PC Ekspert Forum

PC Ekspert Forum (https://forum.pcekspert.com/index.php)
-   Operativni sustavi (https://forum.pcekspert.com/forumdisplay.php?f=36)
-   -   disc defragmenter (https://forum.pcekspert.com/showthread.php?t=87629)

Caddy Master 16.11.2007. 12:02

disc defragmenter

evo ovako, imam jedno pitanje.

kao domaca zadaca.

moram kreirat novog korisnika na PC-u i moram mu dati prava da samo moze promjeniti system time and date i da moze uci u disc defragmenter

pa ako neko zna molim da mi odgovori

hvala

daigu 16.11.2007. 16:02

Citiraj:

Autor Caddy Master (Post 871150)
evo ovako, imam jedno pitanje.

kao domaca zadaca.

moram kreirat novog korisnika na PC-u i moram mu dati prava da samo moze promjeniti system time and date i da moze uci u disc defragmenter

pa ako neko zna molim da mi odgovori

hvala

Dodaš korisnika kao običnog usera (to znaš pretpostavljam?), a zatim:

Start -> Run -> gpedit.msc (stisneš Enter)

Ideš na Local Computer Policy -> Computer Configuration -> Windows Settings - > Security Settings -> Local Policies -> User Rights Assignment

nađeš policy-je "Change system time" i "Perform volume maintenance tasks", na svakoga klikneš dvostrukim klikom, Klikneš "Add User or Group", ukucaš usera u "Enter object names to select" i stisneš Enter. Ako si dobro ukucao username na početnoj formi ispod Administratora bi trebalo pisati nešto kao:
IMEKOMPJUTERA\Imenovogusera
Stisneš OK i restartiraš računalo. I to je to.

Cataphract 19.11.2007. 11:12

Reci tom profesoru (ovo pitanje vidim već peti put po raznim forumima) da se korisnicima ni u kojem slučaju ne daje pravo promjene sistemskog vremena. Kako će administrator raditi kvalitetan auditing ako nema kontrolu na sistemskim vremenom? Neće, eto kako će.

daigu 19.11.2007. 11:34

Citiraj:

Autor Cataphract (Post 873789)
Reci tom profesoru (ovo pitanje vidim već peti put po raznim forumima) da se korisnicima ni u kojem slučaju ne daje pravo promjene sistemskog vremena. Kako će administrator raditi kvalitetan auditing ako nema kontrolu na sistemskim vremenom? Neće, eto kako će.

Mislim da nije poanta pitanja da li je dobro to napraviti, već kako to napraviti i gdje se što nalazi u sistemu. Možda ako čovjek zna kako se to omogućava, možda će znati isto pravo i oduzeti nekom nadobudnom delegiranom administratoru (tehničaru koji nije obični user, wannabe system egineeru sa malom plaćom koji je zbog toga lako podmitljiv i da ga se za malu svotu novaca nagovoriti da mijenja stavke u prošlom obračunskom razdoblju) putem group policy-ja na Active Directory-ju.

Cataphract 20.11.2007. 09:08

Nema što oduzimati kada običnom korisniku to nije niti dozvoljeno. Mak na konac - drugi put. :chears:

daigu 20.11.2007. 09:41

Citiraj:

Autor Cataphract (Post 874597)
Nema što oduzimati kada običnom korisniku to nije niti dozvoljeno. Mak na konac - drugi put. :chears:

Da ali je delegiranom administratoru (koji nije obični user u active directory-ju) dozvoljeno. Iako se kod svakog podizanja windowsa klijent sinkronizira sa domenskim poslužiteljem, delegirani administrator ima pravo mijenjati sistemsko vrijeme. što će reć, njega ne može zaj... obični user, ali on može zaj... nadređenog mu system engineer-a i management firme.

Ono što sam htio reći sa makovnjačom jest da ne postoje glupa pitanja već glupi odgovori iako su ponekad točni.
Bahato moje...
:D

Cataphract 20.11.2007. 11:00

Dečko, da si malo pažljivije pročitao post (a ne odmah skočio skakati po "bahatom moderatoru") skužio bi da se u zadatku ne radi o delegiranim administratorima, već o običnim korisnicima. Nadalje, uopće se ne spominje rad u domenskom okruženju, već na lokalnom računalu.

Zaključak: Kada se ideš bahatiti "bahatome" pogledaj da imaš i municije i znanja. :chears:

daigu 20.11.2007. 11:40

Citiraj:

Autor Cataphract (Post 874672)

Zaključak: Kada se ideš bahatiti "bahatome" pogledaj da imaš i municije i znanja. :chears:

No comment.

Zaključak je: Nema smisla znati gdje se userima dodjeljuje pravo promjene sistemskog vremena?

Sva vremena su GMT +2. Sada je 07:40.