam ih mjerio prije sa aktivnim hladjenjem, pa neznam kakva je razlika.
al da je tisi komp, definitivno je :)

Srky 11.03.2004. 10:55

Pa jel onda bolja kombinacija plavi zalman ili zuti sa nekim ventom gore (aktivno)? Mislim da bi ipak bolje bilo uzet zutog i piknit gore neki mali vent i mir, jer u ljetnim danima zagrije se taj pasivac (plavi) pa bas i ne bi bilo puno koristi od njega.

Renesis 11.03.2004. 11:03

Ako imaš vent na side panelu ili jači vent na cooleru od proca, onda je plavi daleko bolji.
Žuti je bolji(možda) jedino ako na njega nafrljiš neki mali vent koji jako zuji :rolleyes:

Chome 11.03.2004. 12:44

1 privitaka
Malo mi je bed stavljat na njega vent jer zbog toga sta vec imam aktivni na ploci sa ventom koji se dost cuje zelim zamijeniti sa pasivnim!! jel postoji moza kakav bolji od zalmana pasivnjak?

Plavi ima iste dimenzie sirine i duzine ko zuti jedino je plavi vislji na sredini...

Master Neo 11.03.2004. 17:39

a da li su ti zalmani bolje od coolera na abitovim plocama?

DrTom 11.03.2004. 17:49

Ppšto imamo iste ploče, a ja sam stavio tog plavog Zalmana, a imam
i Zalmanov heat pipe na grafičkoj, mogu reči samo to da je
ZALMAN ZAKON! U zatvorenom kučištu i pri punom opterećenju sa
svim ventovima iz siga stavljenim na minimum temp na malom
plavom Zalmanu (chipsetu) ne prelazi 36*C (mjereno temp sondom).
Buku da i ne spominjem, a i kvaliteta onog malog aktivnog venta
na Abitici je :fuming: Mislim da nije puno za dat cca 50kn za pasivac
i nažicaj nekog da ti da malo paste (ono kolko stane ispod nokta)
da to lijepo i tiho hladi.

Chome 11.03.2004. 19:00

Posto nemam senzor za temp na chipsetu mjerio bih senzorom od kucista tako da bi ga nakeljio na hladjak na ploci pa me zanima do kolko smije bit temp hladnjaka najvise?

To bi mjerio kad bih iskljucio ventkaj je na ploci pa reko da vidim kolko se grije kad nema venta. Ako nije puno onda ce pasivni zalman bit cist ok cak i pri OC-u na 250fsb

rendula 11.03.2004. 19:18

Citiraj:

Originally posted by Master Neo
a da li su ti zalmani bolje od coolera na abitovim plocama?
Od one zujalice je sve bolje:rolleyes:

Po performansama vjerojatno nisu.

Thoroughbred B 11.03.2004. 19:43

Svi prde na northbridge...a nitko na southbridge...ja si uskoro stavljam pasivnjak na southbridge...koji bi bio bolji,plavi ili zuti?
South mi se dosta grije...a vjerujem i vama :beer:

Sky 11.03.2004. 20:14

Citiraj:

Originally posted by DrTom
Ppšto imamo iste ploče, a ja sam stavio tog plavog Zalmana, a imam
i Zalmanov heat pipe na grafičkoj, mogu reči samo to da je
ZALMAN ZAKON! U zatvorenom kučištu i pri punom opterećenju sa
svim ventovima iz siga stavljenim na minimum temp na malom
plavom Zalmanu (chipsetu) ne prelazi 36*C (mjereno temp sondom).
Buku da i ne spominjem, a i kvaliteta onog malog aktivnog venta
na Abitici je :fuming: Mislim da nije puno za dat cca 50kn za pasivac
i nažicaj nekog da ti da malo paste (ono kolko stane ispod nokta)
da to lijepo i tiho hladi.

Amen, brother.:clap:
Stavljam Zalmanovog plavca na NB i sadašnjeg pasivca selim na SB.

Master Neo 11.03.2004. 22:11

super ljudi! samo mo je netko morao potaknuti da se rijesim onog sranja od coolera! A sada se je bolje PLAVO ILi ZUTO! meni je plava nekako lijepsa boja :-) ?
Nabavio sam si jedan pasivni hladnjak za SB i jezeva za grafulju? ljudi kaka da ih montirm, mislim da se drze (da se ne bi otpali)! DA stavm obicne AS3 paste ili moram nabaviti zvaku ili tako nesta slicno?

Thoroughbred B 11.03.2004. 22:16

Citiraj:

super ljudi! samo mo je netko morao potaknuti da se rijesim onog sranja od coolera! A sada se je bolje PLAVO ILi ZUTO! meni je plava nekako lijepsa boja :-) ?
Nabavio sam si jedan pasivni hladnjak za SB i jezeva za grafulju? ljudi kaka da ih montirm, mislim da se drze (da se ne bi otpali)! DA stavm obicne AS3 paste ili moram nabaviti zvaku ili tako nesta slicno?

Kupi u links-u ZALMAN dvokomponentno ljepilo,20 kn...

miato 11.03.2004. 22:28

Citiraj:

plavi, zbog svojih dimenzija i dizajna bi ipa k trebao bolje hladiti od zutog.
ja sam bas nedavno uzeo odadva, plavog sam stavio na maticnu (zamjenio gigabyteovu zujalicu), a zutog na graficku (onaj atijev vent mi je pilio zivce).
stavio bi ja plavog na graficku, al onda bi mi zauzimao 2 pci slota, ovak uzima samo jednog.
btw, uz jednog i drugog dobijes termalnu pastu i sharafe, a uz zutog dobijes i dvokomponentno ljepilo....
uglavnom, ako imas solidan protok zraka u kucistu, toplo ti preporucam bilo kojeg :beer:

Isus 12.03.2004. 15:58

Ak želiš stavljat vent na kuler zemi zutog ak ne uzmi plavi.
Žvaku kupovati jesi li ti normalan?:confused:

tor 12.03.2004. 16:36

E Isusu:D nekako ciljam na taj Zalmanov HP za grafulju, ide mi na k.... ova zujalica od ASUSA, sve sam stišao samo ona se čuje. Ide to bez venta? Vidim da imaš bočni 120, jesi probao bez njega?

Master Neo 12.03.2004. 16:38

pa nisam mislio na pravu zvaku, tak se kaze? na svojoj staroj epox-ici sam imao pasivni nb i kada sam ga skidao bila je nekakva ljepljiva pasta (ko zvaka) ?!:burn:

Renesis 12.03.2004. 16:53

Ma te žvake, kakve god da bile ne valjaju.

Ako nemaš dvokomponentno: namažeš nb sa pastom po želji(AS3 ili sl.) kutove ostaviš prazno tek za jednu kap. I onda tu kapneš locktight i drži ko blesavo, a bogme i hladi.

Što se tiče skidanja, pitaj nekog drugog, ja se još nisam ispraksirao za to :)

miato 12.03.2004. 22:07

Citiraj:

Originally posted by Renesis
Ako nemaš dvokomponentno: namažeš nb sa pastom po želji(AS3 ili sl.) kutove ostaviš prazno tek za jednu kap. I onda tu kapneš locktight i drži ko blesavo, a bogme i hladi.

ovo je dobra metoda... ja sam skidao onaj ATIjev cooler, i onda sam ga opet trebao u medjuvremenu stavit... i samo 2 kapi super-attacka i drzo je... poslije sam ga opet bez problema skinuo. samo stavis kreditnu karticu, osobnu zdravstvenu ili sl. na PCB, uzmes srafciger i okrenes. vent samo skoci :beer:

Chome 13.03.2004. 18:12

jel ikako moguce stavit kakav mali vent na plavca?? jel ko probao... i jel ide na gigabyte maticne bez ljepljenja vec sa sarafima?

Stalker 17.03.2004. 19:36

:D Ja sam danas kupio u Linksu plavi i žuti Zalman , sa žutim se dobije dvokommponentno ljepilo s 2 tube , jedno se stavi na ćip a drugo nahladnjak i ljepo stisne i nakon 15 min. drži ko blesavo . ( po jednu kap na kutove od Northbrigea )Plavi sam stavio na nrthbridge a, žuti na southbridge, naravno na obadva sam stavio pastu artic silver5 i mogu vam reći da na aktivnom kuleru ot Abit NF7-S nije bilo ni malo ter. paste i da se je držalo samo na ona 2 plastićna držaća. Temperatura ploće mi je palasa 30c na 26c . Moram upozoriti da Artic Silver 5 tek kada se stavi na proc tek nakon 200 sati rada dolazi do smanjenja temmperature od 2-5 c. Tako bar objašnjavaju i da se nesmije trljati hladnjak na proc nego jednostavno pritisnuti jedan na drugi bez trljanja. Due to the unique shape and sizes of the particles in Arctic Silver 5's conductive matrix, it will take a up to 200 hours to achieve maximum particle to particle thermal conduction and for the heatsink to CPU interface to reach maximum conductivity. (This period will be longer in a system without a fan on the heatsink or with a low speed fan on the heatsink.) The CPU's temperature will drop as much as 2C to 5C over this "break-in" period. This break-in will occur during the normal use of the computer.
Sory na podužem postu, ali možda nekom pomogne.:beer:

LightForce1308 17.03.2004. 22:30

Mal glupo pitaje al kak skinit pasivca? nisam ništ skužio šta ste pričali o skidanju

Renesis 18.03.2004. 12:16

Za skinut ti treba fen za kosu, zagrijavaš hladnjak s fenom i okrećeš hladnjak malo lijevo desno i popusti nakon nekog vremena...

Chome 18.03.2004. 12:27

Citiraj:

Ma te žvake, kakve god da bile ne valjaju.

Što se tiče skidanja, pitaj nekog drugog, ja se još nisam ispraksirao za to :)

A jel se dobije uz zutog i oni dodaci da se bez ljepila stavi na plocu ako ploca ima tu mogucnost da nije nuzno sa ljepilom??

miato 18.03.2004. 17:34

Citiraj:

Originally posted by Chome
A jel se dobije uz zutog i oni dodaci da se bez ljepila stavi na plocu ako ploca ima tu mogucnost da nije nuzno sa ljepilom??
je, dobije se sve isto ko i sa plavim, samo sto jos dodatno dobijes to dvokomponentno ljepilo

LightForce1308 18.03.2004. 19:09

Citiraj:

Za skinut ti treba fen za kosu, zagrijavaš hladnjak s fenom i okrećeš hladnjak malo lijevo desno i popusti nakon nekog vremena...
OK. Thanx

Sva vremena su GMT +2. Sada je 15:09.